Koroma inför ettan: "Vi är underdogs"

Han har föräldrar, syskon och en dotter i Sierra Leone. Men Ibrahim Koroma kan tänka sig ett liv i Motala efter fotbollskarriären.

Det är nu. Ibrahim Koroma kom tillbaka till Motala och Maif, den plats han först kom till i Sverige. Han kan också tänka sig att stanna i Motala även efter karriären. Nu väntar division 1-spel där han ser laget som "underdog".

Det är nu. Ibrahim Koroma kom tillbaka till Motala och Maif, den plats han först kom till i Sverige. Han kan också tänka sig att stanna i Motala även efter karriären. Nu väntar division 1-spel där han ser laget som "underdog".

Foto: Jens Bollius

Fotboll2020-06-13 08:00

Motala AIF:s mittback säger att han absolut ser ett liv i Motala även efter att han spelat färdigt för Maif.

– Jag vill stanna här, behöver bara lära mig lite bättre svenska. Men jag kanske kan bli fotbollscoach. Varför inte, säger 31-åringen.

Ibrahim Koroma växte upp i Freetown i Sierra Leone och det fanns inte mycket annat att göra än att gå i skolan och sedan spela fotboll när han växte upp.

– Alla spelade fotboll, det var det vi gjorde, säger han.

Är det enda sporten i landet?

– Cricket är stort också. Men för mig var det fotboll. Jag älskade det.

"Ibbe" gillade fotbollen så mycket att han inte gick färdigt skolan, för att satsa extra mycket på fotbollen. Han kom med i storklubben FC Kallon och spelade i ungdomslandslag i landet i både U17 och U20 och U23.

I tonåren tog fotbollen honom till USA.

– Jag var på lån hos DC United i MLS, berättar mittbacken.

Det var året efter, 2009, som Ibrahim Koroma värvades till Sverige och Motala AIF. Han gjorde sig ett namn, värvades uppåt till Trelleborgs FF där han spelade i allsvenskan. Under två och ett halvt år i TFF blev han också A-landslagsman och har gjort 18 landskamper för sitt land.

Men Sierra Leone har aldrig varit framstående i Afrika.

– Vi har aldrig kvalificerat oss för ett mästerskap, säger Koroma som gjorde sin sista landskamp 2014.

Efter Trelleborg drog Koroma vidare i Nordens fotboll, till Varberg, danska Lyngby och Huskvarna FF.

Det var 2017 som han värvades tillbaka till Maif och han är kvar än. Kontraktet går ut efter den här säsongen.

– Motala var första platsen jag kom till i Sverige och då blir det speciellt. Jag har alltid blivit bra behandlad här. Motala är rätt ställe för mig.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag tar dag för dag och lever i nuet. Tänker inte så långt framåt. Jag tar det som det kommer.

Du har varit ganska skadebenägen senaste åren i Maif?

– Det är baksidan på låret. Men nu känns det bra.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

– Inget särskilt. Jag är inne, där jag bor.

Ibrahim Koroma har en kompis i Sverige som kommer från samma land, Mohammed Kabia som tidigare också spelat för Maif. Kabia bor i Norrköping, men har lagt av med fotbollen. Koroma åker dit ibland.

Annars åker Koroma hem till Freetown under vintrarna och hälsar på sin nu 14-åriga dotter Marcela. Han har också föräldrar och syskon kvar hemma.

– Jag träffar vänner i Mallamento där jag växte upp och vi spelar fotboll. De brukar fixa vänskapsmatcher så att jag kan hålla mig i form.

Hur är det att åka ifrån din dotter?

– Jag saknar henne, men det går bra. Vi kan prata på video med varandra.

Ibrahim Koroma är mittback i första hand, han säger att han spelar där Maiftränaren Christer Persson vill ha honom. Hans eget mål är att guida de yngre spelarna i laget om vad som krävs för att lyckas i elitfotbollen. Han vill hjälpa och ge tips.

– Christer är bra på att få alla att komma upp på max, tycker Ibbe.

Vad tror du om söderettan i år? Era chanser?

– Om vi hänger kvar är det bra, det siktar vi på. Det är en tuff division och vi är underdogs.

Vad är Maifs styrka?

– Det är vi tillsammans som lag. Att vi hjälper varandra.

Har du några minnen från ditt fotbollsliv? Några särskilda?

– Det finns många minnen, men nej, inga särskilda. Jag kör på dag för dag och varje gång jag går ut på fotbollsplanen så blir det ett minne. Då är mitt mål att alltid göra mitt bästa, säger Ibrahim Koroma inför division 1-premiären.

Det var då. Ibrahim Koroma har varit i Maif i två olika sejourer. Här ses han med nummer 5 nicka mot Huddinge hemma på Idrottsparken en tidigare säsong.
Det var då. Ibrahim Koroma har varit i Maif i två olika sejourer. Här ses han med nummer 5 nicka mot Huddinge hemma på Idrottsparken en tidigare säsong.
Kort om Ibrahim Koroma

Ålder: 31. Bor: Lägenhet i Motala. Familj: Singel. Dotter, föräldrar, fem syskon. Yrke: Fotbollsspelare. Fritidsintressen: Tennis förutom fotboll. Förebild: Marcel Desailly, Milan, Marseille och Chelsea. Drömresemål: Hem till Sierra Leone. Blir glad av: Fotboll, min dotter. Blir irriterad på: Brist på engagemang, när man inte ger allt. Lyssnar på: Hip hop. Bästa tv-program: Fotboll. Favoritlag: Barcelona. Okänd talang: Musikkännare. Hoppas på 2020: Får ta det dag för dag och se vad som händer.

Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!