Kolla, IFK: Här finns era nyförvärv

Säsongen är över. Låt silly season börja. Vad ska IFK Norrköping fylla på med? Här kommer en lista med potentiella och intressanta namn.

Foto: JOHANNA LUNDBERG

Fotboll2018-11-15 07:00

En fin andraplats i allsvenskan och en ny Europa-sväng.

IFK Norrköping kan summera ett fint år – och vill vara med och utmana hela vägen även i framtiden.

Med kamp på två fronter 2019 behövs det en trupp därefter.

Vilka som kan tänkas lämna påverkar självklart behovet men här är en lista som Jens Gustafsson och kompani bör se över och diskutera.

Backar:

Joseph Baffo, 26

Klubb: Klubblös.

Kontrakt: Utan kontrakt.

Kommentar: Var här och testade under en vecka tidigare i höstas. Är tillbaka från en korsbandsskada, men innan dess var han framgångsrik både i U21-landslaget (som vann EM-guld) och även proffs. Har bland annat spelat med Christoffer Nyman i Eintracht Braunschweig, har haft Jens Gustafsson i Halmstad samt har kopplingar till Simon Therns Värnamo. Dessutom en typisk IFK-värvning så tillvida att det är en tidigare framgångsrik spelare som behöver skjuta fart på karriären.

Daniel Björkman, 25

Klubb: BK Forward.

Kontrakt: Utgående.

Kommentar: Går det att fynda i lägre divisioner? Är AIK:s guldnickare Robin Jansson ett tillräckligt tydligt svar? Björkman har redan testat med IFK Göteborg och IFK Norrköping har ställt frågor om försvararen, skrev NA om nyligen. Division 1-backen har uppenbarligen presterat på en så pass hög nivå att allsvenska klubbar vill se mer honom.

Mittfältare/forwards:

Gabriel Gudmundsson, 19

Klubb: Halmstad BK.

Kontrakt till och med: 2019.

Kommentar: Värva frånHalmstad har visat sig vara en framgångsrik IFK-formel. Gudmundsson har, trots sin ringa ålder, redan startat vid 42 tillfällen i A-laget (och gjort 13 mål) och känt på allsvenskt spel. Farten, vänsterfoten och förmågan att utmana: En riktigt spännande spelare att följa. Självklart en spelare som Jens Gustafsson har stenkoll på.

Gustaf Nilsson, 21

Klubb: Veijle.

Kontrakt till och med: 2021.

Kommentar: Efter genombrottet i Falkenberg stack den långe (197 centimeter) anfallaren till Danmark där det inte gått lika bra. Det har blivit sejourer i Bröndby, Silkeborg och Veijle. Ett hattande som inte gynnar någonb. Nilsson skulle behöva trygghet, lugn och förtroende. Listan med spelare som erbjudits just det och fått fart karriären på Östgötaporten är ganska lång vid det här laget.

Christoffer Nyman, 26

Klubb: Eintracht Braunschweig.

Kontrakt till och med: 30 juni 2019.

Kommentar: I det närmaste en mardrömsutveckling i Tyskland med skador och dubbla degraderingar. "Totte" blir inte kvar i division 3-jumbon och är högaktuell för en comeback i "Peking". Kostnaden att köpa loss honom blir mindre ju närmare vi kommer sommaren då hans kontrakt går ut. Hög chans att Nyman spelar i IFK Norrköping igen.

Dino Islamovic, 24

Klubb: Östersunds FK.

Kontrakt till och med: Oklart.

Kommentar: Var vass redan i Trelleborg och har fortsatt att producera i Östersund. Bland annat med ett mål från halva planen mot Brommapojkarna. Kommer självklart ha en fet prislapp men åldern, fysiken och potentialen lockar. Dessutom skiljer sig Islamovic från de IFK-anfallare som finns i truppen med sin längd och tyngd.

Kosuke Kinoshita, 24

Klubb: Halmstads BK.

Kontraktet: Utgående.

Kommentar: Två säsonger i Halmstad. Den just avslutade slutade japanen på 13 mål och visade upp en spelstil som är både svårstoppad och smart. Har haft svårare att hitta sin plats utanför planen vilket blir en utmaning för den klubb som väljer att satsa på anfallaren. Hade svårare att komma till sin rätt i allsvenskan, 2017, då det bara blev ett mål på elva starter.

Moses Ogbu, 27

Klubb: IK Sirius.

Kontraktet: Utgående.

Kommentar: Dragit ett tungt offensivt lass i Uppsala-klubben under en rad säsonger. Nu lämnar han och sätter punkt med sju allsvenska mål. Bra fysik och en hög högstanivå. Blandar ibland med lite konstigare aktioner men en klassforward som mycket väl kan få ett lyft i en annan och bättre miljö.

Simon Lundevall, 30

Klubb: IF Elfsborg.

Kontrakt till och med: 2019.

Kommentar: Elfsborg hade en katastrofal säsong, Lundevall bara en sådär. Kan vara dags att testa något nytt för att få fart på egna karriären. Kan användas i olika positioner men är bäst på en kant där han kan husera fritt med sitt spelsinne och driv. 30 bast men tre-fyra bra år till i sig.

Linus Hallenius, 29

Klubb: GIF Sundsvall.

Kontraktet: Utgående (uppsagt av spelaren).

Kommentar: Succé 2018 i ett bra Sundsvall. Den såg inte många när året startade men Hallenius har visat upp ett imponerande spel och slutade på 18 mål. Har inte lyckats i Helsingborg och Hammarby (andra vändan) eller utomlands men kombinationen med att kunna vara en stark target och vass i boxen är unik. Signalen är att Hallenius vill till något annat än Sundsvall eftersom han sagt upp kontraktet. Tvåfotad!

Christopher Telo, 29

Klubb: Molde.

Kontrakt: Till och med 2020.

Kommentar: Nattsvart period efter flytten från IFK. Skadad, opererad och en bra bit tillbaka till spel. Det har inte ens blivit en handfull matcher i det norska topplaget och Telo som fyller 30 år nästa år är uppskattad på Östgötaporten och ingen chansning. Klubben vet vad de får: En hårt arbetande lagspelare som aldrig slutar löpa. Skulle passa strålande till vänster i ett 3-5-2-system.

Emir Kujovic, 30

Klubb: Fortuna Dûsseldorf.

Kontrakt: Till och med 2020

Kommentar: Skyttekungen och guldforwarden fortsätter att vara en favorit för Norrköpingspubliken. Janne Andersson sa vid ett tillfälle att det är den bästa avslutare han coachat. Det säger en del. Hunnit fylla 30 och frågetecken för matchformen och statusen. Kujovic har mest nött bänk i Belgien och Tyskland. Hittar han samma form som 2015 är det ett givet namn på intresselistan.

Alexander Kacaniklic, 27

Klubb: Nantes.

Kontrakt: Till och med 2020.

Kommentar: Kanske ett långskott men om den tidigare landslagsanfallaren vill till Sverige och få en nyckelroll kan IFK erbjuda just det. Fallit bort lite från den svenska fotbollskartan, det är länge sedan han var landslagsspelare men faller in i IFK-mallen på så sätt att han kan få en nystart.

Stefan Teitur Thordarson, 21

Klubb: IA Akranes.

Kontrakt till: Oklart.

Kommentar: Redan varit på testspel vid två tillfällen. Uttryckte att han gärna tar karriären vidare till "Peking" vid senaste besöket. Har som startspelare i Akranes smällt in tio mål. "Jag är nöjd, man kan självklart göra bättre ifrån sig men jag är imponerad av mig själv. Det är mitt första år i A-laget", sa Thordarson till Sporten i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!