Kniv i dörren – så skräms klubbar av huliganer

Kraven ökar på att fotbollen ska ryta ifrån mot huliganer som skapar kaos på läktarplats. Men den som gör det riskerar allvarliga hot.
–En kniv i dörren mitt i julhelgen har förekommit, säger den tidigare polischefen Fredrik Gårdare.

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården avbröts efter att pyroteknik kastats in från läktarplats.

Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården avbröts efter att pyroteknik kastats in från läktarplats.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Fotboll2024-10-23 09:26

I kölvattnet av det avbrutna Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården har otaliga kritiska röster höjts från en rad olika håll om fotbollens problem med läktarkaos och de mest hårdföra supportergrupperingarna.

En av dessa var idrottsministern Jakob Forssmed (KD). Statsrådet efterlyser bland annat en kulturförändring där spelare och ledare inte tonar ner eller bagatelliserar "farligt beteende på läktarna".

I ett skriftligt uttalande har Djurgården visserligen fördömt vissa supportergrupperingars agerande. Men rent generellt brukar representanter från fotbollens olika föreningar vara försiktiga i hur de uttrycker sig.

Det säger Fredrik Gårdare, tidigare chef för polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrotten.

Och det av flera anledningar.

– Dels genererar de mest hänförda supportrarna mycket inkomster till föreningen. Just den supportermiljön hörs också och höjer stämningen så att det blir roligare arrangemang, säger han.

Kniv i dörren på jul

Ett tredje perspektiv är att de som säger ifrån riskerar hot.

– Patroner i brev. Punkterade bildäck på villauppfarten. Det är avancerade grejer de sysslar med och tyvärr har de alltid varit väldigt lyckosamma i att skrämma föreningarna.

Enligt Gårdare har stökiga fotbollsmatcher normaliserats under många år.

– Att 350 poliser ska arbeta på matcher varje vecka under fotbollssäsongen har blivit en självklarhet. Det är normalisering, utmattning och uppgivenhet att det här rullar på år ut och år in, säger Fredrik Gårdare.

Dialogbaserad lösning

Att enskilda supportrar på ett utstuderat sätt lyckas bryta matcher när resultaten går emot är ett nytt fenomen som nu märks i Sverige, hävdar Anders Almgren.

Han är verksamhetsansvarig på Enable Sverige, en oberoende organisation som samarbetar med företrädare för fotbollen, supportrarna och polisen för säkra fotbollsevenemang.

– Det är för tidigt att kalla det för en trend men det är viktigt att fundera på om detta är något som håller på att sätta sig och hur man kan göra för att stoppa det, säger Almgren.

Han tror på en dialogbaserad lösning. Där de mest hårdföra supportergrupperingarna också inkluderas.

– I debatten framställs det ofta som att supportrarna är helt omöjliga att prata med. Men så är det inte. Supportermiljön är talbar, bara man förstår hur vi pratar med dem, säger Anders Almgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!