Kindvall-statyn planeras: "Jättekul och spännande"

Nu påbörjas planerna med att få en Ove Kindvall-staty på Platinumcars Arena. "Vår ambition är att det ska bli klart till 125-årsjubileumet nästa år", säger Pia Berglund från IFK:s styrelse.

Pia Berglund från IFK:s styrelse planerar för Ove Kindvall-statyn.

Pia Berglund från IFK:s styrelse planerar för Ove Kindvall-statyn.

Foto: Montage (Mats Willner/Fredrik Jonson)

Fotboll2021-08-19 19:47

Det var på IFK:s digitala årsmöte i februari som frågan om en staty av IFK-ikonen Ove Kindvall kom upp. Motionen från Magnus Elving såg ut att dras i långbänk när avgående ordföranden Peter Hunt helt plötsligt ringde in och erbjöd sig att betala för hela kalaset.

En stolt och glad Ove Kindvall, som har fyllt 78 år, sa så här till Sporten dagen efter årsmötet:

– Jodå, jag läste om det i morse, och jag är tacksam. Det känns häftigt och gör mig jätteglad. När man är född i Norrköping är det fint att bli omnämnd så här. Jag är väldigt stolt över alla mål jag gjorde för IFK.

Bara resten kvar då, att få statyn utförd och på plats. Pia Berglund, som nyligen fick en ordinarie styrelseplats i IFK Norrköping, har utsetts till ansvarig för projektet.

Hon är taggad inför uppdraget.

– Det ska bli jättekul och spännande. Jag är otroligt förväntansfull. Det är ju väldigt speciellt att uppföra en staty av någon som fortfarande lever också, säger hon.

Har du träffat Ove Kindvall någon gång?

– Nej, och jag ser fram mot det också jättemycket.

Det har gått ett halvår sedan årsmötet klubbade igenom förslaget. Pia Berglund konstaterar att det var många organisationsdelar att lösa först, med viktiga vakanta platser att fylla, men nu har statyfrågan hamnat på prioriteringslistan.

– Första steget blir att jag och Magnus, som lämnade in motionen, pratar ihop oss så att vi är samstämmiga. Vi håller på att lägga upp en plan nu. Även om vi inte är några experter på statyområdet så tänker vi att vi inte ska krångla till det. Vår ambition är att hitta en lokal konstnär som kan utföra statyn, och där har jag kontaktat konstmuseet för att få hjälp. Sen är det viktigt att Ove Kindvall och hans familj är överens om utformningen, var den ska stå på arenan och så vidare. Det ska ju hålla över tid. En annan del av motionen var ju att Ove Kindvall skulle få en egen läktardel. Det är lättare att diskutera fram var den ska vara om bara statyn finns, säger hon.

Ekonomin lär väl vara löst i alla fall?

– Ja. Men vi ska självklart träffa Peter Hunt också när vi vet vad vi har att ta ställning till, med kostnader och så.

Något slutdatum är svårt att sia om i nuläget men Pia Berglund hoppas att det blir klart till nästa år.

– IFK fyller ju 125 år då så det vore ju passande. Det är vårt mål i alla fall.

Ove Kindvall utsågs nyligen av Sporten till den tredje bäste IFK-spelaren genom alla tider efter Gunnar Nordahl och Åke "Bajdoff" Johansson. Nordahl, liksom legendariske ledaren Georg "Åby" Ericson, finns redan förevigad på arenan. 

– Med tanke på att det finns ett par tidigare statyer där sedan tidigare vill vi säkert ha något liknande utseende nu också.

Pia Berglund är supportern som valdes in som suppleant på det senaste årsmötet. Hon uppgraderades till ordinarie ledamot i somras när Henrik Kvick hoppade av.

– Det har varit jättekul men mer jobb än jag trodde, haha. Alla har sina ansvarsområden och lägger ner otroligt mycket tid på styrelsearbetet, säger hon.

Hur känns det att helt plötsligt vara med när viktiga beslut ska tas om spelartruppen?

– Haha. Där är jag nog fortfarande mest supporter av oss alla. Det är blod och tårar när någon ska säljas men samtidigt hör det ju till och man vänjer sig. Vårt mål är att vara transparenta om vad som händer och vi tycker det är rätt väg att gå om man är en medlemsförening.

Ove Kindvall

Född: 16 maj 1943 i Norrköping.

Familj: Hustrun Sylvia, tre barn och elva barnbarn.

Bor: I centrala Norrköping. Flyttade tillbaka till stan 2007 efter flera år i Rotterdam, Göteborg och Stockholm.

Meriter: Fick Guldbollen 1966 och Svenska Dagbladets Bragdguld 1969. 43 landskamper. 100 mål på 178 allsvenska matcher i två omgångar för IFK Norrköping. 129 mål på 146 matcher i holländska ligan med Feyenoord. Avgjorde Europacupfinalen 1970 när Feyenoord slog Celtic med 2–1 efter förlängning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!