Julia var målvakt i Champions league – nu anfaller hon i Wreta

Under hela sin fotbollskarriär har Julia Nyström gjort allt för att det inte ska bli mål. Till och med mot PSG i Champions League för fem år sedan. Nu skolar 22-åringen om sig till offensiv utespelare i IFK Wreta Kloster. "I grund och botten tycker jag fotboll är väldigt kul, men det försvann.", säger hon.

Julia Nyström i Smedbys målvaktsdress. I år blir hon offensiv spelare i IFK Wreta Kloster.

Julia Nyström i Smedbys målvaktsdress. I år blir hon offensiv spelare i IFK Wreta Kloster.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2024-04-15 18:00

Det var hösten 2018 som Julia Nyström fick chansen i både allsvenskan och Champions League. Eftersom både Linköping FC:s förstamålvakt Stephanie Labbé och andramålvakt Mathilda Haglund var indisponibla så fick då 17-åriga Nyström rycka in. 

– På ett halvår gick jag från att spela division 2 till att spela en match i Champions league. Det gick väldigt fort och det var verkligen då min karriär peakade, säger hon om matchen mot PSG där LFC förlorade med 0–2.

En erfarenhet som var svår att greppa då, och som hon är stolt över idag.

– När jag var mitt i det så förstod jag nog inte riktigt vad jag fick vara med om. Jag tycker nästan det är mäktigare nu när jag tänker tillbaka på det. Nu när jag slutade som målvakt kände jag mig klar, och det var mycket för att jag redan fått uppleva allsvenskan och Champions league. Det var inte så mycket mer jag kände att jag behövde uppleva som målvakt.

undefined
Arkivbild från 2018 - då Julia Nyström fick spela i Champions league.

Efter säsongen 2018 avvecklade LFC sitt dåvarande F19-lag och Nyström gick istället till IFK Norrköping. Efter det blev det en säsong i Kenty och nu senast två säsonger i Smedby.

Varför tröttnade du på att vara målvakt?

– Jag vet egentligen inte vad det berodde på, men glöden för att vara målvakt försvann. Jag bestämde mig för att köra ett år till och gjorde det. Sedan kom möjligheten att komma till Wreta som utespelare. Det kändes väldigt bra, eftersom jag inte vill sluta med fotbollen. I grund och botten tycker jag fotboll är väldigt kul, men det försvann, säger Julia Nyström.

I år ska hon vara utespelare och är ett tilltänkt offensivt vapen för nykomlingen Wreta Kloster.

– Det känns väldigt bra. Roligt! Det känns som att man får lära sig på nytt. Jag vet hur man är målvakt, men nu får jag testa något annat. Jag vet inte riktigt vad jag gett mig in på, säger Nyström som valde Wreta eftersom hon har flera kompisar där.

Wreta Kloster inleder seriespelet, och sin första historiska division 2-säsong, med en tuff bortamatch mot Lindö under tisdagen. 

– Jag tycker vi stått oss väldigt bra på försäsongen och tror absolut att vi har goda möjligheter i den här tuffa serien, säger Julia Nyström.

undefined
Julia Nyström vid vänstra stolpen i BK Ljungsbros futsallag i vintras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!