Johansson: ”Truppen behöver förstärkning”

Rickard Johansson hoppas på en ljus framtid. Förhoppningen är att ta sig till eliten inom svensk fotboll, och det med Åtvidabergs FF.

Rickard Johansson siktar högt.

Rickard Johansson siktar högt.

Foto: Alexander Svanström

Fotboll2018-07-18 21:52

– Den realistiska drömmen är att ta sig till högsta nivån i Sverige. Och ambitionen är att göra det med Åtvidaberg. Men om det tar ett, två eller tre år får tiden utvisa, säger Johansson.

Han fick som 16-åring en korsbandsskada vilket drabbade hans spelarkarriär. Vid 20-årsåldern valde han att lägga skorna på hyllan.

– Jag kände väl att jag inte kunde komma längre än division 2 eller 3. Men jag ville verkligen jobba med fotboll, säger han.

Därför hamnade han i Skåne där han utbildade sig till tränare. Han är därmed en akademisk utbildad tränare som även innehar Uefa A-licens. Efter en rad klubbar som huvudtränare blev han i mitten av december förra året utsedd till assisterande tränare i ÅFF bakom Daniel Hallingström och Pontus Hydén. Tränarduon hoppade av uppdraget och istället klev tränaren Håkan Juhlin in – som stannade i fyra dagar. Efter turbulensen fick istället Rickard Johansson chansen som huvudtränare.

– Det var spelarna själva som uttryckte sin önskan om att jag skulle ta över. Det blev naturligt och jag ville själv ha jobbet. Men det viktigaste var att spelarna ville ha mig, säger han.

32-åringen beskriver hur han vill arbeta som tränare, samt vilka styrkor han besitter.

– Jag brukar tänka på vilken typ av tränare jag ville ha när jag spelade. Och jag ville gärna ha tränare som levde sig in i övningarna, gav energi och smittade av sig. Så det försöker jag jobba med. En styrka jag har är träningsupplägget, att man bygger sina egna grejer.

Trots att han påpekar sig vara hyfsat anpassningsbar beroende på kultur i klubben och vilket spelarmaterial han har, föredrar han vissa spelstilar.

– Jag gillar att jobba med tre centrala mittfältare. Sedan om det är 3-5-2, 4-2-3-1 eller 4-5-1 får man se. Jag gillar inte traditionella yttermittfältare. Utan jag vill att de kommer in mer i banan och centrerar spelet, och därmed frigöra ytterbackarna högre upp i plan. Så det är så jag vill jobba och det är så jag försöker tänka, säger Johansson.

ÅFF-tränaren summerar vårsäsongen som tuff på många plan. Men tycker dock att man på senaste tiden hittat en ny stabilitet och skapat fler målchanser.

– Om vi hade haft samma stabilitet från start under vårsäsongen hade vi aldrig legat där vi ligger nu, det är jag helt övertygad om, säger Johansson.

Han är dock medveten om att plånboken kommer behöva öppnas.

– Självklart behöver den här truppen förstärkning, och det är alla medvetna om. Vi har en tunn trupp där vi behöver fler färdiga seniorspelare som kan gå in och bidra i truppen här och nu, inte om två-tre år. Det är dock lättare sagt än gjort att hitta den kvalitén, säger han.

Johansson menar därmed att det kan hända saker på marknaden i sommar.

– Det finns inget konkret klart. Så det kommer nog dröja en eller två veckor innan någon är klar. Men den 11:e augusti spelar vi träningsmatch mot Sandviken. Och då har vi förhoppningsvis en eller två nya spelare som gör sina första matcher där.

Han vill dock påpeka att ÅFF:s ekonomi är som den är i nuläget. Och tidigare under sommaren har fransmannen Yves Nyami skrivet på för klubben.

Nu ställs ÅFF mot Grebbestad innan man går på sommaruppehåll. En viktig match – precis som alla resterande matcher kommer att vara.

– I en drömvärld så tar vi tre poäng mot Grebbestad. Och kan gå till sommarvila med lite vindpust i seglet och ändå känna att vi har tagit en seger. Och kanske få in en eller två spelare som höjer kvalitén.

Rickard Johansson - tränare för ÅFF.
Rickard Johansson - tränare för ÅFF.
Rickard Johansson

Född: Linköping

Tidigare klubbar som tränare:

Lunds BK (juniorallsvenskan)

Karle IF (div. 4)

Östria Lambohov (div.3)

Kisa BK (dam div. 1)

AFK Linköping (div. 3,2)

Värmbols FC (div. 2)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!