– Det är viktigt för mig, som idrottsminister, att åka runt i landet och besöka olika verksamheter. Vad gäller LFC så är det ett fotbollslag i världsklass med både sportsliga framgångar och en framgångsrik verksamhet till syfte att lyfta damfotbollen, säger Amanda Lind, när Sporten träffar henne inne i kansliet på Linköping arena.
Sedan fördelningen av regeringens stödpaket offentliggjordes har det blossat upp ordentlig debatt kring att klubbarna i allsvenskan och superettan får 73 miljoner kronor, medan klubbarna i damallsvenskan och elitettan bara får drygt tre och en halv miljon kronor totalt.
LFC:s ordförande Paul Lindvall säger:
– Vi driver hårt på frågan om att det måste bli helt andra, och mer jämställda, villkor mellan damernas och herrarnas förutsättningar för elitfotboll. Så det här var ett bra tillfälle för mig, klubbdirektören (Frida Andersson) och spelarna att berätta om det.
Han tillägger sedan:
– Vi kan ju inte ha det så att stöd, i form av skattepengar, går 96-97 procent till herrfotbollen. Jag har respekt för att det är svåra frågor, men jag tror också det är viktigt att regeringen, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollsförbundet är lite självkritiska för hur det här har fördelats.
Amanda Lind säger att hon också ser att det är ojämställt inom fotbollen och idrottsvärlden i stort. Och resonerar samtidigt om en kommande utvärdering av krispaketet.
– Skulle det nu visa sig att förutsättningarna för damidrottens överlevnad är sämre än herridrottens, efter coronapandemin, då har inte det här stödet fördelats rätt enligt min mening.
Hur ser din kontakt ut med Riksidrottsförbundet just nu?
– Det är en tät kontakt. Vilket vi också kommer fortsätta att ha. Men det är också viktigt för mig att träffa klubbar och enskilda förbund. I Sverige har vi en väldigt bred idrottsrörelse med diametralt olika förutsättningar. Om det är möjligt under hösten så kommer jag resa runt mycket i landet och besöka fler idrotts- och kulturverksamheter.
I flera andra länder har det nu börjat tillåtas publik i viss utsträckning. Har ni något nytt på den fronten?
– Nej, jag har inga besked om när det skulle kunna vara möjligt. Däremot vet jag exempelvis att Linköping redan nu har en plan för hur det skulle kunna gå till. Med att anpassa ett öppnande för publik på ett säkert sätt.