Hotades till döds för fotbollen

Idrotten är en värld där alla ska vara välkomna. En självklarhet kan tyckas. Men att vi har en lång bit kvar innan det är så vet Sofia B Karlsson.

Viktigt. Menar Sofia B Karlsson att det är att vi pratar om vad vi kan göra för att alla ska känna sig välkomna i idrotten.

Viktigt. Menar Sofia B Karlsson att det är att vi pratar om vad vi kan göra för att alla ska känna sig välkomna i idrotten.

Foto: Thomas Augustsson

FOTBOLL2016-04-26 22:17

Fotboll för alla. Det är svårt att tänka sig att ett projekt vars syfte är att alla ska kunna känna sig trygga och välkomnade i en förening skulle kunna väcka någon ilska. Än mindre att det ska kunna leda till att personen som leder det ska bli mordhotad och tvingas avgå.

Men det var precis det som hände Sofia B Karlsson. Projektet som hon drev tillsammans med AIK fotboll väckte ett hat som hon länge hade svårt att förstå.

Ett drygt år efter att hon lämnade uppdraget i AIK står hon i Södra skolans matsal och berättar vad hon nu tror var som gjorde att reaktionerna blev så starka. Hon gör det på inbjudan av Borens IK och Sisu idrottsutbildarna som en del i det mångfaldsprojekt som de tillsammans driver.

– Jag tror det handlade om en ovana att koppla ihop de här frågorna med klubben. Det kom för nära den egna identiteten och deras bild av klubben. Har AIK blivit en bögklubb nu var det de som frågade sig, berättar Sofia som trots det som hände i AIK aldrig haft någon tanke på att ge upp och ägna sig åt något helt annat.

– Det var många som frågade mig om jag inte skulle göra det. Det som hände i AIK var tråkigt men det var inte slutet. Det går ju framåt i idrotten och det här är mitt jobb och det jag allra helst gör, säger Sofia som nu jobbar som utbildare i jämlikhet och idrott.

Under sin föreläsning för det 100-tal personer som nappat på inbjudan från Boren så talar hon mycket om de normer som till stor del styr vårt sätt att vara. Eller rättare sagt hur vi tror att vi förväntas vara och vad alla i en förening kan göra för att förändra sitt sätt att vara för att alla ska känna sig lika välkomna. Oavsett vilket ursprung, religion eller sexuell läggning man har så ska alla ha rätt att känna sig trygg i en förening.

Men att ett projekt med syfte att alla ska kunna göra det kan väcka såna känslor som de gjorde i AIK menar Sofia bevisar att vi måste lyfta fram ämnet än mer.

- Om de här frågorna är så känsliga att prata om så måste vi ju faktiskt göra det. Oavsett vilken nivå de dyker upp på så måste vi prata om det. Viker vi ned oss för de som tycker att vi inte ska göra det så har vi ett stort problem, säger Sofia.

De flesta föreningar har inskrivet i sin verksamhetsidé att alla ska vara välkomna i deras förening.

– Sen kan man ju ta det ett steg längre och titta på hur man jobbar för att alla ska vara välkomna. Sofias föreläsning ger verkligen verktygen för hur man ska göra det, menade SISU:s Hans Wetterhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om