Reaktionerna blev starka när Fotbollskanalen under måndagen presenterade sin enkätundersökning som visade att en tredjedel av 53 anonymt tillfrågade damallsvenska spelare upplevt sexuella trakasserier eller kränkningar i samband med sitt fotbollsspelande på elitnivå.
Nu berättar Elin Landström – som värvats till Linköping från Göteborg för att ersätta Jonna Andersson på vänsterkanten i LFC-försvaret – för sajten om sina upplevelser. På frågan om hon själv blivit utsatt säger hon:
– Sexism, absolut. Rena sexuella trakasserier har jag inte upplevt. Men det är lätt att man förminskar de egna upplevelserna. Att man tänker: ”Jag har inte varit med om de grova övergreppen”. Men det är klart att det hänt saker som inte är okej. Det har sagts kommentarer som inte är okej. Men jag har varit förskonad. Jag vill helst inte prata så mycket om vad jag själv upplevt, utan mer om strukturerna.
Elin Landström sitter tillsammans med bland andra lagkompisen Lisa Lantz som styrelseledamot i spelarföreningen, som är de svenska fotbollspelarnas intresseorganisation. Hon är inte förvånad, men bestört över uppgifterna.
– Det är oerhört tråkigt. Jag blir lite uppgiven över att det förekommer i miljön som jag själv tycker så himla mycket om att vara i. Det här visar att vi inte på något sätt är skyddade från problematiken och det är en alldeles för hög siffra. Så är det bara. Det ska inte få förekomma överhuvudtaget.
– Ju fler sådana här svar som kommer in, desto mer konkret kan man bli i tankarna om var man ska sätta in resurser eller göra förändringar. Det är först när vi har kunskap som vi kan göra förändringar. Det här visar ju bara det vi sett sedan starten av #metoo-rörelsen, att det inte finns någon bransch eller del av samhället där de här problemen inte finns.
Vid bara ett fåtal tillfällen har den spelare som utsatts tagit upp incidenten med sin klubb och Landström vill införa ett liknande rapportsystem som finns för matchfixning, där spelare anonymt kan rapportera till riksidrottsförbundet.
– Det kan både handla om att man förminskar sina egna upplevelser men också att man kanske är rädd för vilken reaktion man får om man säger ifrån. Speciellt om det rör saker som hänt inom den egna föreningen, då kan det vara svårt att urskilja vem som är på "ens sida” när man vill ha hjälp, säger hon till Fotbollskanalen.
25-åringen från Umeå var i helgen med och spelade 90 minuter i LFC:s träningsmatch mot Djurgården.
Vi var under måndagen i kontakt med LFC:s klubbdirektör Maria Hagström och hon säger:
– Vi har, och har haft, diskussioner i styrelsen om sådana här frågor. Ingenting är färdigt än, men vi har tagit fram en plan och ska jobba vidare med det. Det är självklart att vi måste ta vårt ansvar. Vi har också pratat och informerat våra funktionärer om vad som gäller. Det är viktiga frågor. Det ska inte få förekomma någonstans.