Ajax forward Ellen Jansen, 26, har spelat med Nederländerna i både U19- och A-landslaget under sin karriär. Under uppväxten har hon tränat och spelat matcher med killarna och som 16-åring gjorde hon debut i landets högsta division, Eredivisie. Hon har varit med och sett hur attityden mot tjejer som spelat fotboll förändrats och hur sporten växt sig starkare bland de unga flickorna i landet.
– De flesta tjejerna i Nederländerna spelar fotboll nu och jag tror det är den sporten som växt mest på damsidan. När jag började spela var landhockey och volleyboll större, förklarar Ellen Jansen och fortsätter:
– Om du är en tjej som växer upp och spelar fotboll nu finns det tjejlag. Men jag spelade fotboll med killarna tills jag var 14 år. Sedan behöver du gå vidare för du kommer aldrig få spela i killarnas A-lag som tjej. I någon ålder är du tvungen att lämna pojklagen. Men jag hade turen att killarna accepterade mig, men för några tjejer blir det att du får spela med ett tjejlag tidigt och utvecklingen stannar av.
Med ett EM-guld och ett VM-silver från de senaste två stora mästerskapen har Nederländerna chockat omvärlden med sina framgång. Och det är just faktumet att spelarna växt upp med att tillhöra pojklag som Jansen lyfter fram som anledning till att landslaget är så pass starkt.
– Den största gruppen av spelare i landslaget nu är de som är födda 1992 och alla i den årskullen spelade med killar när vi växte upp. Redan när vi var 16 år började vi spela i damernas högstaliga och har därför haft en bra möjlighet att utvecklas, säger hon bestämt.
Intresset för damlandslaget har ökat drastiskt med åren och den nederländska publiken hittar till matcherna. Efter VM ser även forwarden att intresset ökat ytterligare nationellt.
– Om man kollar på mitt Instagramkonto så ökade min följarskara till över 10 000 följare... Och då spelade jag inte ens en minut i VM, säger Jansen och skrattar.
– Men det är fortfarande bara ett stort intresse för landslaget. På vår toppmatch mot Twente nu kommer det kanske vara 1500 personer på plats. Men om vi har en landskamp är det 30 000 personer på plats. För landslaget är intresset jättestort men i ligan är det inte lika stort. Det är ett problem som vi måste lösa.
I högstaligan, Eredivisie, är det endast åtta lag som kämpar om ligaguldet. Under de senaste åren har det varit Twente och Ajax som abonnerat på titeln men där PSV är en av klubbarna som börjat investera i sin damverksamhet och försöker utmana. Den klubben som kommit längst när det gäller just jämställdhet och lika villkor är dock Ajax.
– Ajax är den enda klubben i ligan där alla tjejer är heltidsproffs. När jag spelade i Twente var jag tvungen att jobba vid sidan av fotbollen. Det är därför många tjejer flyttar utomlands för att satsa på sporten för där kan du leva som en professionell spelare och du behöver bara fokusera på fotbollen och inget annat, säger Jansen och tystnar innan hon fortsätter:
– Men de andra klubbarna måste investera mer. Jag behöver inte jobba vid sidan av fotbollen nu men om jag får spekulera fritt är det drygt 80-90 procent av spelarna i ligan som måste det. När det går dåligt för en klubb är det först och främst damerna som får ta smällen. Det är också därför vi bara har åtta lag i ligan. Klubbarna ser det bara som en kostnad istället för en investering.
Från och med den här säsongen sänds det en match från högstaligan varje söndag med highlights från resterande matcher. Det är ett steg i rätt riktning för att få folket att få upp ögonen för Eredivisie.
– Nu försöker de verkligen och matcherna sänds på gratiskanalen så att alla kan kolla. Men sedan måste såklart folk kolla för att de ska kunna utveckla det ännu mer, säger Jansen och skrattar till.
När vi kommer in på damallsvenskan och den svenska ligan, som låg i toppen bara föra några år sedan, är Jansen väldigt tydlig med att hon tror att färre och färre utländska spelare kommer leta sig dit.
– Om jag skulle flyttat till Sverige för fem år sedan så var damallsvenskan en av de största ligorna. Men om jag skulle flytta från Twente till Linköping nu hade alla undrat vad jag höll på med. Det är ingen i Nederländerna som vet att det är en stor klubb inom damfotboll. Det handlar helt enkelt om att folk inte känner igen namnet på klubben. Men om de har ett bra herrlag tänker alla automatiskt att damlaget är ett bra lag. Jag tycker dock fortfarande det verkar som att damallsvenskan håller en ganska hög nivå. Men det är ingen liga som det är speciellt intressant att flytta till. Det är snarare de stora ligorna med de stora klubbarna som lockar mer.
Vilka klubbar kommer vara störst i framtiden tror du?
– Jag tror det kommer vara samma klubbar som är stora på herrsidan. Här i Ajax vill de verkligen att vi ska vara topp åtta i Europa både för herrarna och damerna. De gör ett riktigt bra jobb här och vi har bra förutsättningar för att lyckas.
Fotnot: Texten är möjliggjord genom Lars-Gunnar Björklunds stipendium, ett samarbete med Svenska spel och Svenska sportjournalistförbundet.