50 år sedan ÅFF:s historiska guld – så gick det till

22 oktober 1972 är ett datum som för evigt är inskrivet med guldskrift i Åtvidaberg FF:s stolta historia. Det var då som ÅFF säkrade klubbens första SM-guld efter en säsong där spelare som Ralf Edström och Roland Sandberg charmat hela fotbolls-Sverige. Här är berättelsen om guldåret, från start till mål.

Bilder från ÅFF:s guldår 1972.

Bilder från ÅFF:s guldår 1972.

Foto: Pressens Bild/TT/Bildbyrån/Corren

Fotboll2022-10-20 17:00

JANUARI
Efter 20 dagars träningsuppehåll drar ÅFF igång försäsongen den 11 januari med löpning utomhus samt bollövningar och gymnastik i Sporthallen. Tisdag, torsdag, lördag och söndag visar tid för träning i spelarnas kalendrar och i Corren kan man läsa om färske Facit-vd:n Gunnar Agrells bekymmer med kärv lönsamhet och bistra tider. Fotbollen med ÅFF blir ett ljus i mörkret på orten och under våren har man en kvartsfinal i Cupvinnarcupen att se fram emot. Knappast på Kopparvallen dock, utan hemmamatchen kommer nog att hamna på Råsundas uppvärmda vårgräs, 25 mil bort.

ÅFF har tagit det lugnt med värvningshåven inför säsongen och det enda egentliga nyförvärvet är den landslagsmeriterade 32-åringen Ingvar Svensson, som senaste säsongen varit spelande tränare i Tranås. Göteborgaren har tänkt sig att pendla 22 mil (tur och retur) från Tranås för att lira allsvenskt och rutinen på mittfältet välkomnas i ÅFF-leden.

Spelare som Lars-Göran "Knalin" Andersson, Benno Magnusson och Leif "Kaggen" Franzén dubblerar och spelar även bandy vid sidan av fotbollen. Det finns också spelare som håller igång formen med handboll.

Den första träningsmatchen mot Sleipner den 29 januari ställs in på grund av snöoväder och lagens tränare är ense om att ställa in för att inte riskera "förkylningssjukdomar i den bistra vinterblåsten".

FEBRUARI
Det görs ett inledande konditionstest på alla spelare och nyförvärvet Ingvar Svensson imponerar på omgivningen när han visar upp de bästa resultaten som föreningen någonsin skådat.

I första träningsmatchen vinner ÅFF lekande lätt med 8–0 över Sleipner på Örsätterplanen. Reportern Pitas Högfeldt skriver i Corren att ÅFF "knyter upp svansen på Sleipner, som får en fotbollslektion". Ralf Edström testas på mittfältet och lagledare Berndt Söderström, som är den som oftast uttalar sig i pressen, är nöjd med vad han ser av laget.

"Betydligt säkrare att testa formen så här i en riktig fotbollsmatch än att sitta på ergometercykeln", säger Söderström efter matchen.

Någon vecka senare får även BK Derby spö av ett försäsongspiggt ÅFF (6–1) och Roland Sandberg har nu gjort sju av ÅFF:s 14 mål i de två första träningsmatcherna.

undefined
Roland Sandberg öser in mål redan under försäsongen.

I slutet av månaden åker ÅFF till Italien och Florens där stjärnan Kurre Hamrin fixat in östgötarna på det italienska fotbollförbundets toppmoderna anläggning. Det finns till och med biljardbord. På vägen dit spelar ÅFF en träningsmatch mot det italienska division 3-laget (Pro Vaercelli) som Hamrin tränar och trots att planen mer påminner om en simbassäng än om en fotbollsplan så övertygar ÅFF och inte minst målvakten Uffe Blomberg, som enligt Correns reporter dök som en "undervattensbåt" och fångade bollarna. 

ÅFF drar sedan vidare till Florens för läger och ytterligare en träningsmatch och när hjälp behövs med språket finns Kurre Hamrins fru, Marianne, redo att gripa in som tolk för ÅFF-gänget. Lars-Göran "Knalin" Andersson och Sten-Åke "Söla" Andersson måste dock avvika tidigare från lägret då det heter att de "på torsdag morgon måste sälla sig till datapersonalens jobb på Facit".

Under våren blossar också en het strid upp mellan ÅFF och Malmö FF angående landslagsmannen Anders "Puskas" Ljungberg som vill lämna ÅFF för MFF, trots ett gällande kontrakt med östgötarna. Många fräsande salvor avlossas mellan parterna, men till slut löser det sig och Puskas undviker att bli ett så kallat ettårsfall.

ÅFF genrepar inför kvartsfinalmötet med Dynamo Berlin i Cupvinnarcupen genom att besegra Hammarby med 5–2 och den tuffa konkurrenssituationen i laget orsakar en del gnissel i truppen, bland annat sägs det att Bosse Augustsson funderar på lämna klubben.

MARS
Dynamo Berlin har gått starkt i den östtyska ligan, men är inget lag som lockar de stora massorna till Råsunda (4000 åskådare) på kvällen den 8 mars. Med låssmeden Dieter Labens som överraskande inslag i startelvan vinner gästerna från Berlin med 2–0 mot ett blekt ÅFF och en tysk ledare passar på att strö salt i såren när han passerar ÅFF:s omklädningsrum och utbrister "... men dugliga balettdansörer var de i alla fall".

Att ÅFF sedan spottar upp sig ordentligt i returen i Berlin, som spelas inför 32 000 åskådare, hjälper föga. 2–2 med mersmak är ett resultat som avslutar ÅFF:s europeiska cupdrömmar för den här gången. 

Istället skiftar fokus till den allsvenska premiären och ÅFF laddar med att besegra Sleipner, Saab och Derby i Östgöta Alliansserie. 

APRIL
Det blir heller ingen fortsättning på det inhemska cupäventyret då Landskrona överraskande skräller och slår ut ÅFF i svenska cupen. Samtidigt sprids en viss oro bland ÅFF-supportrarna över att det unga löftet Ralf Edström spanats in av franska och belgiska talangscouter. Ska han försvinna redan nu?

ÅFF-ledningen ligger också oväntat lågt i förhandssnacket inför allsvenskan och pratar om ett "mellanår" efter att ha blivit tvåa i allsvenskan året före och även vunnit svenska cupen. 

I Corren, dagen före premiären mot Gais på Ullevi, går det att läsa att Dellstens livsmedelshall på Storgatan i Linköping säljer högrev för 14,80 kronor/kilot – men också att Halmstad BK:s "Svängsta-Larsson" tippas bli ett av allsvenskans stjärnskott kommande säsong och att offensivt spel ska löna sig extra mycket. I ett reklamfinansierat samarbete utlovar förbundet 2000 kronor i bonus till det allsvenska lag som gör flest mål i varje omgång. Correns reporter och krönikör Åke Stolt skriver vidare att han är oroad över att de belgiska, penningstinna klubbarna ska lägga beslag på många allsvenska talanger, därifrån Ralf Edström i ÅFF.

undefined
Corren, inför den allsvenska premiären mot Gais.

På den allsvenska premiärdagen går det att se programmet "Folkdans i Polen" på "Television 1" mellan klockan 21.10-21.30. Det är Polens ledande dans- och sånggrupp Mazowaze som uppträder i programmet, som serveras de svenska folkhemmen. ÅFF bjuder förmodligen på bättre underhållning i den allsvenska inledningen mot Gais. När domare Leif Ekfeldt från Göteborg blåser för full tid har ÅFF 3–0 mot "Makrillarna" och Benno Magnusson, Ingvar Svensson och Bosse Augustsson har gjort målen. "Ralf såg trött ut", skriver Correns Allan Hall som annars tycker att ÅFF gjorde vad man skulle i premiären.

Hemmapremiären mot AIK den 23 april blir en tristare historia. 0–0 efter 90 minuter och ett spel som inte imponerar på de 3109 åskådarna på Kopparvallen. "Men vi leder ju allsvenskan", säger målvakten Uffe Blomberg efteråt.

MAJ
Måltorkan håller också i sig i början av maj när ÅFF åker till Malmö och radar upp målchanser mot MFF – utan att göra mål. På läktaren finns den holländska klubben den Haag redo med checkhäftet för att köpa Roland Sandberg, men i takt med att denne missar målchanser i matcher så svalnar också intresset. 

Men intresset borde, med facit i hand, åter blossat upp när samme Sandberg bara några dagar senare smäller dit tre mål mot Djurgården. ÅFF vinner med 4–2 på Kopparvallen med och förbundskapten Georg "Åby" Ericson plockar genast med ÅFF-anfallaren till den kommande landskampen mot Tjeckoslovakien.

ÅFF övertygar även mot Hammarby på Söderstadion (4–0) och Sandberg klättrar upp i topp på skytteligan med totalt sju mål, efter två nya fullträffar på Söder den 28 maj.

I slutet av månaden briserar en liten "bomb" när det avslöjas att Bosse Augustsson skrivit på ett kontrakt med holländska FC den Haag ADO. Men Augustsson ska spela kvar i ÅFF vårsäsongen ut.

Sten-Åke "Söla" Andersson och Conny Torstensson är två spelare som haft en trasslig vår med skador och sedan haft svårt att ta sig in i den ordinarie elvan. Men på slutet har inte minst Torstensson visat bättre form, vilket tränare Sven-Agne Larsson noterat.

JUNI
ÅFF har fortsatta problem på Kopparvallen och oavgjort, 0–0 mot Öster, är en missräkning. Efterspelet till matchen handlar mycket om situationen strax före slutsignalen där Roland Sandberg "stupade som en slaktad gris" i straffområdet, enligt Correns reporter på plats. Östers starke man, Stig Svensson, tycker dock att ÅFF-spelaren filmar. "Att skrika straff där är löjligt, sånt gör vi inte ens i Småland", säger Svensson syrligt.

Men – kort därefter lossnar det rejält för Åtvid på hemmagräset. 5–0 mot Örgryte är ett rejält styrkebesked och Ralf Edström gör ett av målen och nickar fram(!) till ytterligare tre. 

Samtidigt som TV-laget, med Rolle Stoltz, Ardy Strüwer och Bengt Bedrup i spetsen, lirar boll på Idrottsparken i Motala förbereder sig ÅFF-truppen för det prestigefyllda östgötaderbyt, och seriefinalen, mot IFK Norrköping. Man gör det i skymundan på en liten gräsplan i Näppetorp, eller "Nep-stadion" som Benno Magnusson snabbt döper om den till.

IFK mörkar sin startelva inför derbyt, men det bekymrar inte ÅFF särskilt mycket och det blir också "lillebror" som tar hem derbyt med 2–1 inför 20 791 åskådare på Idrottsparken. Roland Sandberg gör båda målen och ger efter matchen förbundskaptenen Åby Ericson rådet att plocka med lagkompisen Ralf Edström till nästa landslagstrupp. 

undefined
Roland Sandberg fick rubrikerna efter årets första derby mot IFK Norrköping.

Åby gör precis så – och den 29 juni debuterar Edström i A-landslaget, där Edström, Sandberg och IFK:s Ove Kindvall bildar kedjetrio. Med i truppen finns också överraskningen Conny Gustafsson från ÅFF. Sverige vinner landskampen med 2–0 och Roland Sandberg gör båda målen, vilka visas i matchsummeringen på TV 2 som startar klockan 22.00.

ÅFF sätter också en prydlig punkt för vårsäsongen genom att vinna enkelt över Halmstad med 4–0 på Kopparvallen. Bosse Augustsson är bäst på plan i sin "avskedsmatch" före proffslivet. I Correns krönika hyllas ÅFF:s förmåga att hålla uppe speltempot även när man möter "sådana lerfotskolosser som HBK:arna".

I paus spelas några scener till filmklassikern "Fimpen" in på Kopparvallens gräs och bland andra så gästar de förra ÅFF-spelarna Roger Magnusson och Ove Eklund sin gamla hemmaplan för att medverka i några fotbollsscener, där unge Johan Bergman har huvudrollen. "Publiken hade riktigt roligt och L-G Gustavsson släppte in ett halvdussin riktiga kanoner från Fimpens "32:or", skriver Corren om den annorlunda pausakten.

I och med segern toppar också ÅFF den allsvenska tabellen inför hösten, en poäng före AIK.

undefined
Johan "Fimpen" Bergman och regissören Bo Widerberg under inspelningarna av filmklassikern "Fimpen". Några av scenerna spelades in under pausvilan i ÅFF:s match mot Halmstad på Kopparvallen.

JULI
ÅFF försöker bevara den fina formen i Tipscupen under sommarmånaden, men lyckas inget vidare i det Europaspelet. Ett träningsläger med fruar och familjen i franska Nice ger ett välbehövligt andrum inför starten på höstsäsongen, men tränaren Sven-Agne Larsson oroas över den tunna truppen som han bedömer är väldigt känslig för skador. 

AUGUSTI
ÅFF spelar en träningsmatch mot IFK Eskilstuna, vinner med 5–0 och ser piggt ut inför återstarten av allsvenskan. Glädjande är också att lagets stjärnskott Ralf Edström fortsätter visa glimrande form i landslagströjan och i landskampen mot Sovjet får han ett gigantiskt genombrott med tre mål. "Förmodligen den bästa huvudspelaren som Sverige haft", säger Åby Ericson efteråt och det sägs att det står lyckliga proffsuppköpare i varje hörn och tittar på Ralf under matchen. "Ja, slipper jag skador så blir jag väl proffs om ett år", säger Ralf, som vill göra lumpen på A1 först.

Sven-Agne Larsson säger under sommaren upp sitt kontrakt som tränare för ÅFF, men fortsätter i alla fall hösten ut. Larsson, som arbetat på ÅFF:s kansli sedan Facitkrisen, vill skaffa sig ett tryggare arbete vid sidan om tränarjobbet.

"RALF ISOLERAD - SALMONELLARISK"

Rubriken i Corren är både stor och alarmerande för alla ÅFF-supportrar. När ÅFF-truppen åker till Göteborg för match mot Örgryte är stjärnskottet Edström kvar i Linköping där han förs till Regionsjukhuset, fyra kilo svagare, och med oroande feber. Salmonella, som nyligen drabbat spelare landslagskamrater i Malmö FF, nämns som tänkbar orsak.

undefined
Det var många stora rubriker om Ralf Edström 1972. Som den här.

Utan sin nickspecialist förlorar också ÅFF mot Örgryte (0–1) och tappar serieledningen. 

Stjärnskottet Edström kvicknar snabbt till i sjukhussängen och skrivs ut, men missar även Halmstadsmatchen och ÅFF-bekymren hopar sig när även Roland Sandberg blir indisponibel på grund av skada. Aj, aj. Det blir också förlust mot Halmstad med 1–3 och krisrubrikerna angående ÅFF:s sviktande guldchanser börjar direkt att synas.

Fem dagar senare svänger det igen. Ralf Edström har fått tillbaka sin energi efter sjukhusbesöket och gör samtliga fyra mål i derbyt mot IFK Norrköping som ÅFF vinner med 4–1 inför en salig hemmapublik (10533 på Kopparvallen. Några dagar senare besegras även Djurgården (3– 0) och tidningen Östgöten vrålar ut "Det börjar lukta guld" på löpsedeln.

ÅFF leder nu allsvenskan, på samma poäng som AIK och med en poäng för rivalen IFK Norrköping. En fjäder i hatten för Åtvid är också att man lyckas vinna dragkampen om målsprutan, och bilskolläraren, Nisse Nilsson från IFK Strömstad. 

SEPTEMBER
En annan ungtupp som imponerat stort när han fått chansen under senare delen av säsongen är Conny Torstensson. Gamleby-fostrade Torstensson gör två av målen när Malmö FF spelas ut på Kopparvallen och snart går det proffsrykten även om honom. 

"Conny är ännu endast en medgångsspelare, men växer förmodligen till sig och vad jag förstår bör hans huvudsakliga träningspass vid sidan omförläggas till styrkeuppbyggnadsavdelningen. Spelmässigt tänker han redan rätt i varje situation", skriver Correns krönikör Allan Hall.

Torstensson får senare i månaden dessutom debutera i A-landslaget när Sverige VM-kvalar mot Malta och de tre ÅFF-spelarna på planen (Edström och Sandberg de två andra) ligger bakom samtliga sju mål.

ÅFF-formen håller också i sig. På besök i Örebro vinner ÅFF med hela 6–1 över ÖSK och när målvakten Uffe Blomberg blir skadad hoppar utespelaren Knalin Andersson in mellan stolparna – och håller nollan. 

"Det här var faktiskt mitt fjärde inhopp i målet. Det är bara att kolla på hur Uffe gör", säger Knalin efter inhoppet.

Efter matchen uttalar sig förre förbundskaptenen Orvar Bergmark som sett uppvisningen på plats: "Åby, du kan ta ut hela ÅFF i nästa landslagstrupp", utbrister Bergmark imponerat.

I Europaspelet går det inte lika bra utan ÅFF åker hedersamt ur i Uefa-cupens första omgång mot belgiska ligatvåan Brügge, trots övertygande seger med 2–1 i returen. Dessutom blir viktige Veine Wallinder knäskadad. 

I allsvenskan behåller däremot ÅFF storformen och efter 5–1 mot Landskrona på Kopparvallen har laget gjort 22-4 på de fem senaste matcherna och herrar Edström och Sandberg delar på ledningen i skytteligan med tolv gjorda mål vardera. Efter matchen kommer förbundskapten Ericson in i ÅFF:s omklädningsrum och utbrister "Det här är verkligen fotboll!" samtidigt som han applåderar kraftigt.

OKTOBER
Ett orosmoln inför ÅFF:s potentiella guldspurt är att Veine Wallinder slår upp sin knäskada och tvingas till operation. 

Men ÅFF-truppen är tillräckligt bred för att stå emot skador. Det visar sig återigen när höststarka tabelltrean Öster slås tillbaka inför 18 000 åskådare i Växjö med 4–2. Conny Torstensson briljerar på nytt med två mål och Ralf Edström passar fram till samtliga fyra ÅFF-mål. Segern firas på vägen hem med ett riktigt skrovmål i Vetlanda.

Målrikt och festligt är det också när Hammarby besegras på Kopparvallen och det är 4–0 till Åtvid redan efter 20 minuters spel. Ralf gör nya mål och han får en handskriven lapp av Anderlechts representanter på läktaren som vill träffa honom. Ralf tackar för visat intresse, men ber dem återkomma då han ska se flickvännens handbollsmatch i Linköpings sporthall under söndagen. 

"Jag måste skjuta det framför mig. Det är ett förfärligt tjatande från alla människor. Jag blir rent av stressad av allt det här. Just nu är de allsvenska guldmedaljerna det viktigaste av allt", säger Ralf i en intervju med Corren.

Efter ett landslagsuppehåll, där Conny Torstensson gör lyckad landslagsdebut i VM-kvalet mot Malta och där ÅFF:are ligger bakom samtliga svenska mål (7–0), är det upplagt för guldfest på Kopparvallen den 22 oktober när Gais kommer på besök i den näst sista allsvenska omgången. Seger räcker för ÅFF och nästan 7000 åskådare finns på plats.

Hemmaspelet flyter inte på som tänkt, men till slut blir det ändå seger med 5–2 och det stora guldjublet kan bryta loss i ÅFF-lägret. Leif "Kaggen" Franzén är en av hjältarna som hissas efter sina två mål i matchen.

undefined
Corren dagen efter att SM-guldet säkrades på Kopparvallen.

Correns Allan Hall passar på att hylla ÅFF:s starke män på ledarsidan, med ordföranden Lasse Hallgren och värvningsansvarige Lasse Spjuth i spetsen. 

"Skönt att ÅFF vann. Det är ett verkligt praktlag, säger Gais-ledaren Holger Hansson samtidigt som han klappar lyckliga SM-vinnare på axeln och grattar.

Den sista matchen mot serietvåan AIK blir därmed betydelselös och trots förlusten (1-2) är det stor glädje när ett höstslitet ÅFF får springa ärevarv på Råsunda med von Rosens pokal. ÅFF firar SM-guldet på Stallet med 150 inbjudna gäster och det är fullt ös natten lång. Ralf Edström och Roland Sandberg firar dessutom den delade segern i den allsvenska skytteligan (16 mål) och njuter lite extra.

1972 – ett år att minnas, särskilt i Åtvidaberg. 

Och på lördag, gulddatumet 22 oktober, gästar just Gais Kopparvallen för match mot ÅFF. Inte för en guldmatch i allsvenskan den här gången, men nog är det ett passande möte, så här prick 50 år efter det att ÅFF skrev guldhistoria.

undefined
Ralf Edström var populär under segerfesten på Stallet.
Guldtruppen

Spelare: Ulf Blomberg, Karl-Gösta Gustavsson, Jan Olsson, Sten-Åke Andersson, Lars-Göran Andersson, Kent Karlsson, Conny Torstensson, Conny Gustavsson, Lars Lundahl, Jörgen Nilsson, Bo Augustsson, Jörgen Augustsson, Veine Wallinder, Roland Sandberg, Leif Franzén, Ralf Edström, Benno Magnusson, Ingvar Svensson, Lars Andersson.

Ledare: Berndt Söderström, Sven-Agne Larsson, Eric Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!