Gersons IFK-besvikelse: "Gjort allt för lagets bästa"

Lars Krogh Gerson har börjat anpassa sig till sitt nya liv i Spanien – men hade gärna tagit ett annat avsked av IFK. "Att jag inte är kvar för att jag kräver en massa pengar stämmer inte", säger 31-åringen.

Lars Krogh Gerson.

Lars Krogh Gerson.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-02-18 17:02

Han var en trygg punkt på planen och i omklädningsrummet under sex säsonger. 

När Lars Krogh Gersons kontrakt gick ut påbörjades en ryckig förhandling – som mynnade ut i att trotjänaren och klubben gick åt varsitt håll.

Det blev 172 seriematcher, 18 mål och 12 assist innan flytten till Racing Santander. 

Till Sporten ger Lars Krogh Gerson sin syn på ett känslosamt avsked där det även finns inslag av besvikelse.

– Jag har gett allt för klubben och alltid satt laget först. Jag har varit med i spelarrådet år efter år och är den som spelarna kommer till om det är något som ska tas upp med tränarna. De (tränarna) kanske inte tycker att jag alla gånger är så positiv, men allt jag sagt och gjort är att vi för bli så bra som möjligt och utvecklas, säger Gerson.

Och berättar att han mottog ett erbjudande från IFK om en förlängning. 

– Peter Hunt skickade det runt 1 januari. Ekonomiskt var erbjudandet exakt samma som det jag hade haft. Vi skickade ett motbud, men ett par timmar senare svarade Hunt att de inte ens ville förhandla. Att min lön var i nivå med vad jag bidrar med sportsligt. Sen hörde vi inte mer på ett par veckor, berättar Gerson.

– Ok, tänkte jag. Jag tycker att jag gjort allt för lagets bästa de tre senaste åren, spelat på positioner som inte passar mig och jag har till viss del offrat min karriär för lagets bästa. Jag har startat nästan alla matcher som jag har varit uttagningsbar till. Jag har fått höra att jag är en kulturbärare för vad IFK Norrköping vill stå för. 

– Jag är fullt medveten om att jag inte är den mest fantastiska och underhållande spelartypen, men inte heller den sämsta. Jag har lite koll på mitt värde, vad jag kan kräva. I Norlings system kan jag spela på fem positioner, kanske till och med sju om du räknar med wingbacks. Det är inte många spelare i allsvenskan som är lika allround.

Vid den tidpunkten, efter att IFK nobbade motbudet, började Gerson och hans rådgivare att blicka på andra alternativ. 

– Jag hade ingen mer kontakt med IFK innan Stig (Torbjörnsen) runt 1 februari undrade om vi ville ta upp förhandlingen. Det sa jag att jag ville. Sen hade jag två bra samtal med Norling om hans höga kravställning och ambitioner. Det kändes som det passade mig bra och jag får intrycket att han vill ha med mig. Dagen efter kommer det ett samtal från IFK som matchar vårt bud. Det är förvånande och jag är tacksam att de vill sträcka sig så långt i vad jag tycker är ett bra erbjudande. 

– Samma dag kommer det ett intresse från Racing Santander. Från ingenstans, egentligen. De har sett mina landskamper och behöver en mittback. Det känns jättespännande att testa på spel utomlands.

Valet faller på Spanien där Gerson presenterades som klubbens femte nyförvärv inför ligaspelet som sätter igång igen 21 februari.

– Två dagar senare vill IFK ha svar med en gång. Då var Racing superaktuellt och jag hade fått ett erbjudande från dom också. Jag kunde inte svara IFK så det rann ut i sanden – utan att jag ens hade blåst ut ljusen på tårtan på min 31:a födelesedagsmorgon, berättar Gerson.

Spänd och nyfiken att testa på spel utomlands – men också med en känsla att avskedet till IFK kunde blivit bättre.

Avslutats snyggare.

– Helt ärligt så tror jag att jag hade accepterat ett sämre erbjudande än vad IFK kom med till slut – om de hade varit mer tillmötesgående och, enligt mig, visat lite mer respekt. Så pass bra trivs jag i staden och jag har nästan känt mig som en av Norrköpingsgrabbarna. Det är också dom som jag kommit närmast som vän. Jag var väl den förste att vända "hem" igen efter lämnat första gången och när Fransson och Nyman kom hem var jag lika glad som den gladaste IFK-supportern.

Efter en tid i Spanien har Gerson och familjen flyttat till sitt eget boende i norra Spanien.

– Det känns som en rätt stor klubb. Mycket folk som bryr sig, de är besvikna att de hamnat i tredjeligan. De vill upp igen. Det är lite slitet, men stadion och träningsanläggningen är bra. Två gräsplaner och konstgräsplaner bredvid. Det finns allt man behöver, säger den tidigare IFK-spelaren som är värvad som mittback.

– De hade sett några av landskamperna som jag spelat. De har sett att jag är en ganska spelande mittback. De vill att jag ska bidra med bollen först och främst, säger Gerson. 

Han passar på att skicka en hälsning till IFK och hoppas på samma utveckling som när han lämnade förra gången. 

– Hoppas föreningen får ordning på allting och att turbulensen tar slut. Jag hoppas självklart att de vinner guld en gång till nu när jag har lämnat, skrattar Gerson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!