Generalen i Citys försvar

År 2012 skrev Patrik ”Packe” Johansson pĂ„ för Linköping City – och har fastnat dĂ€r sedan dess. ”Jag Ă€r den enda spelaren som varit med frĂ„n början. Det Ă€r mĂ„nga man har sagt hej och hej dĂ„ till genom Ă„ren”, sĂ€ger han.

Foto: Rebecca Candevi

fotboll2018-07-08 14:44

Patrik ’Packe” Johansson spelade i Östria Lambohov under hela sin ungdomstid och gick som 15-Ă„ring upp i deras A-lag. Efter flera Ă„r med misslyckade elitsatsningar pĂ„ herrsidan i Linköping valde Östria och Kenty att slĂ„ ihop sina seniorverksamheter till AFK Linköping. I samma veva startade Linköping City sin organisation. Johansson hade möjlighet att slĂ„ sig in i AFK-truppen, men valde att gĂ„ över till City istĂ€llet.

– Jag trodde först att alla klubbar skulle gĂ„ ihop och satsa – men sĂ„ blev det inte. Det gjorde att jag valde City eftersom det kĂ€ndes bĂ€st. Jag kĂ€nde att de ville framĂ„t. Jag ville Ă€ven testa pĂ„ nĂ„gonting nytt, men ville inte lĂ€mna staden. Nu Ă€r jag inne pĂ„ mitt sjĂ€tte Ă„r och vi vill fortfarande fortsĂ€tta framĂ„t. Vi vill vinna varje match.

Varför tror du City har lyckats sÄ bra hittills?

– Alla utvecklas pĂ„ alla plan hela tiden. BĂ„de de som tagit hand om klubben sedan vi bildades och Ă€ven spelarna. Samtidigt plockar vi ju in mycket spelare utifrĂ„n som Ă€r bra – och dĂ„ blir Ă€ven vi som Ă€r hĂ€r lite bĂ€ttre.

I Östria spelade han innermittfĂ€ltare, men skolades om till mittback i City. Fysiskt Ă€r han inte en typisk stor och stark försvarare men har vunnit mycket pĂ„ sitt spelsinne.

–  Jag Ă€r och har nog varit den minsta mittbacken i bĂ„de division 2 och 1 men har Ă€ndĂ„ lyckats dominera. Jag tĂ€nker fotboll och det Ă€r det jag har levt pĂ„. Förut var det bara att gĂ„ ut och spela. Det var inte sĂ„ mycket taktik. NĂ€r Melke (Alan) kom har det utvecklats.

Vad betyder Melke Alan som coach för dig?

– Det Ă€r ordning och reda. Det behövs kanske. Du kan inte komma hit och lalla runt – dĂ„ kan du lika gĂ€rna vara hemma. Det tror jag hjĂ€lper ganska mycket. Om du Ă€r hĂ€r ska du vilja utvecklas – och det kĂ€nner jag att jag gör hĂ€r. Alla vet exakt hur vi ska spela. Jag vet till exempel hur en högerytter ska spela om jag skulle behöva spela dĂ€r. Allting Ă€r vĂ€ldigt tydligt och vi fortsĂ€tter printa in vĂ„rt spel hela tiden. De som kommer in kommer in jĂ€vligt bra. Om du som spelare inte gör det och inte trivs Ă€r det bara att sĂ€ga hej dĂ„. . . Det har ju varit lite sĂ„ nu.

Ja, nÄgra spelare har lÀmnat. Hur har det varit?

– Det Ă€r klart att det Ă€r tungt om man fĂ„r en bra relation med nĂ„gon som sedan drar. Men det Ă€r ju sĂ„ det Ă€r i fotbollsvĂ€rlden. Vi jobbar med de som Ă€r hĂ€r och gör det bra med de som Ă€r hĂ€r. De som inte Ă€r hĂ€r behöver vi inte tĂ€nka pĂ„.

Enligt ”Packe” har det varit ett stort steg mellan division 2 och 1.

– Det Ă€r som att möta toppkonkurrenterna i division 2 varje match. Alla har olika spelstilar med bra spelare i lagen. Det Ă€r en stor skillnad. Vi gick ju igenom tvĂ„an, sĂ€ger han och ler lite kaxigt.

Trots den stora skillnaden har nykomlingarna börjat bra och ligger nu femma med 23 poĂ€ng. TvĂ„a i tabellen ligger nu Citys nĂ€sta motstĂ„ndare, VĂ€sterĂ„s, med sina 31 poĂ€ng. Överst ligger Carlstad United pĂ„ samma poĂ€ng men med bĂ€ttre mĂ„lskillnad.

– Jag skulle aldrig spela i Linköping och knyta pĂ„ mig fotbollsskorna utan att gĂ„ in med instĂ€llningen att försöka vinna en match. SĂ„klart har man respekt för motstĂ„ndarna – men respekt pĂ„ ett sĂ€tt dĂ€r man Ă€ndĂ„ kan ge dem en bra fotbollsmatch. Vi gör det bra hĂ€r hemma och har slĂ€ppt in minst mĂ„l av alla pĂ„ hemmaplan. Det kĂ€nns bra.

City ligger strax under toppskiktet i tabellen, men ÀndÄ Àr Johansson inte helt nöjd.

– Om man kollar pĂ„ matcherna vi spelat har vi förlorat nĂ„gra matcher som vi borde tagit poĂ€ng i. I vissa matcher har vi kanske tagit en poĂ€ng dĂ€r vi borde ha tagit tre. Tittar man tillbaka Ă€r man Ă€ndĂ„ lite halvförbannad. Sedan Ă€r vi ju nykomlingar och lĂ€r oss av alla misstag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!