– Det är nog inte samma känsla i Uppsala som i Linköping. Här har det ändå varit lugnare. Sen för oss i HBK har en viktig grej också varit att vi tränat på Lycketorp som ligger lite utanför Skäggetorp. Då blir det också en lite annan känsla än om vi hade haft många träningar mitt inne i Skäggetorp, säger Ayar Shekha, ordförande i Hemgårdarnas BK med många barn och unga just från den stadsdelen.
Under tisdagen rapporterade P4 Uppland att fotbollsklubben IK Sirius har tvingats flytta ungdomslags träningar och matcher från utsatta områden. Detta på grund av en ökad oro bland både spelare och föräldrar hos motståndarlagen.
– Vi har matcher som har blivit inställda då vi har motståndarlag som inte vill spela mot oss, där vi har fått anvisad plantid och så vidare. Det är en generell otrygghet som vi känner av väldigt väl, säger IK Sirius klubbdirektör till P4 Uppland.
Ayar Shekha i HBK kommenterar:
– Det är tråkigt det som sker i Uppsala. En del handlar nog också om att det redan finns en dålig bild av vissa områden. Den blir ju inte bättre av skjutningar och explosioner. Det gör att ledare och spelare känner en otrygghet kring att spela i sådana områden.
Förra veckans explosion i Linköping skedde i Ekholmen. Bara ett stenkast från en annan stor fotbollsförening i Linköping.
Nämligen BK Kenty.
– Vi har inte märkt av någon ökad oro eller så kring våra planer. Det har varit lugnt och inte mer än att det är allmänt obehagligt i hela samhället, säger ordföranden Camilla Öberg.
Utöver skjutningar och explosioner nära fotbollsplaner runt om i samhället har ett annat orosmoln, som bland annat Sportbladet, rapporterat om, varit rekryteringen av nya gängmedlemmar i miljöer runt föreningarnas verksamhet. AIK Fotboll är ett sådant exempel där vårdnadshavare till barn rapporterat om att det rör sig gängkriminella runt AIK:s ungdomsverksamhet på Skytteholms IP i Stockholm.
– Det är ingenting som vi märkt av heller. Men alla är på tå och lyssnar extremt noga, säger Camilla Öberg i Kenty.
– För oss handlar mycket om att vi har ledare som känner både området, och barnen som är med i våra aktiviteter väl. Då kan vi snabbt och tidigt fånga upp både oro kring våldet, och om det är någonting hemma eller i skolan, avslutar Ayar Shekha i HBK.