Svenska korsbandsregistret skriver att runt 8 000 svenskar drabbas varje år av en korsbandsskada. En majoritet av dessa skador sker på fotbollsplan, och många är unga tjejer.
– Det sker mycket forskning på det men en grej som kan vara en faktor är att tjejer kommer in tidigare i puberteten och även att det kan ha att göra med hormoner och menscykeln, säger Mats Haglund, fysioterapeut på Campushallen i Linköping.
Mats, som själv är förre detta elitspelare i fotboll, har ytterligare en spaning som är minst lika viktig.
– Rent generellt så tror jag att många av spelarna som skadat sig har varit ganska trötta. Jag tror inte att man tränar för mycket, men man återhämtar sig för dåligt. Många tror att man ska träna, träna och träna men återhämtningen är minst lika viktig.
– Är man inte återhämtad blir det svårare för lederna att hänga med.
Av de 8000 skador som sker årligen opereras drygt hälften.
– Man måste vara motiverad om man ska operera sig. Klarar man inte två till tre månaders rehab innan operationen är det bara ett onödigt ingrepp, säger Mats.
– Bara för att du opererar knäet så betyder det inte att du får ett fungerande knä. Stelhet och ärrbildningar kan komma och det är få som tänker på det kring operation. Även utan ett opererat korsband så kan du få ett fungerande liv.
Men. Vill du spela fotboll igen så krävs allt som oftast att du lägger dig under operationskniven.
– Vill man tillbaka till fotboll och andra sporter med mycket rotationsmoment så behöver du i regel ett helt korsband, säger Mats.