Brottade ned supportern: "Han ska välkomnas tillbaka"

Här är Fredrik Nilssons ord om hur han stoppade den maskerade IFK-supportern – och varför det är väsentligt att välkomna tillbaka personen på IFK Norrköpings läktare i framtiden. "Det är viktigt att särskilja på person och beteende och göra vad man kan för att folk ska få en andra chans".

Fredrik Nilsson har jobbat som SLO i IFK Norrköping i sju år och har samma uppdrag för svenska landslaget.

Fredrik Nilsson har jobbat som SLO i IFK Norrköping i sju år och har samma uppdrag för svenska landslaget.

Foto: David Iwung

Fotboll2021-10-20 17:17

Fredrik Nilsson trivs inte med uppmärksamheten. 

Helst vill han jobba i det tysta som länken mellan fans och klubb, men efter hans rådiga ingripande på Bravida Arena i måndags kväll handlade rubrikerna om hur IFK Norrköpings SLO (Supporter Liaison Officer) snabbt och effektivt stoppade den maskerade IFK-supporter som var på väg in på planen.

– Jag gör den här intervjun så hoppas jag att det lugnar ned sig. Det har varit ganska intensiva dagar. Det är många som söker mig, säger Nilsson på vägen upp mot en av logerna på Platinumcars Arena.

Samtidigt som han slår sig ned ställer han pappersmuggen med rykande kaffe framför sig på bordet och berättar om hur han upplevde händelsen i samband med Häckens 3–0-mål.

– Det är inte i en SLO:s grunduppdrag att fysiskt stoppa folk, men nu var det jag som var närmast där. Det brukar hända att folk springer ned från läktaren, men då stannar de vid reklamskylten och så kan man knuffa tillbaka dom upp på läktaren. Nu hann jag uppfatta att det gick två steg för långt. Det var inte läge att chansa för IFK Norrköpings skull, för svensk fotbolls skull och kanske för supportens skull. Det var bäst för alla inblandade att vi stannade där, säger Nilsson.

Tycker du att det var hotfullt?

– Nej. Jag har varit SLO i sju år, jag är uppväxt på läktaren. Är vi 100 personer som ser Häcken så har jag någon form av relation med minst hälften som är där och känner igen ansikten. Nej, det var inte hotfullt.

Det kulminerade med Häckens 3–0-mål?

– Jag tror att det är en kombination av omständigheter. Jag kan se mig själv i den där killen för tio år sedan och kan se omständigheterna sammantaget: det är en så pass viktig match, du ligger under med 3–0, målet görs precis framför dig och firandet i sig. 

– Sedan kanske du som person har ett lite sämre ölsinne, du har ett adrenalinpåslag. Du har ett stort IFK-hjärta i grunden. Det är allt det som gör att du blir så pass påverkad. Allt det där sammantaget gör att det rinner över.

Matchen stoppades under ett par minuter medan ordningsvakter ledde ut IFK-supportern. 

Efteråt var det många som dels hyllade Fredrik Nilssons handlingsförmåga, men också en incident som rörde upp känslorna.

Jonas Dahlquist, som kommenterade matchen för Discovery, rasade kraftigt på Twitter, där han skrev: "Otroligt snabbt och bra agerat av SLO:n. Idioten som tog sig in kan väl ta och återkomma när hans hjärna är fullt utvecklad (dvs: aldrig)".

Fredrik Nilsson har en annan inställning.

– Publiken är det viktigaste vi har och vi vill ha all publik vi kan ha, men vi vill inte ha den här typen av beteende. Det är viktigt att särskilja på person och beteende och göra vad man kan för att folk ska få en andra chans. På något sätt kan jag se mig själv där. Jag förstår att det kan bli så. 

Det är din åsikt, delas den i klubben?

– Vi har ett regelverk att förhålla oss till. Man kan max bli avstängd i tre år och sedan får man göra det bästa av situationen. Jag tror att jag och Johan (Schollin, säkerhets- och evenemangsansvarig) är väldigt enade i det här och jag tror att Pia Berglund i styrelsen (ansvarig för säkerhetsfrågor) är med på den åsikten med. Det är människor vi har att göra med som älskar IFK Norrköping. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt för IFK Norrköping på sikt, då är det vägen att gå. 

Har du varit i kontakt med killen?

– Vi pratade igår (tisdag). Han ångrar sig. Han förstår också varför jag gjorde som jag gjorde och köper det. 

För dig är det inga som helst tvivel att han ska tillbaka till IFK:s matcher?

 – Man måste välkomna tillbaka. Det finns inga möjligheter att stänga av någon i längre tid än max tre år. Han som person vill vi inte ha bort. Jag vill inte det. Men hans beteende måste förändras för att det ska fungera här på sikt. Det är en resa att göra, främst för honom personligen – men det är mitt jobb också att se till att vi kan hålla en form av kontakt under den här perioden. Det tycker jag är viktigt. Agerandet och händelsen är katastrof. Helt oacceptabelt, men det kommer ju en framtid och det ska fungera då. Det tycker jag är viktigt.

Har det här skadat IFK tror du?

– Jag hoppas att folk förstår att det här handlar om en individ och inte en klubb. Sedan hoppas jag det visar att IFK tar ansvar. Även om det är Häcken som är arrangör och står för ordningsvakter och publikvärdar så är det IFK:s personal som avvärjer situationen. Det visar att IFK vill ta ansvar. På sikt hoppas jag att IFK kan fortsätta att ta ansvar. 

– Jag fördömer agerande och händelsen till 200 procent, det är inget att snacka om. Den här killen kommer få någon form av avstängning och sedan är det utredning om eventuella brott. Men för mig, i min roll, så kommer den där avstängningen att ta slut och han har ett stort IFK-hjärta och kommer fortsätta att gå på våra matcher. Hur kan vi se till att det här inte händer igen? Hur kan vi hålla kontakten med honom under tiden han är avstängd? Kan vi använda hans IFK-engagemang till positiva saker? 

Har du förberett dig på att det här skulle kunna hända, du agerade så snabbt?

– Det är erfarenhet skulle jag säga. Jag har sett situationen på tv efteråt. Jag ser att jag gör en form av nacksving, men sen måste jag fortsätta jobba. Det är fortfarande någon som är på innerplan. Jag måste få upp den personen på läktaren. Det går inte sätta en förväntan på alla SLO-personer i allsvenskan att de ska vara beredda att dra en nacksving i sitt uppdrag.  Det är en avvägning som jag gjorde, baserat på mina erfarenheter. 

– Hur jag fungerar i den miljön och hur de ser på mig så. Det var ett individuellt beslut som fungerade där och då. För mig var det viktigt att gå upp på läktaren efteråt. Det var solklart för alla att mitt agerande var rätt, men för en annan SLO i en annan förening i en annan miljö så kanske det inte hade fungerat. Men här gjorde det det och det känns bra.

Det råder en väldigt het debatt om villkorstrappan, var står du?

– Problemet med villkorstrappan som klubbar, supportrar och alla intressenter i fotboll vänder sig emot är hur den implementeras med orimliga villkor och kollektiva bestraffningar. Som exempel skulle inte en publikneddragning på bortasektionen mot Häcken stoppat den här händelsen. Det är inte applicerbart. Det är olika frågor.

Det händer nu

Klubben kan jobba med arrangörsavstängningar. Johan Schollin, säkerhets- och evenemangsansvarig, kommer kalla till ett möte där IFK pratar om händelsen. I slutändan är det styrelsen som fattar avstängningsbeslut. Det ligger inte på tjänstemännen. Tillträdesförbud kan tillämpas av en åklagare. En åtgärd mot ett så kallat riskbeteende. Det prövas inte i rättegång. Det beslutet går att överklaga. Ett tredje spår är att utreda om eventuella brott har begåtts. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!