Hon lade modellandet på is för att satsa på dömandet

När hon står som modell är allt fokus på henne. Kanske är det därför som Elaine Stensson tycker om att döma fotbollsmatcher – då hon ska ha så lite strålkastarljus som möjligt.

Hon berättar att det hon tycker om med dömandet är att vara en ledare, en trygg punkt och att främja rättvisa på planen.

Hon berättar att det hon tycker om med dömandet är att vara en ledare, en trygg punkt och att främja rättvisa på planen.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Fotboll2023-08-01 17:00

På en regnig parkering utanför entrén till Lingvallen i centrala Linköping träffar vi Elaine Stensson. Vi tar skydd från regnet i hemmalagets avbytarbås och pratar om hur hon kombinerat allt ifrån skola och jobb till modellande, fotbollsspelande och dömande.

Hon började med fotbollsspelandet, men kom snabbt in på att döma fotbollsmatcher.

– Jag har spelat fotboll sedan jag var sex eller sju år, sedan började jag som domare i samband med att hela laget fick gå en kurs. Jag fastnade direkt och har dömt i ett decennium nu, säger Elaine Stensson.

Hon har plockat på sig fler saker att göra med åren. Inte minst hennes modell-jobb där Elaine är representerad av en känd agentur.

– Vi var på skolresa till Stockholm när jag var 15 år gammal. Det kom fram någon och knackade mig på axeln, jag trodde att jag hade tappat något men sedan fick jag ett kort med kontaktuppgifter. Vi åkte upp till Stockholm hela familjen och sedan dess har jag jobbat.

undefined
Hon berättar att det hon tycker om med dömandet är att vara en ledare, en trygg punkt och att främja rättvisa på planen.

Modellandet är inte längre hennes allra högsta prio – men hon vill jobba mer med det framöver.

– Nej men det var ett tag sedan jag jobbade, typ lite mer än ett år sedan. Tiden har inte funnits för att åka iväg och jobba med det. Förhoppningsvis så blir det lite lugnare i höst så att man kan ta upp det lite mer, för jag saknar det ändå. Det är jättehäftigt och jag gillar verkligen det kreativa i det.

Under säsongen har hon dömt bland annat matcher i herrarnas division 5, men nyligen fick hon större uppdrag.

– Jag fick chansen att döma på Gothia cup. Det var en så sjuk upplevelse, mycket mer intensivt än att spela. Vi var tio domare som åkte från Linköpings fotbollsdomareklubb. Man hade mellan fyra och sex uppdrag per domare och dag och lever verkligen på anläggningen. Det var jätteroligt, ett minne för livet, säger hon.

Det blir tydligt vad Elaine tycker skiljer en match i gärdsgårdsserierna mot en i Gothia cup.

– Det är som att man sätter ett lock på en kokande gryta i och med att matchtiden går från 90 till 60 minuter, så det är lite stress från början. Varje match betyder ju verkligen allt i turneringar som den.

undefined
"Varje domslut betyder så mycket, redan från start. Annars lagen ju en kvart att känna på varandra men det finns inte där. Man står i centrum på ett annat sätt också när allt är så viktigt", säger Elaine Stensson om Gothia Cup där hon dömde allt ifrån 13- till 18-åringar.

Gothia tycks inte ha ett överflöd av kvinnliga domare.

– Jag bodde själv på en anläggning med 15 killar, de är jättehärliga men det blir lite speciellt såklart, säger hon och fortsätter:

– Vi försökte räkna lite på det, jag tror att av 450 domare så var 10 av de kvinnor. Det var nästan så att det blev något lite “exotiskt” och man fick kanske mer respekt för att det är så ovanligt för många att se. Ibland ser man att det går ett sus genom laget när de ser att det är jag som kliver ut och ska döma matchen och att två killar ska assistera mig. I min första match var det ett amerikanskt lag som tyckte att det var jättehäftigt att två gubbar gick på linjen åt mig.

Varför fanns det inte fler kvinnliga domare?

– Det är så det ser ut i övriga Sverige också. Här i Östergötland har vi 180-200 domare och det är väl 8-10 kvinnor som är aktiva, alla dömer inte jätteaktivt heller. Tyvärr är det så det ser ut, så är det ju inte bland spelarna utan där är det jämnare fördelat.

Vi frågar Elaine om det finns en anledning till att hon valde två aktiviteter med så olika fördelning mellan könen.

– Det är en spännande fråga, det handlar nog mer om att jag tycker om att utmana normen. Jag vill bevisa att det går att kombinera både och. Jag gör ganska mycket olika saker och tycker att allt är jätteroligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!