Förre IFK:aren fick fira allsvenskan igen

Tippade i botten. Men det har inte Mjällby brytt sig om. På måndagen gick laget upp i allsvenskan. "En sjuk känsla", beskriver förre IFK-spelaren Mohanad Jeahze.

Mohanad Jeahze fick fira ett allsvenska avancemang på Strandvallen.

Mohanad Jeahze fick fira ett allsvenska avancemang på Strandvallen.

Foto: Patric Söderström/TT

Fotboll2019-10-29 11:30

Över 4 000 åskådare kom till Strandvallen för att se Mjällby fira det allsvenska avancemanget. Det fick man göra också tack vare 2–0 mot Syrianska i superettans näst sista omgång.

Det säkrade den allsvenska platsen.

Och den lilla klassiska klubben från Hällevik kunde jubla över återkomsten till högsta serien efter några tuffa år.

– Det var lite fest här, men jag gick hem tidigt. Det var ju ändå måndag, säger Mohanad Jeahze och skrattar om den häftiga kvällen.

Han lämnade IFK Norrköping efter några år med A-truppen där han även spelade för Sylvia och var utlånad till Degerfors. Sedan dess har han även hunnit med spel i just Syrianska, Degerfors samt Brommapojkarna innan han inför den här säsongen flyttade söderut.

Det har han knappast ångrat.

Året i Mjällby har varit bra både för honom själv och laget.

– Det är en sjuk känsla. Vi har varit i toppen hela säsongen förutom i början. Men det varit jämnt hela tiden, vi har aldrig varit långt före. Om man har förlorat en match har man halkat ner två platser i tabellen, om man vunnit två i rad har man varit tillbaka i toppen igen. Men vi har alltid haft en tro på det hela tiden, säger Jeahze.

Ni var inte alls tippade i toppen, vad är förklaringen till att ni ändå står här nu?

– Vi var tippade 15:e tror jag och att vi skulle åka ur direkt. Men själva har vi velat sikta mot topp-sex i alla fall. Vi har inte haft någon riktig stjärna, alla vet vad de behövt göra, svarar Jeahze om det lagbygge som vuxit sig starkare och starkare ju längre säsongen gått.

Är ni redo för allsvenskan nu?

– Ja. Men som alla som går upp till allsvenskan kanske vi behöver ha in lite spets för att kunna hålla oss kvar. Samtidigt ska man inte byta ut för mycket heller nu när vi fått ihop ett vinnande lag.

Mohanad Jeahze har själv också haft en bra säsong. Han har spelat 27 matcher och gjort tre mål på dessa. Han har varit en viktig kugge på vänsterkanten för laget hela året.

Kontraktet med Brommapojkarna bröts när laget ramlade ur allsvenskan ifjol men nu är han tillbaka i den högsta serien med en ny klubb.

– Det har känts riktigt bra i år. Jag tycker att jag har fått till det på alla plan. I år har jag verkligen fått ett stort förtroende från tränarna, säger Karle-fostrade Jeahze.

Och du blir kvar i klubben nu när ni gått upp?

– Jag har ett år kvar. Jag tror att jag blir kvar här. Jag trivs bra. Det är en familjär klubb och folk här kommer verkligen på matcherna om man ser till hur litet det är, svarar Mohanad Jeahze som under sommaren ryktades ha ögonen på sig från andra allsvenska klubbar, bland annat IFK Göteborg.

Och nu får du komma tillbaka till Östgötaporten och möta IFK nästa år också.

– Ja, det blir kul att se alla igen.

Mjällby avslutar superettan kommande helg med att möta Varberg. Ett toppmöte som gäller allt för motståndarna som också kan få fira allsvenskt avancemang då. Mohanad Jeahze själv är dock avstängd i den matchen.

Han fick sin sjätte varning mot Syrianska.

– Jag var tvungen att ta det gula kortet. Det var ett kontringsläge på gång. Det är lite synd, jag hade gärna spelat toppmatchen i helgen också. Men samtidigt har jag varit lite småskadad på slutet och känt av en fot. 

Det kan han nog leva med nu när Mjällby redan säkrat det allsvenska avancemanget med en omgång kvar.

På bänken i den avgörande matchen satt även förre IFK-spelaren Mirza Halvadzic.

Klassiska Mjällby är tillbaka i högsta serien igen.
Klassiska Mjällby är tillbaka i högsta serien igen.
Karta: Strandvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!