Förbundet: "Vi har ögonen på AFK"

Under måndagen skrev Sporten om att den granskande vadslagningsorganisationen Federbet "flaggat" två av AFK Linköpings matcher då det upptäckts avvikelser på den asiatiska spelarmarknaden. Nu svarar Svenska fotbollförbundet på hur man går vidare med detta.

Två av AFK:s matcher under vårsäsongen har "flaggats" av den granskande vadslagningsorganisationen "Federbet".

Två av AFK:s matcher under vårsäsongen har "flaggats" av den granskande vadslagningsorganisationen "Federbet".

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2019-07-09 16:42

LÄS MER: Onormal oddsrörelse - misstankar mot AIK

– Vi har ögonen på flera matcher i den serien, däribland AFK:s bägge matcher men vi har inte satt igång någon explicit utredning, säger SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell när Sporten når honom under tisdagen.

Han fortsätter:

– När vi får information, exempelvis som i det här fallet, med att det är stora avvikelser på den asiatiska spelarmarknaden har vi som rutin att flagga matcherna vilket vi gjort här. Sedan för vi en kontinuerlig dialog med både polis och organisationer inom spelvärlden för att motverka detta. Vår primära roll är att bistå med information.

AFK-matcherna som har flaggats är matchen mot Huddinge den 24 maj och matchen mot Assyriska FF den 23 juni. Efter matchen mot Huddinge den 24 maj besökte SvFF:s representanter AFK Linköping vilket är en del i SvFF:s arbete mot matchfixning.

– Vi lägger stor vikt vid att utbilda spelare och klubbar om frågor kring matchfixning. Där handlar mycket om vikten för spelare att säga nej och om vikten av att stå upp för idrottens integritet. Därtill har man som spelare regulatorisk skyldighet i dessa frågor. Om en spelare blir fälld för att ha deltagit i matchfixning riskerar denne avstängning på upp emot tio år från all idrott, beskriver Tibell som också påpekar att just den idrottsliga bestraffningen är något som disciplinnämnden beslutar om.

Anledningen till att SvFF tror att utbildning är så viktigt beror på att det är just i fall där spelare själva larmat som matchfixningsanklagelser har klarats upp.

– Primärt handlar detta om individuella spelares aktioner men klubbar har ju också en skyldighet att vara aktiva och påverka detta i rätt riktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!