Fifa stoppar 16-åring i ÅFF

Fifa stoppar 16-årige Daniel Enqvist från att spela fotboll i Åtvidabergs FF.

Foto: Peter Jigerström

FOTBOLL2018-03-27 15:30

– Jag tycker att Fifa borde ha större problem att titta på än en oskyldig 16-årig amatörspelare ute på landet som spelar fotboll, säger Daniels pappa, Christer Enqvist, till Fotbollskanalen.

För ett antal år sedan valde Fifa att införa nya, tuffare regler vad gäller övergångar för spelare som är under 18 år.

– Själva regeln handlar om rovdriften på unga afrikanska spelare. Man såg att det lyftes in barn från Afrika i Europa för att de skulle bli professionella och tjäna pengar åt diverse personer runtomkring. Det var det Fifa tog krafttag mot, säger Göran Blomgren på avdelningen för spelarövergångar, till Fotbollskanalen.

Kortfattat kan det sägas att regeln går ut på att det inte är tillåtet för spelare under 18 år att byta nationsförbund, och det är den regeln som nu stoppar Daniel Enqvist från spel i Åtvidabergs FF.

Enqvist kom för en tid sedan till ÅFF och fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg tillsammans med sin kompis Jonatan Guseff. Enqvist kommer, liksom Guseff, ursprungligen från Finland men har nu även svenskt medborgarskap.

Trots det stoppas nu Enqvist från spel i ÅFF av Fifa, samtidigt som samma organisation ger kompisen Jonatan Guseff rätt att spela i klubben.

– Daniel Enqvist har inte fått tillåtelse att göra en övergång medan vi, vilket är väldigt svårt att ta till sig, har ett parallellt fall med Jonatan Guseff som godkänts. Det är bara några dagar emellan som de har ansökt. Den ena har fått bifall och den andra har fått avslag. Det är dagsläget just nu, vilket känns lite svårt att ta till sig från vår sida, säger SvFF:s tävlingschef Lars Helmersson till Fotbollskanalen.

Grundregeln vad gäller Fifas regelverk är som sagt att det inte är tillåtet för spelare under 18 år att byta nationsförbund, men det finns också undantag. Om spelarens föräldrar flyttar från det ena landet till det andra på grund av jobb är ett av undantagen, likaså om den fotbollsmässiga utbildningen i den nya klubben är på högsta nationella nivå.

I det här fallet har Fifa, enligt de indikationer det svenska förbundet har fått, inte bedömt att utbildningen i division 1-klubben Åtvidabergs FF har en nivå som är tillräckligt hög och därmed stoppat Enqvist från spel i ÅFF. Men samtidigt har man gett Guseff okej för en övergång. En ekvation som Christer Enqvist har svårt att få ihop.

– Det som jag är mest upprörd och förvånad över är att Fifa kan behandla två identiska ansökningar på helt olika sätt. Det går inte, det är diskriminering. Framför allt när det heter att de ska skydda minderåriga spelare. Här gör de precis tvärtom; de bryter ner min son helt och hållet, säger han till Fotbollskanalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!