Det strider mot EU:s konkurrenslagstiftning att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och Fifa (Internationella fotbollsförbundet) ska ha rätt att godkänna nya klubblagsturneringar och att de ska kunna förbjuda klubbar och spelare att delta i sådana tävlingar, uppger domstolen i ett pressmeddelande.
Ursprungligen stod tolv europeiska storklubbar bakom superligan (European Super League), men i nuläget är det endast Real Madrid och Barcelona som står bakom projektet som drivs i ett bolag som går under namnet A22 Sports.
"Har vunnit"
Beskedet från EU-domstolen kan öppna för klubblagsturneringar arrangerade av andra aktörer, men domstolen skriver att domen inte nödvändigtvis innebär att just European Super League ska tillåtas. Rätten har endast bedömt huruvida Uefas och Fifas regler om att exempelvis förhandsgodkänna andra turneringar är i enlighet med konkurrenslagstiftningen.
"Domen innebär varken ett godkännande eller en validering av den så kallade 'superligan'", skriver Uefa i ett pressmeddelande.
"Vi litar på att europeiska och inhemska lagar kommer att skydda den solidaritetsbaserade europeiska fotbollspyramiden, som supportrar och övriga intressenter har lyft fram som sin oersättliga modell, mot hotet från utbrytare".
Domstolen slår dock fast att fotbollsförbunden har missbrukat sin dominerande ställning inom fotbollen när de stoppade superligan från att skapas.
"Vi har vunnit rätten att konkurrera. Uefas monopol är över" skriver Berndt Reichart, vd för A22 Sports, på X.
Går emot utlåtande
Domen går emot det utlåtande som en generaladvokat gjorde för nästan exakt ett år sidan. Då ställde sig generaladvokat Athanasios Rantos på förbundens sida.
Rantos ansåg att det är fritt fram för klubbarna att skapa European Super League, men klubbarna kan inte delta i tävlingar organiserade av Fifa eller Uefa utan att dessa organisationer godkänner det.
Hans utlåtande har inte varit rättsligt bindande och nu går EU-domstolen emot det. Fifas och Uefas regler om att förbunden ska ha rätt att godkänna nya klubblagsturneringar motstrider EU:s konkurrenslagstiftning.