"Få det klart så snabbt jag kan"

De formella hindren är avklarade – och snarast möjligt kommer Linköpings FC att korttidspermittera spelare och tränare.

Frida Andersson.

Frida Andersson.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2020-03-27 13:30

– Det är inga papper inskickade än, men jag jobbar för att få det klart så snabbt jag kan, säger klubbdirektören Frida Andersson.

Tidigare i veckan berättade Sporten om allsvenska klubbens planer att permittera spelare och tränare. I det läget fanns inget gällande avtal mellan Spelarföreningen och klubbarnas organisation Elitfotboll Dam.

Det gör det nu.

För att inte riskera att hamna i en ny förhandling gäller avtalet året ut, även om ingen hoppas och tror att det ska ta så lång tid innan coronapandemin är över. Av de damallsvenska klubbarna har Göteborg varit drivande, men det är ingen vågad gissning att merparten följer efter.

Registreringen hos Tillväxtverket öppnar först 7 april, men tillämpas retroaktivt från 16 mars. För LFC gäller nu att dubbelkolla så att alla kriterier uppfylls och att skriva ett kollektivt avtal med spelare och tränare. Kanslipersonal omfattas inte av åtgärden.

Som vi berättat tidigare tänker LFC permittera på 60 procent, vilket innebär att det fortsatt finns möjligheter att bedriva träning. Avtalet skrivs tills vidare och utan bestämt slutdatum. 

– Det är ingen som vet hur lång tid det här kommer att ta. Vi känner att vi vill använda de möjligheter som finns och att det här är ett ansvarsfullt sätt att agera på. Spelare och tränare har också mycket stor förståelse för situationen, säger Frida Andersson.

Förslaget om korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen efter subventioner från staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!