Det var under träningslägret i Spanien i veckan som tre unga talanger i storklubben Malmö FF – det regerande mästarlaget i fotboll på herrsidan – fick inleda en träning endast iklädda kalsonger och en GPS-väst på överkroppen.
Den tidigare ishockeymålvakten Erik Granqvist – som vunnit SM-guld både som spelare och ledare – är inte förvånad över det som har hänt.
– Men normalt sett brukar det här tystas ner. Det kommer sällan ut. Nu var det inför öppen ridå och jag tycker att det är jättebra att Malmö FF:s ordförande (Anders Pålsson) går ut och säger stopp. Att det här är inte i enlighet med klubbens värderingar, säger Erik Granqvist till TT.
"Blir noll procent bättre"
Granqvist berättade hösten 2021 om de övergrepp han blev utsatt för under en inkilning i Luleås A-lag efter en elitseriematch 1990 och för ett år sedan släppte han boken "Inkilad – om dolda övergrepp i idrottens skugga", som är skriven tillsammans med DN:s sportkrönikör Johan Esk.
Förutom att vara ishockeyexpert på Viaplay föreläser nu Granqvist om hur man skapar säkra och inkluderande idrottsmiljöer. Han säger att allt börjar med ledarskapet.
– Ända uppifrån förbund, ner till föreningarna och ledarna i lagen, även de informella ledarna, måste man vara tydliga med att man accepterar inte inkilningar med inslag av förnedring och olika former av övergrepp.
Det finns olika grader av övergrepp, men även om det kan ses som väldigt oskyldigt att behöva träna i enbart kalsonger i några minuter skickar det fel signaler.
Stigma att prata om psykisk ohälsa
– Du blir noll procent bättre spelare på en is eller fotbollsplan för att du måste utsättas för förnedring eller olika nyanser av övergrepp. Det här är bara en kvarleva från en forntid som lever vidare på grund av att ledare inte förstår eller vågar ifrågasätta det, säger Granqvist.
Det är omöjligt att veta exakt hur en lagkamrat egentligen mår eller reagerar på ett förnedringsmoment.
– Stigmat runt psykisk ohälsa är fortfarande väldigt stort och det behöver vi vara medvetna om. Det finns tyvärr fortfarande en rädsla att våga berätta hur man egentligen mår när vi mår dåligt.
Granqvist säger att det har blivit en enorm förändring och ökad medvetenhet om problematiken på elitnivå (SHL) i svensk ishockey det senaste årtiondet, men han får fortfarande vittnesmål om att det sker övergrepp på ungdomsnivå. Mörkertalet anses dessutom vara stort.
Ingen säger: "Förnedra mig"
– Ungdomar har berättat för mig om att de utsatts för i stort sett identiska inkilningar i juniorlag som jag blev utsatt för i Luleå för 30 år sedan. Att bli fasthållen samtidigt som hela kroppen, inklusive könsorgan och huvud, rakas. Att man får krypa runt naken i omklädningsrummet endast med en suspensoar och där alla slår på skinkorna med skridskoskydden, säger han och fortsätter:
– Det kommer fortsätta om inte förbunden, föreningarna och ledarna är supertydliga med att sådana här bedrövliga beteenden tillåter vi inte.
Det går att välkomna nya spelare i laget genom att de exempelvis får hålla ett tal eller sjunga en sång, framhåller Granqvist.
– Det är nervöst nog att göra det men man ska inte tillåta vandringen uppåt i våldspyramiden. Det finns inget samtycke till det. Det finns få som skulle säga: "ja, förnedra mig", om de var trygga i att det fanns ett alternativ att säga nej utan att bli utesluten.