Ett halvår senare: Det har hänt i Maif efter "Fucking tjejer"

Tränaren skällde ut laget och menade att de spelade som "fucking tjejer". Motala AIF:s fotboll skakades av sponsoravhopp och styrelseavgångar.
Men skandalen i omklädningsrummet skapade förändring – och nysatsningar.

Motala AIF:s fotboll närmar sig en ny identitet. Karin Westberg, Elias Hanna och Åsa Torin berättar hur klubben jobbar långsiktigt. I framtiden är det meningen att det ska bli en tvåkönad förening.

Motala AIF:s fotboll närmar sig en ny identitet. Karin Westberg, Elias Hanna och Åsa Torin berättar hur klubben jobbar långsiktigt. I framtiden är det meningen att det ska bli en tvåkönad förening.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2024-12-17 14:00

Nyheten i korthet

  • Motala AIF har genomgått stora förändringar sedan tränarens sexistiska uttalande i april. Tränaren fick lämna klubben och sponsorer drog sig tillbaka.
  • Klubben har nu ändrat riktning och satsar på flickor i "Kul med boll", med hopp om att det ska leda till ett damlag i framtiden.
  • Klubbledningen reflekterar mer över värdegrunder och attityder, och alla inblandade ska utbildas inom dessa områden.

Det var i april som den dåvarande tränaren för Maif:s herrlag skällde ut sina spelare och bland annat använde uttrycket "Går in för fan som fucking tjejer i varenda duell". Utskällningen gick ut i en direktsändning på Svenska fotbollförbundets hemsida och väckte stor uppståndelse. Sponsorer lämnade och tränaren fick så småningom också lämna klubben.

Att Maifs A-lag reste sig i division 2 vet vi. Att ungdomsverksamheten är bred och att publikintresset kan vara stort såg vi när Gösta Löfgrens läktare invigdes. Att Idrottsparken sjuder av liv till vardags är lätt att se.

Men hur fungerar klubben nu? När året går mot sitt slut berättar nu Maifledningen om hur skandalen i omklädningsrummet helt fått klubben att ändra riktning, bland annat genom en satsning på flickor i Kul med boll, vilket i framtiden hoppas kunna mynna ut i damlag.

Det är en långsiktig förändring, berättar en av de som är kvar sedan kaoset, klubbchefen Elias Hanna, och två som är nya sedan i somras, styrelsens Åsa Torin och Karin Westberg.

Hur minns ni det som hände?

– Jag tänker fortfarande på det flera gånger i veckan. De handlar inte bara om att minnas, det har blivit en del av mig. Det var många som sade att det här kommer du gå stärkt ur, och där och då var det ofattbart att förstå, men nu i efterhand så har det hjälpt mig att reflektera över beteenden, och att vi alla har ett val att skapa vår nutid och framtid, säger Elias Hanna.

Hur såg ni andra det som hände från sidan?

– Jag minns det från medierapporteringen och reagerade som de flesta andra. Ska vi behöva acceptera sådant här 2024? Och naturligtvis ska vi inte det, det får aldrig bli normaliserat, säger Åsa Torin.

Maifledningen menar att när det hela summeras så har det mestadels kommit något gott ur det som hände. 

– Det var naturligtvis rörigt där och då men vi har i och med detta tagit stora steg i hur klubben drivs. Vi har börjat närma oss en ny identitet, menar Karin Westberg.

På galan Allsvenskans stora pris fick Elias Hanna en skämtsam ”utskällning” av Mjällby AIF som kände att de fått utså mycket på grund av Maif. Två Maif i svensk fotboll. 

– Och det är också en viktig lärdom, allt vi gör ger ringar på vattnet. Allt får en så stor spridning nuförtiden, säger Hanna.

Kom det något gott ur det?

– Det är klart. Vi har hört småkillar från Charlottenborg säga: ”Sluta säga så, jag blir kränkt, det strider mot min värdegrund”. Det värmer på ett sätt, att vi på grund av detta skapar en debatt i samhället. Vi är mer medvetna och diskuterar frågan på ett annat sätt, menar klubbchefen.

undefined
Motala AIF pratar inte lika mycket längre om att skapa talanger och att vinna. Det är mer värdegrund och en större medvetenhet kring det. Här en match i höst i division 2, med hejarklacken på plats mot IFK Skövde.

Jobbar ni till vardags på annat sätt nu i klubben?

– Från styrelsens håll vill man att styrelse, ledare och tränare samt alla inblandade ska utbildas inom attityder, värdegrund och så vidare, säger Westberg.

– Vi reflekterar mer över saker och ting och ifrågasätter med ”Varför?” ”Är det här det bästa sättet?”. Vi har märkt att det skapats nya samarbeten mellan lagen och vi i styrelsen försöker där vi kan uppmana alla till samarbeten, säger Hanna.

Klubbchefen menar att det tidigare i styrelserummet mest pratades resultat, typ hur får vi fram talanger, hur vinner vi och hur går vi uppåt. Nu är det mindre av det och mycket mer värdegrund. Alla i styrelsen är också mer involverade.

Hur jobbar ni med värdegrund, är det annorlunda nu? 

– Vi har flera tankar och idéer som kommer att genomföras framåt. Men redan nu så har vi arbetat igenom vår policy, utökat riktlinjerna för vår värdegrund där vi nu på ett tydligare sätt förhåller oss till RF, SvFF och Barnkonventionen. Vi har också genomfört utbildning med ungdomsledarna där vi pratat om hur viktigt det är att alla förhåller sig till vår värdegrund och att vi behöver hitta arbetssätt att jobba in den i lagen löpande under åren, säger Torin.

undefined
Motala AIF hade en jobbig vår på planen och utanför. Men laget, här Granit Hana, reste sig på hösten och spelar även 2025 i division 2. På sikt ska det finnas även damlag i klubben, är det tänkt.

Hur jobbar A-laget?

– Jesper och David (tränarna) har satt nivån och de har fått tydliga direktiv kring vad som är okej och de behöver också förhålla sig till klubbens policy. Det är en helt annan stämning i truppen nu. Jag är övertygad om att vi har något bra på gång, säger klubbchefen.

Hur fungerar ungdomsverksamheten?

– Vi har riktigt bra ungdomskullar på väg upp där stämningen är mycket bra i lagen. Vi har genomfört en trivselenkät där alla lagens spelare fått ge sin bild av stämningen i laget. På en skala 1-10, har det laget med högst betyg 9.7 och medelvärdet är 8.8 baserat på 25 frågor, berättar Torin.

Hur tänker ni kring flicklag och damlag?

– Vi har diskuterat detta mycket och kommit fram till att vägen framåt är att bygga underifrån genom en större satsning i ”Kul med boll”. Vi för dialoger med olika parter för att få till en satsning riktad just mot flickor, säger Åsa Torin.

Ni som kommit in nya i år, ser ni någon skillnad på Maif fotboll jämfört med andra föreningar?

– Det är väl i så fall att det bara är pojklag och manliga lag i klubben. Det föder ett visst gruppbeteende att bara vara ena könet. Det blir bättre dynamik med båda könen, säger Torin.

undefined
Motala AIF:s ledare Åsa Torin, Elias Hanna och Karin Westberg berättar hur de upplevde det som hände klubben i våras och hur det jobbas nu. "Tänker på det flera gånger i veckan", säger Elias.

När det gäller framtiden för Maif fotboll är ansatsen från styrelsen att utbilda och att våga agera när det behövs, det ska ge förändring.

– Redan nu hör vi från medlemmarna att stämningen är god i klubben. Vi har även bra nivå på ungdomslagen som kommer inom några år, säger Karin Westberg.

undefined
Motala AIF:s fotboll närmar sig en ny identitet. Karin Westberg, Elias Hanna och Åsa Torin berättar hur klubben jobbar långsiktigt. I framtiden är det meningen att det ska bli en tvåkönad förening.
Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!