Dokument: ÅFF:s tunga fall – från succé till botten

Det är inte så många år sedan det stod i års­berättelsen att lilla Åtvidabergs FF tog sikte mot stora Europa. Men verkligheten har hunnit ifatt klassikerklubben – och strax före klockan nio i kväll kan hissen ha gått hela vägen ned till division 1.

Foto: Peter Jigerström

fotboll2017-10-27 09:30

Hösten 2014

Åtvidabergs FF fortsätter att prestera i allsvenskan, landets högsta serie, och på en läktare i Östersund sätter sig sportchefen Mats "Tott" Karlsson för att leta efter tänkbara nyförvärv i superettan. "Det finns ett antal spelare i Östersund som är bra och spännande", säger Karlsson och så småningom värvas också mittfältaren Ammar Ahmed.

För tredje året i rad slutar uppstickaren ÅFF åtta i allsvenskan. Att att Östersund tre "höstar" senare ska göra succé i Europa league samtidigt som ÅFF är på väg ner i division 1 finns liksom inte på kartan.

– Att tre år i rad komma åtta i allsvenskan…det ska vi vara stolta över. Jag ska inte prata om vad som gjorts eller inte gjorts under de senaste åren, men utan ÅFF-andan och ÅFF-kulturen blir det inte bättre än i Valdemarsvik eller Kisa eller var du vill. Det är grunden och måste finnas. Alla behövs och behöver bli sedda, säger Mats Karlsson idag.

Parallellt med sportsliga framgångar har ÅFF har länge dragits med dålig ekonomi och nu har varningsklockorna åter börjat att slå runt Kopparvallen. Främst utanför planen – och vid ett välbesökt medlemsmöte i oktober ställer sittande styrelse sina platser till förfogande med en prognos som pekar på en förlust på 3,7 miljoner kronor. Plötsligt är elitlicensen i fara. Kassören Sverre Moum har redan hoppat av i protest mot hur resten av styrelsen såg på den ekonomiskt pressade situationen.

I mitten av november anländer Håkan Dorm och Anders Holst till Åtvidaberg, inkallade för att rädda klubben ur krisen. De har båda koppling till Leksands IF och där varit med och vänt ett liknande ekonomiskt läge.

Holst utses senare som ny ordförande på ett extra årsmöte.

På en presskonferens i december presenteras Roar Hansen som ny tränare efter populäre Peter Swärdh. Bredvid sig på podiet har han klubbikonen Kristian "Pligg" Bergström som berättar att han beslutat sig för att spela en säsong till.

– Jag fick veta att läget var tufft innan jag skrev på. Efter hand visade det sig att det var ännu tuffare, säger Hansen när han nu, med några års distans, minns hur det var.

Några dagar senare blir det också offentligt att ÅFF säljer skyttekungen Ricardo Santos till kinesiska Guizhou och därmed är en viktig pusselbit lagd i åtgärdsplanen som ska rädda ekonomi och bokslut. Än muntrare blir det när E-handelsföretaget Conrad Electronik går in som huvudsponsor, med ett avtal värt miljoner. "Största avtalet i klubbens historia", säger marknadschefen Anders Herge.

2015

ÅFF vinner årets första träningsmatch mot Örebro SK med 3–2 och på årsmötet i februari blir Anette Hörström Johansson vald till första kvinnliga ordföranden i klubbens 107-åriga historia. Efter många extraordinära åtgärder under vintern visar bokslutet på en glädjande vinst på 845 000 kronor och ett eget kapital på det dubbla.

"Nu är 2014 historia och det känns tryggt inför 2015", säger Anders Holst efter sitt jobb som ordförande i interimsstyrelsen. I budgeten står att läsa att kostnaderna för spelare och ledare ska minska med 3,5 miljoner och Holst beskriver budgeten som konservativ.

ÅFF, som tappat en rad nyckelspelare och är bottentippat av "experterna", inleder allsvenskan med en knapp förlust mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi och ynka fem poäng och jumboplats tynger inför hösten. Dessutom varslas personal, bland andra blir sportchefen Mats Karlsson uppsagd – och klubben brottas parallellt med en segdragen ekonomisk tvist kring värvningen av John Owoeri.

– Klart att man inte var glad just då, men det gjordes en omorganisation och det skulle sparas pengar. Man får lägga det bakom sig, säger Karlsson om uppsägningen.

Under hösten finns inte tillräckligt med kraft och kunnande för att vända trenden. En mulen söndag i oktober tar allsvenska resan slut på västkusten. Hemska 0–6 mot Falkenberg gör att degraderingen till superettan är ett faktum. Bedrövade ÅFF-spelare som länge stannar kvar på den regntunga gräsmattan efteråt. På läktaren sitter supportrar och gråter.

"Jag har ju varit med och åkt ur förut och då kom vi tillbaka starkare. Jag hoppas att vi kan göra det nu med. Men det är viktigt att styrelsen tar rätt strategiska beslut i det här läget", säger lagkaptenen Daniel Hallingström, som bestämt sig för att sluta.

Dagen efter degraderingen sågar Ralf Edström insatsen i Falkenberg.

"Det är pinsamt, alltså. Man får falla med flaggan i topp, men inte så här. Det är pinsamt för hela föreningen."

Vid sista hemmamatchen för säsongen tackas trotjänarna Kristian Bergström, Henrik Gustavsson och Daniel Hallingström av med applåder och blommor. "Vasalund borta 2009, när vi gick upp. Det var en magisk match som jag aldrig kommer glömma", säger Gustavsson om ÅFF-karriärens bästa minne.

I slutet av året kommer uppgifter om nya varsel i klubben och det ekonomiska läget är ytterst ansträngt.

– Att det finns och har funnits ett elitlag i den här lilla kommunen är fantastiskt. Men ibland händer det att en gyllene generation kommer fram och blir så jävla bra. Men hur ska de ersättas när de lämnar? Till sist kommer verkligheten i fatt. Många pratar om guldåren på 70-talet och om senaste allsvenska sejouren. Men mitt i allt ska man inte heller glömma att det för inte så länge sedan var lokalderbyn mot Rimforsa, säger Roar Hansen och önskar att åtvidabergarna slöt upp starkare kring klubben.

2016

I januari har ÅFF bara 14 kontrakterade inför kommande säsong, storsponsorn Conrad meddelar att man hoppar av och Roar Hansen är bekymrad. "Vill man ha elitfotboll i Åtvidaberg? Jag vet inte. Elitfotboll kostar pengar och vill man komma tillbaka till allsvenskan kostar det ännu mer", säger han.

"Ekonomin kommer etta och tvåa. Sen kommer det sportsliga som trea. Vi kan värva Zlatan, men då åker vi ur allsvenskan även om vi skulle vinna den. Har du inga pengar kan du inte handla och sen hoppas att det löser sig", replikerar styrelsens Magnus Andersson.

Färske klubbchefen Lars Wilhelmson varslas och efter inte ens tre månader på jobbet tvingas han lämna. "Mest besviken är jag på att de anställde mig överhuvudtaget. Klubben borde ha haft så mycket på fötterna att man hade skjutit på det", säger Wilhelmson och oroas över den tunna bemanningen på kansliet.

Vid årsmötet presenteras ett bokslut som visar ett minus på 20 000 kronor, men budgeten för 2016 säger att styrelsen befarar att intäkterna minskar med 50 procent i superettan och att ett stort underskott hotar. Det är också stora problem att hitta en ersättare till Anette Hörström Johansson, men vid ett extra årsmöte i april blir Linköpingspolitikern Muharrem Demirok vald som ordförande efter att inledningsvis själv ha anmält sitt intresse via twitter (!).

– Det fanns säkert dem som var bättre lämpade än jag, men jag blev förbannad när ingen ville ställa upp. Då är det klart att det kommer att gå åt helvete. Gör du ett försök finns i alla fall chansen att klara det, säger Demirok.

Sportsligt går säsongen över förväntan, ÅFF säkrar kontraktet i superettan redan tre omgångar före slutet och slutar sexa. Dessutom – anfallaren Shkodran Maholli vinner skytteligan i superettan och säljs vidare till Häcken. Ekonomiskt ser det också bättre ut efter välkommet tillskott från Uefas solidaritetsfond på 2,4 miljoner kronor och andra oväntade miljonintäkter. Det slutar med ett mindre plusresultat, vilket applåderas av en del, men inte av alla. Som någon uttrycker det: ”Om korten skötts rätt där hade det blivit en vinst på åtminstone ett par miljoner. Då hade mycket sett annorlunda ut nu.”

2017

Det är med optimism som ÅFF ser fram emot en ny säsong i superettan. 17 spelare är tidigt kontrakterade och försäsongen lovar också gott med flera bra resultat, bland annat 1–1 mot allsvenska Örebro i svenska cupen. Så här med slutfacit snart i hand funderar Muharrem Demirok på om klubben gick vilse i sina egna och omgivningens förväntningar.

– Vi överraskade stort 2016 och det var som om alla glömde bort hur snacket gått under vintern och våren dessförinnan. När ingen trodde på oss. Går bra i Åtvidaberg minns folk hur det en gång var och pratar om allsvenskan, säger han.

Premiären, 0–4 borta mot Värnamo, blir ett jobbigt bakslag och sätter på sitt sätt tonen för hela året. Eländet fortsätter med ett flertal förluster och trots en tillfällig formtopp inför sommaruppehållet ligger ÅFF risigt till i botten av tabellen. Nedflyttningsspöket svävar tidigt över Kopparvallen och i månadsskiftet augusti/september får tränaren Roar Hansen lämna sin post. Assisterande tränarna Andreas Thomsson och Matthias Andersson tar över och Hansen blir enbart manager.

Men effekten uteblir i tabellen.

– Delade vi på glädjen i fjol så får vi dela på sorgen nu. Vi har inte gjort det tillräckligt bra. Det gäller mig också, säger Roar Hansen.

Resultaten går dessutom hand i hand med ekonomin. Vid ett medlemsmöte i slutet av september meddelar styrelsen att budgeten inte alls håller och att det riskeras ett underskott på flera miljoner kronor för verksamhetsåret. ”Vi har inte lyckats att skala av den allsvenska kostymen och det kommer att krävas en omstrukturering av hela ÅFF. Vi har en för stor verksamhet för vår förening", säger Muharrem Demirok.

23 november är det utlyst extra årsmöte. Det har talats om en nödvändig besparing på sex miljoner kronor under 2018, men det var för näst högsta serien och i division 1 väntar helt andra summor och förutsättningar. Åtminstone fram till nästa ordinarie årsmöte räknar Demirok med att sitta kvar som ordförande.

– Att hoppa av är det fega alternativet. Det kommer jag inte att göra, säger han.

Strax före klockan 21 på fredagskvällen kan klassikerklubben – tillfälligt eller inte – rasa ur svensk elitfotboll. Tar bottenkollegan Frej poäng mot toppjagande Trelleborg är det kört. Om det händer. . . ja, vad händer då?

– Det behöver göras en omstrukturering, men om ett–två år är vi tillbaka. Det finns gott om exempel på klubbar som gjort en liknande resa och kommit tillbaka med besked. Vår naturliga hemvist är superettan, säger Muharrem Demirok.

– Blir det division 1 är det inte en fråga om om utan om när ÅFF är tillbaka. Det vet jag. Däremot måste det få ta tid och byggas från grunden. En halvmesyr som gör att man går upp, men rasar ur igen kan göra det värre, säger Mats Karlsson.

– Det går att ta sig tillbaka. Traditionen är en styrka. Men klubben måste bestämma sig. Vad vill man vara och vad är vägen för att nå dit? Ska det vara bygdens lag? Ungdomens lag? Hela Sveriges lag? Oavsett vad behöver det väljas inriktning och stå för det. I min värld är det ännu viktigare än att ha som mål att tillhöra Sveriges 30 bästa lag, säger Roar Hansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!