Det ska göras – för att fotbollsarenan inte ska vara ett blåshål

Efter gräsbytet – nu är planen att det också ska blåsa mindre på fotbollsarenan i Linköping.

Det blåser ofta inne på Bilbörsen arena.

Det blåser ofta inne på Bilbörsen arena.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-05-13 20:00

Efter diverse turer är nya konstgräsmattan på Bilbörsen arena till slut officiellt certifierad – och är därmed godkänd för spel både i allsvenskan och Champions league.

Men planer finns på fler förändringar för att förbättra komforten.

Inte minst handlar det om att få stopp på blåsten.

Att vinden kan vara ett bekymmer på arenan är ingen nyhet och blåshålet uppmärksammades till och med på allsvenska upptaktsträffen i våras. Vid några tillfällen har mål blåst iväg och det är inte ovanligt att hörnläggare/frisparksskyttar får jaga efter bollar som rullat iväg.

– Ja, vad ska man säga? Det där med blåsten händer rätt så ofta. Speciellt på den sidan närmast den stora läktaren, sa LFC:s lagkapten Emma Lennartsson när frågan dök upp.

Med tanke på rådande väder har inte blåsten varit något bekymmer under senaste tiden, men Adam Cocozza, som är vd på Botrygg AB som byggde arenan, är så klart medveten om problematiken och berättar att fler åtgärder kan vidtas.

– Vi kommer att testa med att sätta igen de fyra ingångarna för maskiner som finns i varje hörn på markplan och se om de fungerar som vindtunnlar ut på arenan. Det görs efter att de pågående arbetena med byte av konstgräs och arenabelysning, säger han.

Jämfört med läget från början har arenan byggts igen med skola på södra sidan och fyra höga torn i varje hörn.

– Det har haft viss effekt. Vi hade planer på att bygga igen även den norra kortsidan med en hall, men där fick vi nej av kommunen, säger Cocozza.

Diskuterades blåsten när arenan byggdes?

– Nej

Med facit i hand – kunde arenan av vindmässiga skäl ha placerats på något annat sätt?

– Placeringen av arenan styrdes av kommunen. Det hade inte vi med att göra. Men hade utbyggnaden av Kallerstad kommit igång så hade en utbyggd stadsmiljö medverkat till att dämpa vindens verkan.

Hade ni förväntat er att det skulle hända mer runt arenan?

– Ja, men det är förståeligt att det har tagit tid eftersom staten dragit ut på beslutet om finansieringen av Ostlänken. Det är ännu inte klart om den ska dras i arenans närhet eller ett par hundra meter norrut bakom brandstationen.

Vad säger du om utvecklingen och utfallet? Samarbetet med klubbarna?

– Damfotbollen har varit fortsatt en stor framgång idrottsligt. Herrfotbollen fungerade inte med City. Nu har vi ett samarbete med Hemgårdarna som spelar på arenan. Ekonomiska överskottet av arenadriften ska komma klubbarna till del och det rör sig om cirka 20 miljoner under elva år, säger Adam Cocozza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!