"Det finns inga oärliga tankar i det här"

Åsikterna går isär kring hur fotbollsprofilen Michael Bornehav driver föreningen Stångebro United. En grupp föräldrar menar att föreningen är ett oorganiserat kaos ekonomiskt, medan andra lyfter fram Bornehavs passion och arbete.

Fotbollsprofilen Michael Bornehav lever för fotbollen. Men nu riktas det kritik mot hur föreningen Stångebro United, som han själv grundat, sköts.

Fotbollsprofilen Michael Bornehav lever för fotbollen. Men nu riktas det kritik mot hur föreningen Stångebro United, som han själv grundat, sköts.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2019-11-13 07:00

Fotbollsprofilen Michael Bornehav är bland annat känd för att ha varit huvudtränare för det damallsvenska laget Linköping FC. Under en tid erbjöd han extraträning för fotbollsspelare vid sidan av deras klubblag genom sitt företag MB fotbollsutveckling. År 2012 startade han föreningen Stångebro United, i folkmun kallad MB United, som riktar sig till barn upp till 16 år. 
Linköpingsföreningen har varit kritiserad i diverse forum för sin elitistiska inriktning, men den skördar också framgångar på fotbollsplanen, med flera seriesegrar, turneringsvinster och DM-titlar. Ett tiotal talanger har, enligt föreningen, även tagit klivet vidare till allsvenska IFK Norrköpings organisation och Stångebro United har dessutom etablerat sig som cuparrangör.

Intresset för föreningen har ökat markant på senare år och antalet aktiva barn har gått från cirka 120 till 240. 
Sporten har fått ta del av dokument, mejl och textmeddelanden från sex föräldrar från blandade årskullar i föreningen, varav en av föräldrarna inte längre har sitt barn kvar, som visar på att saker och ting inte har hanterats rätt gällande ekonomi och årsmöten. Tre föräldrar har ställt upp på intervjuer, men vill vara anonyma. 

– Som den här föreningen drivs nu är det ingen ideell förening, säger en av föräldrarna.

För att vara med i Stångebro United, som kille, kostar det 7 250 kronor i tränings- och medlemsavgift per år. I föreningens verksamhetsberättelse för 2018 står det att Stångebro United omsatte över 2,1 miljoner kronor. På grund av den höga årsavgiften och de stora summorna som omsätts i relation till att föräldrarna själva swishat in pengar för bland annat resor, cuper och matchställ har redovisningen över pengarna ifrågasatts. 

– Kostnaderna är egentligen inga problem. Alla som går med i Stångebro United vet att det kostar. Men det är hur mycket övriga kostnader som helst och ingenting redovisas till oss föräldrar som betalar. Michael pratar hela tiden om kostnader, men inte vad man får tillbaka för det, säger en av föräldrarna.

Några föräldrar har velat få ut mer information om ekonomin och har då blivit hänvisade till att vara med på årsmötet. 
Men till årsmötet inför 2019 kom ingen kallelse, vilket också betyder att den styrelsen som sitter och tar beslut nu egentligen inte har fått ansvarsfrihet från sina medlemmar. I Stångebro United är det dock barnen som är medlemmar och för att vara med och rösta på årsmötet som förälder måste du betala 1 000 kronor för ett medlemskap. När barnen är minderåriga har dock alltid föräldrar eller annan förmyndare rätt att företräda den omyndige, vilket inte alltid har varit fallet i föreningen enligt föräldrarna. 

– Jag har rätt att ifrågasätta och blandar inte äpplen med päron. Det är en sak att vi vill vara med och en annan sak att vi ifrågasätter ekonomin och upplägget. Den ena har inte med det andra att göra, säger en av föräldrarna. 

När Sporten granskar årsmötesprotokollet för 2019 är det flera saker som är anmärkningsvärda. Dateringen är felaktig och beslut som tagits på årsmötet 2019 gäller för just 2019 och inte för nästkommande år.
I föreningens stadgar står det att kallelsen till årsmötet ska ske skriftligt 30 dagar innan mötet och att två revisorer ska granska styrelsens jobb. Men Stångebro United har anställt en revisor på timmar som också sitter som kassör/revisor i föreningen och samtidigt skriver under både årsmötesprotokoll och revisionsberättelsen. Med andra ord är det föreningens kassör som granskar sitt eget arbete. I protokollet står det även att det ska vara gratis för tjejerna under hela 2019, men den avgiften har höjts till 4 000 kronor inför hösten. 

Grundaren, tränaren och ordföranden i föreningen, Michael Bornehav, erkänner själv att saker och ting inte har gått rätt till och att kallelsen till årsmötet inte har aviserats på rätt sätt. 

– Jag lägger mig platt. Det var jättedåligt gjort. Men vi hade ett årsmöte och det var ingen som inte var välkommen att komma. Jag kan inte säga något annat än att vi ska göra det bättre. Till nästa år hoppas jag kunna slippa vara ordförande och att någon annan vill vara det. Nu har vi fantastiska människor som gör ett hästjobb med lagen de är inblandade i, och som jag vill få in i styrelsen. Vi kommer bli bra på det här med, det är jag övertygad om, säger Bornehav. 

Men att er kassör även är föreningens granskande revisor. Vad säger du om det? 

– Nej, det kanske inte är så bra... Det som är slående i det här fallet är att vi inte är bra på det här, men vi är jävligt bra på fotbollsplanen. För mig är det en bagatell och även för majoriteten av föräldrarna i föreningen. Men sedan ska man såklart göra rätt för sig och se till att det går rätt till. Anledningen till att vi anlitat en redovisningsbyrå är för att vi inte klarar av det där själva, säger Bornehav. 

En ideell förening ska bygga på demokrati och stå på egna ben genom sina medlemmar. Men i Stångebro United sköts det mesta av just Michael Bornehav då han är ordförande i styrelsen, tränar flera av lagen och också fakturerar föreningen från sitt företag. På grund av att han sitter på flera stolar är det alltså han själv som indirekt bestämmer hur mycket han får i lön, vilket egentligen ska bestämmas av medlemmarna på ett årsmöte.

– 2012 bestämde den dåvarande styrelsen att jag skulle fakturera 20 000 spänn. När man är egenföretagare kan du räkna ut att 10 000 går till skatt och sociala avgifter och 10 000 kan jag behålla. Är det någon som tjänar pengar i den här föreningen är det inte jag, säger Bornehav. 

Men du fakturerar föreningen från ditt företag? 

– Ja, det gör jag. Det är den enda anledningen till att jag har kvar mitt företag. Det är för att det ska bli billigt för föreningen. 

En ideell förening får inte vila på en person. 

– Det är för att vi inte hunnit med. Sanningen är att om jag försvinner dör föreningen. Det finns inte folk att plocka in från höger och vänster som vill hjälpa till. De flesta kommer hit för att de vill slippa hjälpa till. 

Det är ganska dyrt att vara med i föreningen om du jämför med andra föreningar. Vad går alla pengar till? 

– Fattar du hur mycket vi tränar och vad det kostar att träna i den här kommunen? Vi har jätteproblem med att lösa det här för alla barn vi har. Hade vi haft en egen anläggning och kunde erbjuda träning fem gånger i veckan så hade varenda unge i hela stan kommit. Vi subventionerar också alla läger och cuper samtidigt som barnen får ett träningsset för 500 kronor när de börjar. Ingen skulle bli gladare än jag om vi skulle kunna sänka avgiften, men det kan vi inte. Folk tror att jag tjänar en massa pengar på det här och förstår inte att jag gör det med kärlek och hjärta. Den dagen vi måste anställa tränare kommer vi inte ha kvar klubben. Det här bygger på att jag är tränare för alla lag, säger Bornehav. 

Sporten tog kontakt med kommunen för att se hur mycket Stångebro United hade i plan- och hallhyror under året 2018, vilket var 473 040 kronor. Samtidigt fick de bidrag från kommun och stat på 156 993 kronor. 

Skatteverket har tillrättavisat Stångebro United på några punkter. 

– Jag har fått en gåva på 100 000 kronor av en förälder som tycker att jag gör ett bra jobb. Den har jag nu fått skatta 30 000 spänn för och på grund av det också fått registrera föreningen som arbetsgivare. Skatteverket kopplar det till ersättning eftersom jag jobbar för klubben, säger Bornehav. 

– Vi hade även missat att man ska betala sponsorskatt. Det hade vi ingen aning om och det anmärkte Skatteverket på. För mig var det solklart att vi skulle göra som Skatteverket sa så att vi inte gör fel där med. 

Två av föräldrarna som har barn i föreningen nu är Maria Drott och Evelina Dungee. Maria har två döttrar som spelar och Evelina har en son. De är nöjda med hur föreningen bedriver sin verksamhet.

– Jag är nöjd med det jag får vilket är en riktigt bra fotbollsutbildning till min son. Föreningen har lite växtvärk och det har gjort att formaliteten inte sitter. Michael sköter nästan allting själv och hans fokus ligger på barnen hela tiden, säger Evelina.

Maria fyller i: 

– Fotbollsutbildningen är fantastisk, att även tjejerna skulle få betala en avgift fick vi tydlig information om när vi började i klubben. Man skulle önska att det lyftes fram hur sjukt mycket Michael gör för barnen istället. 

Michael Bornehav är tydlig med att han tar åt sig av kritiken och säger att föreningen ska rätta till bristerna. 

– Om du kommer hit nästa år kommer inte den där listan med kritik finnas. Jag skäms ju. Jag är en fotbollsidiot som sover i träningsoverallen. Jag har kommit på en idé som är populär och sedan har inte allt hängt med egentligen. Det finns inga oärliga tankar i det här. Det handlar bara om att göra något som är otroligt roligt och som barnen älskar, säger han. 

Ska ni ha ett extrainsatt årsmöte för att ta itu med de problem som finns? 

– Nej, vi ska ha ett årsmöte snart så det blir så tätt inpå varandra. Vi kommer ha det i januari eller februari, innan säsongen börjar. Då kommer vi uppmana alla föräldrar att komma, även om de inte är medlemmar, säger Bornehav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!