De vill förändra machokulturen

Den ideella organisationen Locker Room Talk åker runt i Sverige för att manliga ungdomar inom idrotten ska få en förändrad attityd gentemot machokulturen i omklädningsrummet. Under onsdagen avslutades ett tre dagars långt läger i Linköping.

Foto: Casper Nordqvist

FOTBOLL2017-08-02 12:13

Locker Room Talk började som ett UF-företag i gymnasiet och vann pris som årets UF-företag i Sverige och kom sedan på andra plats i Europa. Ordförande Shanga Aziz har sedan dess – tillsammans med sina kollegor –  tagit skolföretaget vidare till en nu ideell organisation där de åker runt i landet och pratar jämställdhet och schyssta attityder med ungdomar inom olikaidrotter.

Under tre dagar har Shanga tillsammans med Östergötlands distriktsförbundskapten för pojkar 15, Stefan Strandberg, hållit i ett läger i Linköping där Strandberg tagit hand om själva positionslägret som går ut på att varje spelare ska nöta på sin egen position. Som komplement till fotbollsbiten har Shanga hållit i olika 15-minuterspass med ungdomarna som just handlar om snacket i omklädningsrummet, machokultur och jämställdhet.

– Att vara fotbollsspelare handlar inte bara om hur duktig man är på planen och hur mycket man kan trixa till, utan det handlar också om värderingar och vilka tankar man har. Vi jobbar mycket med jämställdhet och går in på manlighet. Vi snackar vilka förväntningar som finns på män med tanke på att samhället i dag har stora problem med festivalvåldtäkter och att vissa män inte har schyssta värderingar, säger Shanga Aziz.

Sedan starten för tio månader sedan har Shanga och hans kollegor besökt 80 klubbar ute i landet och han känner själv att det ger resultat.

– Jag tror att det händer mycket i idrotten där man inser att jämställdheten är en viktig del. Man behöver inte vara en stor och kaxig machotyp för att passa in.

Stefan Strandberg har varit mentor för Shanga Aziz under den här processen och även han anser att det här arbetet är av yttersta vikt.

– Det är jätteviktigt att få fram det här budskapet och att prata om vikten att känna sig trygg och trivas i laget. Gör man inte det kommer det heller inte att funka på fotbollsplanen.

– Jag är förvånad över att många av spelarna är så kloka. Jag tror att det är vanligt att man underskattar ungdomar i den här åldern. Jag har fått höra tolvåringar som har en bättre förklaring på vad jämställdhet är än vad vuxna män har, säger tränaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!