– Jag är genuint orolig för att det inte ens finns ett lag 2021. Det är så mycket som inte fungerar. I våra ögon är inte Linköping City en regelrätt förening utan styrs av två–tre privatpersoner som bedriver fotbollsverksamhet, säger Örjan Engström, som är talesperson för bolaget som med byggherren Michael Cocozza i spetsen driver och står bakom Linköping arena.
Att läget är spänt mellan förvaltningsbolaget, som är en del av Botryggkoncernen, och Linköping City är ingen hemlighet. Inte minst sedan beskedet i höstas att samarbetet avslutas och att sponsringen stoppas med omedelbar verkan. Båda sidor vill till superettan, men är helt oense om vägen dit.
Sporten kan avslöja att Kallerstad arena AB under de senaste åren och bakom kulisserna uttryckt starka önskemål om att blanda sig i verksamheten och driva föreningen framåt på ett helt annat sätt.
Örjan Engström säger:
– Man kan inte förneka att killarna i City lyft fotbollen i stan från division 3 till division 1. Men sättet som det bedrivs på är inte rätt. Vi har försökt att påverka på olika sätt och tycker att vi har haft ganska bra insyn både där och i LFC (som också finns på arenan). Genom åren har vi pytsat ut cirka tio miljoner vardera till båda klubbarna.
Vi har uppgifter om att det funnits önskemål om en sammanslagning?
– Det har funnits sådana tankar. Men det är inte längre aktuellt.
Enligt Engström, som på olika sätt varit inblandad i Linköpingsfotbollen sedan 1980, exploderade det i höstas då han hävdar att misstankarna stärktes att City inte fungerar som en sedvanlig demokratisk förening, att årsmöten inte genomförs på riktigt sätt och att det förekommer uppgifter om matchfixning.
I det läget ställdes återstående delen av utbetalningarna in med skälet att det förekom oegentligheter. Samtidigt har Michael Cocozza och övriga i arenabolaget haft en tanke att genomföra en större förändring och få in tillräckligt antal medlemmar i Linköping City för att på ett extra årsmöte i sommar få sin vilja igenom. Planen just nu är dock att göra något betydligt tidigare. Medlemsavgifter för nya medlemmar har skickats in till klubben, men direkt skickats tillbaka.
– Vårt förslag till grabbarna i City är att berika styrelsen med fyra–fem personer. Det är kravet för fortsatt sponsring. Vi ska inte peta bort någon. De ska jobba med fotbollen, men vi vill få en regelrätt styrning av klubben.
– Vi har även skickat en framställan till fotbollförbundets tävlingskommitté, för vi anser att klubben som den ser ut inte är beslutsmässig. Vi vill att man kallar till ett extra årsmöte så fort som möjligt, säger Örjan Engström, som inte vill berätta vilka personer som föreslås.
Han fortsätter:
– Vi har försökt att få dem till förhandlingsbordet, men City kan enbart tänka sig det om de får pengarna som fattas för 2020. Michael (Cocozza) står fast vid att det inte finns någon anledning att skicka pengar till något som inte är en förening. Vi anser att vi har bra på fötterna.
Strax före jul genomfördes ändå ett möte mellan berörda parter och enligt Engström fick då City ett bud. Om Kallerstad arena AB får plocka fram fyra–fem personer för att förstärka styrelsen på ett extra årsmöte ges klubben bland annat ett treårsavtal med stöd på enligt vad Corren erfar två miljoner om året.
Engström vill inte kommentera några summor, men säger:
– City får mer pengar än vad de någonsin fått tidigare. Kravet är att de får en styrelse värd namnet.
Er tanke är att få ”rätt personer på rätt platser”?
– Definitivt.
Säger Örjan Engström innan han avslutar:
– Min egen baby är organisationsnumret från 17 oktober 1981 när LFF blev till. Det organisationsnumret bär Linköping City idag. Efter det man hör och det vi vet är jag livrädd för att ett lag inte ens kan ställas på planen 2021.