Därför tränade IFK-spelarna i glasögonen

Mitt under träningen joggade Christoffer Nyman åt sidan, satte på sig ett par glasögon med tillbehör och återvände sedan till planen. "Jag vill göra allt jag kan för att höja oss några procent", säger Glen Riddersholm.

Osama Abbas fick ett samtal från Glen Riddersholm om han ville komma med sin teknik till en IFK-träning. Christoffer Nyman och Viktor Lind var två av sex spelare som tränade iförda de högteknologiska glasögonen.

Osama Abbas fick ett samtal från Glen Riddersholm om han ville komma med sin teknik till en IFK-träning. Christoffer Nyman och Viktor Lind var två av sex spelare som tränade iförda de högteknologiska glasögonen.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2023-07-20 08:25

Nog höjdes det på ögonbrynen bland åskådarna när IFK Norrköping drog igång träningsveckan efter två dagars ledighet. Christoffer Nyman blev först ut med glasögonen som sedan fick bäras av ytterligare fem lagkamrater (Arnór Traustason, Viktor Lind, Anton Eriksson, Daniel Eid samt Vito Hammershöy-Mistrati) innan passet var till ända.

– Först och främst handlar det om perceptionsanalys. Perception handlar om hur du uppfattar spelet, vad är det du ser när du är på bollen? Ser du långt? Kort? Ser du bäst åt sidan eller kan du se riktigt bra i djupled? Det får vi data på, för det är en kognitiv perceptionsanalys, glasögonen får data på vad ögonen ser och hur hjärnan hittar lösningarna, säger IFK-tränaren Glen Riddersholm.

Navet i det hela är Osama Abbas, perceptionsanalytiker, föreläsare och bland annat ansvarig för spelar- och tränarutbildningen i Skånes FF. Abbas hade under eftermiddagen samtal med berörda spelare.

– Vi försöker se...okej, den här spelaren ser detta, hur kan vi planera individuella övningar och ge individuell feedback så att vi kan ta de små stegen i den enskilde spelarens utveckling. Jag är övertygad om att en spelare förbättrar sig några procent, så kommer laget till att utvecklas också. Fotboll är en individuell sport i en kollektiv kontext, säger Glen Riddersholm.

Osama Abbas besök med utrustningen gällde just den här gången. Men Riddersholm ska tillsammans med kollegor analysera datan, göra en utvärdering och se om det blir aktuellt med ytterligare samarbete.

– Jag vill göra allt jag kan för att höja oss några procent här och där. Man kan spendera jättemycket pengar på transfers, man kan också försöka maximera de spelarna man redan har vilket är billigare om man tänker lite innovativt. Sen, om en spelare som hade glasögonen gör mål och en jättebra match på söndag, så skriver du att fan vad bra med glasögonen. Nej, vi tänker långsiktigt med allting och ska använda datan och feedbacken vi får fram i dag.

Har du använt såna här glasögon tidigare?

– Ja, absolut. För mig är det helt normalt. Jag har jobbat med 3D-glasögonen som också finns. Då går du in, tar på dig dem och så spelas matchen där det känns som att du är i den själv. I dag finns en box där spelare kan gå in. Den kostar en miljon euro. Där ska man reagera på bollar som kommer. På det sättet jobbar man internationellt. I IFK kan vi inte köpa en box för en miljon euro, men vi kan hitta andra lösningar som kan göra att vi förbättrar oss.

Det färska nyförvärvet – Ísak Andri Sigurgeirsson – fick inte prova glasögonen, men däremot visa upp sig för sin nye chef på nära håll i träningssammanhang.

– Han passar bra in i vår strategi. Det är viktigt för oss att spelarna vi får in är unga. Då får vi potential så vi kunde hålla fast vid den tradition som IFK har haft med att hitta bra spelare som, och spelare som kan passa bra för vidareförsäljning. Nu har vi en ung mittback i Anton (Eriksson), vi har två unga vänsterbackar (Kalley och Baggesen), vi har en ung central mittfältare i Ceesay (Jesper), vi har unga yttrar i Viktor (Lind) och Ísak Andri även om Viktor inte är på fullkontrakt. Vi har Andri (Gudjohnsen) som en ung anfallare. Balansen vi har är mycket bättre än när jag kom hit då det nästan inte var några ungdomar. Det har varit uppgiften sedan dag ett, att hitta tillbaka till det spåret, säger Glen.

Christoffer Nyman med glasögonen på sig.
Christoffer Nyman med glasögonen på sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!