Citys satsning: "En stor del är privata insatser"

Nästa år införs elitlicens även för Sveriges division 1-klubbar. "Ekonomin är inte den bästa, men vi har saken under kontroll", säger Linköping Citys ordförande Tuncay Yüksel.

Tuncay Yüksel är ordförande i Linköping City.

Tuncay Yüksel är ordförande i Linköping City.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2020-09-10 15:30

Nyligen presenterade svenska fotbollförbundet en rapport om division 1-föreningarnas ekonomi 2019. 27 av 32 föreningar lämnade in sitt årsbokslut till förbundet, Linköping City gjorde det inte. 

– Vi blev lite sena på grund av corona och folk som var borta, men det är i stort sett klart. Vi har mejlat in till förbundet och fått anstånd, säger Tuncay Yüksel.

Angelica Gustafsson på svenska fotbollförbundet berättar att det inte är något krav att skicka in handlingar och förbundet kommer inte vidta några åtgärder, men råder föreningarna att redan nu förbereda sig inför nästa år då även division 1-klubbarna kommer omfattas av elitlicensen. Bland annat innebär det att klubbarna måste ha en auktoriserad eller godkänd revisor och att man inte får ha förfallna skulder till exempelvis spelare, tränare eller förbund.

– Det är lägre krav än för lagen i allsvenskan och superettan, men det är i alla fall ett förberedande steg för föreningarna att komma in i systemet, säger Angelica Gustafsson. 

Hon skriver vidare i sin rapport:

"Flera av föreningarna med negativt eget kapital redovisade 2019 negativt resultat, vilket innebär att de både behöver vända resultattrenden och arbeta ikapp det negativa egna kapitalet, för att uppnå en långsiktigt hållbar ekonomi och klara elitlicenskraven i Superettan vid eventuell uppflyttning dit".

Linköping City redovisade ett negativt eget kapital på 383 000 kr för 2018 och gjorde dessutom ett minusresultat på cirka 30 000 kr för 2019. Även om det mot förmodan skulle bli spel i superettan, där föreningarna inte får ha negativt eget kapital, är Tuncay Yüksel inte speciellt orolig. 

– En stor del av det negativa egna kapitalet är privata insatser från styrelsefolk som har gått in med egna pengar. Det går att nollställa utan större problem, jag kan exempelvis som medlem skänka mina pengar till föreningen. Vi har halkat efter litegrann, men har ändå bra kontroll, säger Tuncay Yüksel.

Svenska fotbollförbundets rapport visar på dystra siffror för många föreningar och är ännu ett kvitto på att division 1-nivån inom svensk fotboll är en tuff affär. Av de 27 klubbar som lämnade in handlingar för 2019 visar 15 (!) på ett negativt eget kapital.

– Vår ekonomi är inte heller den bästa. Det är inte många företag som vill sitta på möten med oss i dessa tider, säger Tuncay Yüksel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!