Boren säger nej till kontrakt – spelaren: "omodernt"

Motalas bästa herrlag Maif har kontrakterade spelare. Men Borens IK säger nej till spelarkontrakt i Motalas bästa damlag, vilket kritiseras.

Borens IK:s lag i uppvärmning inför hemmamatchen mot Karlberg. Efter förlusten ligger Motalalaget risigt till i ettan. Skulle laget bli bättre med kontrakt? "Ja", tycker en av de ledande spelarna, Lydia Vaggelyr.

Borens IK:s lag i uppvärmning inför hemmamatchen mot Karlberg. Efter förlusten ligger Motalalaget risigt till i ettan. Skulle laget bli bättre med kontrakt? "Ja", tycker en av de ledande spelarna, Lydia Vaggelyr.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2022-06-13 17:00

– Ge spelarna kontrakt, annars kommer Boren aldrig komma någonstans, tycker Öst medias kommentator Jim Petersson.

Från spelarhåll får Jim medhåll av mittbacken Lydia Vaggelyr, en av nyckelspelarna i division 1-spelet.

– Jag hade gärna sett kontrakt. Vi skulle bli bättre av det, och det skulle se proffsigt ut. Jag vågar säga att 90 procent av spelarna håller med mig, säger Lydia Vaggelyr.

Vi har diskuterat frågan i både podd och livesändningar, att det i jämställdhetens namn borde erbjudas spelarkontrakt till ortens bästa damlag. När det gör det till ortens bästa herrlag.

– Boren skulle inte förlora spelare på kort varsel och skulle bli mer attraktivt för nyförvärv, menar Jim Petersson.

Före 1-3-förlusten mot Karlberg svarade Hans Wetterhall i Borens IK:s dam-sportgrupp på hur föreningen tänker gällande spelarkontrakt, som inte ges till varken damlag eller herrlag i klubben.

– Det skulle inte göra oss mer attraktiva om spelare får tusen kronor i månaden, eller två tusen. I stället skulle det kunna bli osämja om spelare tjänar olika mycket. I stället vill vi satsa på laget, att man får någonting genom laget i Borens IK. Det kan vara bättre träning, sjukvård eller gemensamt träningsläger. Så vill vi satsa, säger Hans Wetterhall som inte tycker att det rimmar med föreningens ideal att betala spelare. 

Men Maif har olika stora löner till spelare?

– Ja, men de har ju Vätternrundan, säger Hans Wetterhall.

Boren ligger dåligt till för att hänga kvar i ettan, men ändå är det inga förstärkningar på gång. I stället säger tränaren Marcus Egnell att det tränas extra för att försöka bli bättre.

Att alla ska få lika tycker Lydia Vaggelyr är ett omodernt tänkande 2022.

– Jag tycker att man kan ha spelarkontrakt och samtidigt ha sin föreningsapproach. Det finns ingen motsättning, menar Vaggelyr. 

Om ni hade haft kontrakt, hade ni haft ett bättre lag nu?

– Ja, det tror jag absolut. Kontrakt är nödvändigt. Jag vet inte om något annat lag inte har det på den här nivån. Det är synd när vi nu kämpat oss upp till den här nivån efter att ha vunnit division 2. Det måste bli så, säger Lydia Vaggelyr.

När det gäller spelare har Boren hastigt förlorat ytterbacken Frida Larsson som flyttat till Örebro. Hon har dock ännu inte någon ny klubb klar.

– Det är oklart om jag kommer att spela fotboll över huvud taget, säger Larsson som fortsatt är registrerad för Boren.

Karta: Borens IK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!