ÅFF-basen: "Vuxna som inte kan bete sig"

2017 togs tabellräkning bort för fotbollsspelande barn upp till 13 år. Nu är en ny stor förändring på gång.

Jonas Andersson, akademichef i Åtvidabergs FF, tycker att det är synd att vuxnas hets på sidlinjerna tvingar barnidrotten till regleringar.

Jonas Andersson, akademichef i Åtvidabergs FF, tycker att det är synd att vuxnas hets på sidlinjerna tvingar barnidrotten till regleringar.

Foto: Rebecca Candevi

Fotboll2023-09-08 20:00

– Det är väl ett naturligt steg i den strategin som experter på det Svenska fotbollsförbundet vill tillämpa, säger Åtvidabergs FF:s akademichef Jonas Andersson om beskedet från Stockholms fotbollsförbund som från och med nästa år tar bort seriespel för barn mellan åtta och tolv år.

Östergötland väntar nu nyfiket på hur det ska gå. ÖFF:s kanslichef Carro Phalén säger:

– Jag tycker att grundtanken är klok. Även om vi inte har någon tabellräkning idag, så finns det ledare som följer upp det och det är det vi helst vill undvika. Man får vinna sin fotbollsmatch, men vi vill inte ha tabelluppföljningen.

– I Stockholm kanske hetsen och nerven från vuxna är betydligt större än den är i många andra distrikt. Därför kanske den här förändringen sker där först, säger Jonas Andersson.

ÅFF-basen utvecklar sitt resonemang.

– Det som är tragiskt är att man behöver reglera barnidrotten för att det är vuxna vid sidan av som inte kan uppföra sig. Jag vet att trots att man slopat tabellräkning så finns många alternativa sammandrag där lag tävlar som satan och lånar in spelare för att vinna. Vuxna får en kick av det här, säger Andersson.

Har du fått några reaktioner från barn kring de nya förslagen?

– Nej. Det är nästan alltid vårdnadshavare som reagerar. Väldigt sällan hör jag barnen tycka till. De är oftast bara glada att få spela match, avslutar Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!