– Antalet lag ökar, säger Carro Phalén, som är tävlingsutvecklingskonsulent på Östergötlands fotbollförbund.
En undersökning gjord av Svenska fotbollförbundet visar ett stort tapp. Uppemot 10 000 (!) svenska pojkar och män slutade spela fotboll under 2020. 2019 fanns totalt 183 000 spelare (från 13 år och uppåt) som deltog i minst en match. 2020 låg siffran på 173 000. Anmärkningsvärt i sammanhanget: nästan ingen nedgång alls på dam- och flicksidan.
– Vi vet inte varför det är så, säger Caroline Waldheim till förbundets hemsida.
Hon tror att avsaknaden av matcher är en viktig förklaring till tappet och säger om betydelsen för framtiden:
– Visst finns det en oro, men samtidigt känner jag att idrotten och fotbollen har en så pass genuin plats i samhället att vi knappast riskerar att försvinna. Däremot kanske vissa årskullar drabbas så mycket att det får konsekvenser för folkhälsan i framtiden.
Det lokala aktivitetsstödet ger en annan bild. Det visar att fotboll för yngre utövare mellan 7–25 år knappt har påverkats alls av pandemin, utan ökade med 0,5 procent. Det ska jämföras med innesporter som innebandy och handboll som sägs ha minskat med dryga 20 procent vardera.
Och i Östergötland finns inte problemen på samma sätt. Där redovisas i stället en ökning i antalet lag under det senaste året: pojkar 8-19 år – 34 lag, flickor 8-19 år –14 lag, damer – nio lag samt herrar – fyra lag.
– Vi tycker inte att statistiken blir tillräckligt tillförlitlig genom att räkna spelare. Vi har haft ett tapp av lag under några år, så det känns jätteroligt att ha vänt trenden. Bara att hoppas att det fortsätter, säger Carro Phalén.
Någon förklaring till lyftet?
– Framförallt har vi gjort olika anpassningar som slagit väl ut. För att möta utvecklingen i samhället behöver vi gå utanför de traditionella ramarna och exempelvis erbjuda fler parallella spår i seriemodulen. Planen är att få till förenklade tävlingsformer och även öppna upp för kompisgäng och liknande.
Östergötland är just nu ”testdistrikt” för förändringar inom ungdomsfotbollen medan andra länsförbund har samma uppdrag på seniorsidan. Även där väntas nyheter för att bereda plats för fler och för att inte bara låta det vara som tidigare. För länet räknar Phalén med att diverse förslag kommer att diskuteras på representantskapsmötet 2022.
– Det är en ganska lång process, säger hon.