Fantasi blir verklighet för Segorp

Redan som liten fantiserade Leif Segorp om ett eget ridhus.Till hösten ska drömmen ha förvandlats till verklighet.Då ska länets största ridhus stå klart vid Segorps gård utanför Fornåsa.

Leif Segorp ser fram emot hösten när ridhuset ska vara klart för invigning. Frågan är hur mycket hästen Hubert får se av nybygget. Hubert är nämligen bara i träning för att sedan säljas vidare.

Leif Segorp ser fram emot hösten när ridhuset ska vara klart för invigning. Frågan är hur mycket hästen Hubert får se av nybygget. Hubert är nämligen bara i träning för att sedan säljas vidare.

Foto:

FORNÅSA2003-01-31 06:01

Mitt på slätten mellan Linköping och Motala står stommen till ett 102 meter långt och 28 meter brett hus klar. Cirka 60 meter långa ridhus är det normala. I Mjölby, Motala och Vreta är de större, men inget är så stort som det i Segorp ska bli.

Bygget kostar runt tre miljoner kronor, men Leif Segorp är säker på att det är en investering som blir lönsam.

-- Det finns ett jätteunderlag, det skulle finnas utrymme för fyra, fem såna här anläggningar till i området.

Han har fått positiva reaktioner från både aktiva och banken. "Att ingen har gjort det förut" har många sagt.

-- Framför allt ska vi ägna oss åt träningsverksamhet. Ta hit auktoriserade tränare i både hoppning och dressyr, och ordna kurser.

Enligt Segorp tar ridskoleverksamheten den mesta tiden i övriga ridhus i länet. Han betonar att det är helt rätt, men att det gör att träningsverksamheten för tävlingsryttare och de med privata hästar blir eftersatt.

-- Det är svårt att tillgodose bägges intressen på en och samma anläggning. Därför tror jag att vi har ett bra koncept. Här bedriver vi ingen ridskoleverksamhet, men däremot är alla som är med i olika klubbar välkomna hit och ha sin vidareutbildning och träning här.

Ingen konkurrent

Han tänker inte konkurrera med distriktets 60 klubbar, utan vill bli ett komplement. Många klubbar har ingen egen anläggning och för dem är det nästan omöjligt att få tid hos de som har.

-- I dag är det nog bara 20 av klubbarna som kan arrangera tävlingar, varav tio kan ordna bra tävlingar. Så det finns ett stort behov.

I Segorps ridhus ska det få plats två banor, en för framridning och en för tävlingsbanan. Banorna ska avdelas med en mobil läktare.

-- Meningen är att klubbar ska kunna hyra in sig och ha sin årliga tävling här.

Han hoppas också att flera nationella tävlingar ska förläggas till Östergötland tack vare ridhuset.

-- Vi har halva landslaget här i Norrköping och Linköping i både dressyr och hoppning, men vi har bara en stor nationell tävling på Åby och en på Ånestad. Det är de enda riktigt bra nationella tävlingarna vi har.

Med i förbundet

För att kunna ordna egna tävlingar krävs att en klubb som är ansluten till ridsportförbundet. Och det har Segorp löst utan att bilda en ny klubb.

Linköpings ryttarsällskap, som är en ren tävlingsklubb, har tidigare hållit till på Gärstorp. Den gården är nu såld och då lär det bli mindre tid för ryttarsällskapet där.

-- Den klubben kommer vi att ta över. Den kommer fortfarande att verka på Gärstorp, men kommer även att ha sitt centra här.

Segorp vill inte bilda en ny klubb, efter som han redan tycker att det finns för många.

-- Jag vill ha färre och starkare klubbar med fler aktiva och bättre ekonomi för att kunna göra arrangemang och stötta sina medlemmar och tävlingsryttare. Det är det vi behöver i Östergötland,

Han hade hellre sett att det funnits 30 klubbar istället för 60. Då hade det blivit fler tävlingsryttare och funktionärer per klubb.

-- Då kan man göra bättre arrangemang, vilket lockar fler deltagare och då även drar in mer pengar.

Olika discipliner

Den mesta tiden lär det dock bedrivas träningsverksamhet i hoppning, dressyr eller körning i det nya ridhuset.

-- Tanken är att det ska bli två, tre tränare i varje disciplin som kommer hit regelbundet.

Dessutom ska Segorp, som är utbildad B-tränare, hålla i en del träningar själv.

Leif Segorps ridintresse är stort. Han har varit ordförande i Östgötadistriktets tävlingskommitté och är fortfarande ordförande i Heda ridklubb, en post han lämnar vid kommande årsmöte. Han tävlar en del själv, men framför allt tränar han hästar för att sedan sälja dem vidare.

Bland andra har han haft Malin Baryards förre detta häst Cormint i träning.

Jordbruket har successivt förvandlats.

-- Nu är det meningen att vi ska ägna oss heltid åt ridning och utbildning av hästar, säger Leif Segorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!