Han är ordförande i BK Ljungsbro, som har en stor verksamhet med herrlag i division 3 och ungdomslag i olika åldrar. Föreningen äger anläggningen vid Tellbyvallen, där ungdomslagen håller till, och arrenderar Maxivallen. Den nya konstgräsplanen ägs och drivs av Linköpings kommun.
Många klubbar oroar sig nu för högre elpriser och ökade omkostnader.
– För de föreningar som äger sina anläggningar är situationen mycket ansträngd. Flera har hört av sig med elfakturor som är flera gånger högre än normalt. Vi arbetar med att skapa oss en bild av situationen för att kunna återkomma med förslag på lösningar, säger kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström.
I budgeten för verksamhetsåret 2022 har BK Ljungsbro räknat med en kostnad på 120 000 kronor för el, vatten och fjärrvärme. Den summan kommer nu att öka rejält. Till exakt hur mycket är det ingen som vet. Än.
– Vi räknar med en rejäl och kännbar ökning och funderar på vad vi kan vidta för åtgärder. Det kommer att krävas en större noggrannhet och att vi långsiktigt tänker till på vad vi kan göra för att spara pengar och energi, säger Henrik Amundsson.
Kan ni tvingas till höjda medlemsavgifter?
– Vi ska göra allt för att inte behöva hamna där. Alla ska ha råd att spela fotboll.
Malmslätts AIK arrenderar stora Hellgrenshagen av kommunen, äger fastigheterna på området och ansvarar för driften av elljusspåret alldeles intill. Även där finns en oro för vad prischocken kommer att innebära för framtiden. Och inte minst går det fasta elavtalet ut i oktober, vilket gör att det ska skrivas nytt.
– Olycklig tajming och vårt allra största bekymmer just nu. Vad blir bäst eller minst dåligt? I övrigt tittar vi på vad som kan göras för att energieffektivisera. Vi räknar med en kostnadsökning på minst 50 000 kronor i vinter, säger ordföranden Anna Drotz.
En annan fråga: vad händer för klubbar som hyr träningstider av kommunen?
– Det finns inga förslag på höjda bokningsavgifter på grund av de högre elkostnader. Men situationen är extra ansträngd för de större ”energitunga” idrottsanläggningarna, säger Andreas Hagström.
Även i hockey-Sverige växer oron över pågående energikris.
– Våra hallar är i huvudsak kommunägda och med höga elpriser stiger driftskostnaden. Många hallar är gamla och extra energikrävande, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till hockeynews.se.