– De allra flesta ungdomar känner glädje när de går till sin idrott, men några har kanske en klump i magen och så ska det inte vara, säger Lolita Bladh, på RF-SISU Östergötland.
Idrotten har länge jobbat hårt för att skapa en tryggare föreningsmiljö, en visselblåsartjänst har exempelvis införts och sedan 2020 ska ledare över 15 år med direkt och regelbunden kontakt med barn visa upp utdrag från belastningsregistret. För att belysa arbetet ytterligare så kallade RF SISU till en träff i Linköping.
Det genomfördes flera föreläsningar, bland annat med Patrick Thorneus, polis med en uppväxt i ett socioekonomiskt svagt område och som ser idrotten som oerhört viktig för kraft och inkludering.
– Idén om dagen kom efter att vi samlat på oss en del funderingar och frågor när vi mött våra föreningar, exempelvis hur samtalar vi barn när vi känner oro eller om något hänt, hur inkluderar vi fler i vår verksamhet, hur går en orosanmälan till och när ska den göras och hur kan vi bemöta och hantera sociala medier? Dagen var alltså till stor del behovsstyrd av föreningar, berättar Lolita Bladh.
Dryga 60 deltagare, från föreningar, förbund och kommuner, fanns på plats och föreläsningarna följdes upp med diskussion och framtidstankar.
– Reaktionen från deltagarna på plats var positiv. Även om ämnet ibland kan vara tungt var många överens om att vi tillsammans kan göra skillnad för att nå nollvisionen, säger Lolita Bladh.