– I vår statistik har antalet deltagartillfällen för kvinnor mellan 21-25 år nästintill halverats, mer specifikt så är minskningen på 48 procent i Östergötland, säger Kristin Lönnqvist, distriktschef på RF-SISU i Östergötland.
Lönnqvist är orolig.
– Det här är riktigt allvarligt eftersom vi vet att i den gruppen finns en stor problematik med psykisk ohälsa. Där kan idrotten fylla en viktig funktion för att må bättre.
Statistiken som har tagits fram mäter och jämför antalet deltagartillfällen i olika föreningsaktiviteter mellan 2019 och 2022. Exempel på aktiviteter som har tas upp i statistiken är gruppträningspass på föreningsdrivna gym och träningar med ett lag.
Utöver gruppen av unga kvinnor är det också ett betydligt tapp för de med funktionsvariationer.
– I Östergötland är det en minskning med 24 procent. De har blivit dubbelt drabbade eftersom många personer med funktionsvariationer också tillhör en riskgrupp.
Sett till sporter är det inomhusidrotterna som fått ta värsta smällen.
– Tar du en sport som innebandy är det klart att antal aktivitetstillfällen har minskat. Men sen har antalet medlemmar inte minskat lika mycket så återhämtningen är på gång, avslutar Lönnqvist.
Idrottstappet
Minskade deltagartillfällen i Sverige 2019 jämfört med våren 2022:
Parasport - 39 procent
Friidrott (inkl. föreningsdrivna gym) - 21 procent
Budo/Kampsport - 18 procent
Innebandy -17 procent
Gymnastik -11 procent