– Kommunen gillar att testa saker på oss, säger Torbjörn Jonsson och pekar mot två små portabla läktare som ska erbjuda åskådarna ny komfort under matcher och träningar.
Torbjörn har varit ordförande i Brokinds IF sedan 2019. Smålänning i grunden, ekonom till professionen och med en smittande, positiv inställning till det mesta.
Det kan tyckas som en behaglig sits att få fart på en idrottsförening i ett välmående samhälle där villorna trängs invid Lilla Rängen, men 2022 får man inte mycket gratis i en ideell förening som ska stå på egna ben. Det krävs massor av timmar, engagemang och driv.
– Har man kul ihop det är då det händer. Jag tror inte att det behöver vara mer komplicerat än så, egentligen. Vi har förstås en fördel av att kunna verka på en mindre ort där du kan få en helt annan sammanhållning, om jag saknar 50 000 kronor till en klubblokal då ringer jag några samtal, men samtidigt har jag och vi fått jobba ruskigt hårt för att komma dit då det återstår 50 000 kronor, så att du inte missförstår mig, säger Torbjörn samtidigt som ett 30-tal barn och ungdomar springer omkring med innebandyklubbor på Brokindshallens golv.
Tisdagens styrelsemöte i Brokinds IF ska snart starta. En högtidsstund för föreningsmänniskan Torbjörn Jonsson och ytterligare ett tillfälle att driva föreningen framåt. Sporten har fått ett okej att närvara vid styrelsemötet för att höra om vilka frågor som man brottas med som idrottsförening 2022 och för att försöka hitta nycklar till det framgångsrecept som Brokinds IF onekligen har funnit i sin verksamhet.
– Vi kör igång. Jag är ledsen, men det är väldigt många utropstecken på dagordningen i dag, säger Torbjörn Jonsson och pekar på bildskärmen med ett leende.
Han är förstås inte ett dugg ledsen. Tvärtom. De goda nyheterna har staplats på hög för föreningen under året och i det senaste fredagsbrevet som mejlades ut till medlemmarna gick det att läsa att finansieringen på dryga 600 000 kronor för byggandet av en ny, efterlängtad klubblokal är säkerställd – tack vare gott samarbete med olika samarbetspartners.
En nyhet som har ett givet utropstecken bakom sig på styrelsemötets agenda.
– Hur mottogs nyheten, har vi fått någon feedback?, frågar sekreterare Anders Isaksson där vi sitter i Brokindshallens cafeteria.
Torbjörn Jonsson svarar reptilsnabbt.
– Den finaste feedbacken, tycker jag, är att fyra-fem personer direkt hört av sig och sagt, jag vill vara med i byggprojektet. De kanske inte kan bidra med material, men med sitt kunnande, om exempelvis ventilation. När man fått fyra-fem såna, då är det ju jackpot.
– Vi hade 683 individuella besök på hemsidan på klubblokalsnyheten. Blir det lättare eller svårare då att hitta sponsorer?, fortsätter herr ordförande med en fråga som förstås ingen behöver besvara.
Tommy "Tompa" Lind, seniorfotbollens starke man och en av de som varit med allra längst i föreningen, tar en slurk av kaffet och nickar instämmande. Han har längtat efter att slippa dras med mögeldoften från den nuvarande, gamla och slitna klubblokalen.
– Det märks ju också på alla de positiva kommentarer vi fått på sociala medier. Det är helt underbart.
Tina Brageborn, ungdomsansvarig i fotbollen, tillägger att det nu även kommer att finnas förutsättningar för olika fotbollsläger med övernattning hos föreningen. En ny potentiell inkomstkälla.
Maria Ekman är ansvarig i styrelsen för projektet "After School Activities", där BIF samarbetar med skolan kring en verksamhet för att aktivera fritidsbarnen. Hon berättar att skolans rektor också tagit emot beskedet om den nya lokalen med öppna armar.
– Det är ett jättebra samarbete för oss också, de timmar vi använder minst i föreningen, under dagarna, de hyr skolan. En win-win för båda, konstaterar Maria.
Ledordet för Brokinds IF är "glädje" och den ska genomsyra samtliga tio(!) idrotter som föreningen just nu driver, där Brokind, Bestorp och Skeda Udde är de riktade upptagningsområdena. 2019 var medlemsantalet 336 – nu spränger man 500-gränsen lagom till det stundande årsmötet i december. Onekligen raskt marscherat i en tid då pandemin slagit undan benen på många föreningar av liknande storlek – och där BIF istället gått från fyra till tio idrotter på programmet.
Drivet och engagemanget är slående – även på styrelsemötet. Och det känns absolut inte påklistrat – "bara för att tidningen är på plats".
"Att de även jobbar med sin värdegrund och aktivt vill utveckla sin verksamhet bidrar tillsammans med de övriga bitarna att de behåller spelare längre och längre upp i åldrarna. Mår man bra och trivs i en verksamhet så stannar man längre."
Brokinds IF blev nyligen utsedd till årets innebandyförening i Östergötland och ovanstående rader är ett utdrag från motiveringen. En uppmuntran som driver engagemanget och optimismen vidare i föreningen.
Det märks också när vi kommer till punkten "Budgeten 2023" på styrelsemötets dagordning. Kassör Victor Lind, son till fotbollsbossen Tompa, tar till orda och berättar om en budget som föreslår att föreningens omsättning ska öka från 700 000 till en miljon kronor. På sista raden visas ett underskott på 589 kronor.
– För er som inte vet vad omsättning är, det är intäkterna som kommer in, säger Victor och tittar mot pappa Tompa.
– Där rök arvet för dig, replikerar den senare.
Skratt i lokalen. Muntert värre.
Ordförande tar till orda.
– Med olika filmer, innebandyfester, fotbollsfester ... och så mycket roligt som vi gör tillsammans, ja då är det inte någon orealistisk budget vi lägger på intäktssidan. Däremot kommer vi inte bara att få det, utan det är fortsatt mycket hårt jobb som krävs, men möjligheterna finns där. Jag skulle nog säga att vi har misslyckats om vi inte når dit, hade det inte varit en lågkonjunktur i antågande hade jag varit helt övertygad om att vi hade klarat det.
Bland allt det positiva finns det förstås även frågetecken och problem som måste rätas ut, även i en idrottsförening som Brokinds IF. Vem byter glödlamporna i elljusspåret? Hur sköts ersättningen till domarna på smidigaste sätt? Ska exempelvis medlemsavgiften vara varierande, beroende på vilken sektion man tillhör – eller ska en löpare och kajakentusiast betala samma summa som en fotbollsspelare?
– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer ett medlemsförslag om en "ensportavgift" på årsmötet. Och då måste vi vara förberedda. Victor, kan du simulera det och se vad det innebär för oss om vi tar bort den intäkten? Jag kan leka lite Excel med dig, om du hinner, säger Torbjörn.
– Men det största problemet är ju halltiderna, vi skulle kunna fylla ytterligare en hall, säger Marcus Hjärtsjö som ansvarar för innebandyn. Bara i höst har vi 22 nya spelare, vi har åtta lag igång nu och till nästa säsong ett seniorlag och minst ett ungdomslag till. Vi behöver göra en noggrann planering i god tid så att alla sektioner har samsyn och lyckas hjälpa varandra att fortsätta växa.
Punkt efter punkt betas av på dagordningen och innan vi tackar för oss passar vi på att ta en bild på den samlade styrelsen, självklart sittandes på den nya mobila läktaren. Det är glada miner där också.
– Det är viktigt att ha kul ihop, men, man ska också kunna något och bidra med denna kunskap på ett positivt sätt för att vara i styrelsen, säger Torbjörn Jonsson bestämt.
Vi lämnar Brokindshallen och går mot bilen. Det blåser medvind.
Tre råd
Tre råd, från Brokindsordföranden Torbjörn Jonsson, kring hur man ska få en föreningsverksamhet att fungera bra och utvecklas:
1: Skapa långsiktiga och positiva relationer med föreningens olika samarbetsparter och ha kul tillsammans när Ni träffas!
2: Arbeta aktivt med värderingarna i föreningen och säkerställ att de efterlevs.
3: Styrelsearbetet är mycket viktigt, där det gäller att ha en bra mix av olika personer som kompletterar varandra och har roligt tillsammans. Hitta olika sätt att belöna dina ideellt arbetande ledare så att de hittar just sina morötter. Det kan vara en fantastisk gemenskap, fina klubbkläder, härliga ledarmiddagar, givande utbildningar eller att de själva kan få lite vardagsmotion på träningarna med mera, som gör att de tycker det är roligt att vara ledare i föreningen år efter år.