Lugnet före stormen på Dunteberget

Under tisdagen inleds årets Folkracefestival. SMK Motala har förberett sig inför den här veckan ända sen i höstas. Tävlingsledare Fia Häggberg uppmanar alla åskådare att ta med sig vattenflaska till festivalen.

Fia Häggberg är en av tre kvinnor som är tävlingledare för Folkracefestivalen i Motala.

Fia Häggberg är en av tre kvinnor som är tävlingledare för Folkracefestivalen i Motala.

Foto: Julia Bjers

Folkrace2018-07-17 07:00

Under måndagen var det tomt på folkracebilar. Däremot var det desto mer folk som förberedde det sista inför festivalen. Under måndagskvällen öppnade depån upp för bilarna men innan dess var det lugnt och stilla på Dunteberget.

Fia Häggberg är en av årets tre kvinnliga tävlingsledare. Det är första året sedan Folkracefestivalen startade som det är tre kvinnor som är tävlingsledare.

– Vi tre tänker väldigt lika så vi behöver inte ha någon uppdelning av jobb mellan oss, säger Fia Häggberg.

Under intervjun får Fia tre telefonsamtal, massor av sms och flera stannar för att ställa frågor. En som passerar kallar henne för "huvudmamman på plats". Trots Fia är lugn och sansad märks det att det är dagen innan allting drar igång. Det är människor överallt. Mat lagas, traktorer körs och reklamskyltar sätts upp.

– När folkracefestivalen är slut brukar jag byta ringsignal i telefonen, säger hon och skrattar.

Hur har förberedelserna gått?

– Det har gått bra, tycker jag. Vi är över 300 medlemmar i klubben men det är tyvärr inte så många som hjälpt till. Idag, måndag, är det flest folk på plats. De andra dagarna har vi varit max 10 personer på plats. Det blir lite tungrott, säger Fia och fortsätter:

– Allting har flutit på bra. Alla vet vad behöver göras och alla tar ansvar för deras uppgifter, och då blir det rackarns bra.

Oscar, som är huvudansvarig för banan, är bara 22 år och är ansvarig för andra året i rad.

– Oscar har gjort ett jättejobb tillsammans med flera andra som hjälpt honom med banan. Den är jättebra i år. Banan är i stort sett likadan som förra året, säger Fia.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar runt om i landet och för förarna kommer värmen bli jobbig.

– Vi kommer stå med vatten i lottningsfollan så förarna kan dricka medan de väntar. Tidigare har det stått björkar som skuggat men de har tyvärr blivit nertagna. Ett tag stod det att det skulle bli massor av regn och en björk dricker mycket vatten per dygn så vi var rädda för att få översvämning, som vi fick under juniorlägret.

– Vi kommer sätta upp parasoller i lottningsfollan och vi kommer stå med vatten, säger Fia om värmen.

Det är drygt 500 förare som startar under festivalen.

Vilket är det största hoppet hos Motalaförarna?

– De är jätteduktiga allihop. Jag vet inte riktigt. Jag hoppas det går bra för allihopa. Särskilt när dem varit här och kämpat inför festivalen, säger Fia.

Fias barnbarn, Algot, hoppas det går bra för mamma som ska köra.

– Det är mycket damer i år, vilket är kul. Det är många juniortjejer som kör.

Vad är förhoppningarna inför festivlaen?

– Att vi slipper olyckor och att funktionärerna orkar i värmen. Det börjar bli brist på både kolsyrad dricka och glass i affärerna. Vi har dock förbeställt så vi hoppas vi klarar oss.

– Vi satsar på 14-15 000 åskådare. Det gäller att de skuggar sig och dricker ordentligt. Vi har satt upp så det finns färskvatten att hämta uppe i backen samt nere vid speakertornet så de kan fylla på sina vattenflaskor.

Fia uppmanar alla besökare att ta med sig en vattenflaska och dricka under dagarna.

Fia vill till sist rikta en stor eloge till alla medlemmar som har varit på plats och hjälpt till samt till alla fuktionärer som kommer hjälpa till under veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!