I värdklubben SMK Motala hittar vi exempelvis far och son som startar i var sin klass. Kim Göransson, 40 år, kör på torsdag i seniorklassen.
– Det vore roligt att gå vidare till finaldagen. Det har jag aldrig gjort, men jag är ändå tveksam, ler Kim som åkt tävlingen tre gånger tidigare.
Nytt för Kim är att han i år delar bil, en Volvo 855, ihop med sonen Max Lindberg som är 15 år och får för första gången starta i juniorklassen.
Max kör redan på tisdagen.
– Jag vill ta mig vidare, hoppas Max som är uppvuxen med festivalen och har folkrace som sitt stora intresse.
Vad är det speciella med festivalen?
– Gemenskapen, säger Max som kört två tävlingar tidigare i år, utan någon större framgång.
Kör du och pappa likadant?
– Pappa kör sönder bilen, jag är lugnare.
Kim, är du stolt över att sonen kör nu också?
– Mest nervös faktiskt. Men jag tror det går över förväntan, säger Kim Göransson.
Folkracefestivalen 2023 körs tisdag till lördag på dagtid. 408 bilar är anmälda i år, från 116 klubbar. Det är en ökning mot i fjol då 380 bilar var med. 15 ekipage från hemmaklubben är med. Kim Göransson tros ha finalchans, liksom Robin Edoff.
Funktionärer krävs det 150-200 per dag och SMK Motala har hjälp av klubbar som Finspång, MSK Kvarnvingarna, Ljungsbro och Motala basket med olika saker. Varje dag kommer "finaste bil" att utses.
I fjol kom totalt 16 000 åskådare till de fem dagarna. SMK hoppas öka det igen, uppe emot 19 000 som var före pandemin.
Alla riskerar att bli av med sin bil efter genomförd tävling. Ett anbud kostar 200 kronor och det kan läggas flera. Sedan det lottas det vem som får köpa bilen för 8 500 kronor.
När det gäller camping-problemen har flera hört av sig och erbjudit plats till folkracefolk: Motala tennisklubb, Vallerstads IF och olika bönder. Det har varit välkommet tillskott för besökare.
– Men det finns i allmänhet för få campingar i Motala, tycker SMK:s tävlingsledare Fia Häggberg.
Historia: Det firades 40-årsjubileum i fjol. Men det är, om vi ska vara petnoga, ändå den 40:e festivalen som körs i år. Starten var 1982 och pandemi-inställt 2020 och 2021. Det betyder att det tidigare körts 39 festivaler på Dunteberget. Största klassen vanns i fjol av Tobias Svärd, Orion.
Till sist: Sporten bevakar Folkracefestivalen varje dag och vi liverapporterar också från tisdagens start och från finalerna på fredag och lördag.