I familjen Beck-Friis Tomé på Söderö gård finns ett stort fälttävlansintresse, speciellt hos mamma Maria och äldsta dottern Lucia, 13 år.
– Jag började med fälttävlan redan under ponnytiden och jag har alltid tyckt om att bygga hinder ute i naturen, berättar Maria.
Hon är uppvuxen på Söderö gård och har ridit runt i den vackra naturen i området sedan barnsben. 2018 inledde familjen arbetet att anlägga en egen terrängbana, för att ge fler chansen att testa på sporten och njuta av omgivningarna.
– Det är en väldigt härlig natur att rida i och vi ville utveckla det på något sätt. Färre och färre använder naturen i den vardagliga ridningen, men det är ju så roligt och nyttigt att göra det!
– Ofta pratas det om att hästarna behöver allsidig träning, men det gäller även ryttarna. Du får både bättre balans och en större förståelse för din häst genom att rida ute, säger Maria.
Dottern Lucia tycker det är en fantastisk förmån att ha en terrängbana hemma på gården.
– Det blir vardag för hästarna att hoppa terräng och då är det inte en lika stor grej när vi åker på tävling.
I samband med arbetet kring terrängbanan valde även Maria att gå en banbyggarutbildning.
– Jag vill veta vad jag gör och jag känner ansvar. Om andra ska komma hit och rida behöver jag ha kunskap om hur man bygger säkert. Jag ska kunna utbilda både häst och ryttare.
Maria tycker om hinder som smälter in i miljön och har en naturlig placering, men viktigast av allt är säkerhetsaspekterna.
– Hindren ska vara tydliga så att hästen uppfattar dem på långt håll. Man ska aldrig äventyra säkerheten.
När man utformar en terrängbana är det utmanande att placera hindren på ett bra sätt.
– Du känner när hindren har hamnat rätt. Att plocka bort ett hinder som du har lagt mycket tid på, men som inte känns helt hundra, är kanske det svåraste.
Det finns inte så många träningsbanor i landet, de flesta är tävlingsbanor som i stort sett saknar lägre hinder. Dessutom kan de anläggningarna inte hålla öppet lika ofta.
Maria har valt att utforma gårdens terrängbana så att fler ska vilja testa fälttävlan. Målet är att sänka tröskeln till sporten.
– Vi vill att banan ska passa både unghästar och ponnyryttare. Du kan komma hit bara för att leda, longera eller bekanta dig med banan. Du behöver inte hoppa om du inte vill.
En bana med olika nivåer på hinder gör det inte bara möjligt för fler att testa terrängridning, det är även nyttigt för bland annat unghästarna, betonar Maria. Hästarna behöver fylla på sitt bildbibliotek genom att hoppa olika hinder på låg nivå för att sedan kunna känna igen hindertyperna när de är högre.
Hittills har en rad olika aktiviteter arrangerats på banan, bland annat så kommer Anna Hassö till anläggningen och håller i träningar. Det går även bra att ta med sig sin egen tränare.
– Jag har känt Anna i många år och hon har blivit lite av vår hemmatränare. Sen har vi arrangerat en omgång av Sugar Cup på banan och till midsommar går regionsfinalen här.
I framtiden hoppas Maria kunna arrangera inverkansklasser i terräng på anläggningen. Hon tror på samarbeten och hoppas att det kan leda till ytterligare aktiviteter i framtiden.
– På ännu längre sikt hade det varit roligt att kunna hålla tävlingar i fälttävlan här, men det beror på om det finns ekonomi i det och om någon klubb vill gå in och samarbeta.