Han tjuvtränade på kullen i grannens västgötska kohage för att klara den branta banken i hoppderbyt.
Så blev det också Fredrik Gustafsson, som med sin tredjeplats, räddade den svenska derbyäran i Falsterbo på lördagen.
Han hade också frågat om råd från erfarna derbyryttare som Peder Fredricson och fått höra att en derbybana är som att rida två banor.
Det är en så lång bana och så många hinder att det blir som att starta om efter hinder tolv, sade Fredrik.
Nu blev det ändå en rivning för Fredrik och hans tioåriga sto Quanta Costa på den 1,2 kilometer långa banan med sina 20 hinder.
Det här var min största framgång hittills, sade Gustafsson som nu knackar på dörren till landslaget från sin plats i förbundets utmanargrupp.
Bara två av de 29 startande klarade felfritt och bara en fixade det också i omhoppningen - William Funell från Storbritannien. Candice King från USA rev ett hinder och fick nöja sig med andraplatsen.
Själv hade Funell nästan glömt att han för exakt tio år sedan gjorde samma bravad, då på hästen Comex.
Nu är allt så annorlunda, både själva derbybanan och tävlingsplatsen som vuxit till sig, sade Funell.
Och apropå träningshoppning av derbyhinder som bankar, vattengravar och stenmurar så kan William Funell få goda råd inom familjen, gift som han är med Pippa, en av världens ledande fälttävlansryttare.
Med en bättre lördag kunde Sveriges Rolf-Göran Bengtsson eller Irlands Peter Charles ha kunnat kvittera ut den checken efter en segerritt. De hade prisplaceringar från vårens Hamburgderby respektive förra årets Hicksteadderby med i bagaget till Falsterbo, precis vad som krävs för bonuspengarna.
Charles kom närmast med en fjärdeplats, men Rolf-Göran slutade bara 18:e efter tre rivningar.
Inte heller övriga svenskar hade en lyckad dag. Malin Baryard med Tamina och Svante Johansson och Nostradamus, som båda rev lite nesligt, belönades med sjätte- respektive åttondeplatsen.