Nichlas Norell historisk målskytt

Enköping2003-04-15 20:06

93 mål på 230 matcher i Enköpingströjan.

Men när karriären är slut lär Nichlas Norell komma ihåg ett mål bäst:

Det var ju historiskt, men det måste nog gå några år innan jag inser hur historiskt det är, säger han efter 1-1 mot Landskrona i hemmapremiären.

De 6 000 Enköpingbor som kommit till Enavallen för den första allsvenska hemmapremiären någonsin hade knappt hunnit sätta sig till rätta förrän bollen låg i motståndarmålet.

Jonny Rödlund - för dagen offensiv mittfältare - slog efter tre minuters spel en stickare till Norell, som kämpade sig runt försvararen och rullade in 1-0.

Det är så jag har gjort många av mina mål genom åren, och det var en underbar känsla att se bollen gå in. Själva känslan att göra mål är ju alltid densamma, men jag har ju aldrig gjort mål så här högt upp (i seriesystemet) förr. Synd bara att vi inte kan vinna matchen, sade han.

Gästernas Daniel Nannskog var ofin nog att förstöra Norells kväll. Han kvitterade påpassligt efter att ESK-kaptenen Fredrik Ulmstedt missbedömt studsen på Indrek Zelinskis framspel i början av den andra halvleken.

Inledningshalvan av matchen tillhörde dock hemmalaget.

Det var just före detta underbarnet, numera veteranen, Jonny Rödlund som låg bakom det mesta.

Tillsammans med Marco da Silva på mittfältet fick de stopp på Bois-anfallen och skapade en hel del framåt.

Och där framme var Norell pigg och sprang på det mesta.

Förutom målet hade han ett friläge till, där bollen rullade strax utanför Jonas Sandqvist i Bois-målet.

Synd att den inte gick in. Det känns skönt att ha tagit den första poängen. Att jag skulle spela i allsvenskan både trodde och hoppades jag på, men att jag skulle göra det med min moderklubb trodde man ju inte, sade målskytten.

Det var nuvarande Örgrytetränaren Erik Hamrén som lyfte upp den då 16-årige Nichlas Norell i A-truppen 1987 - och 16 år senare blir han den historiska målskytten.

Förutom tre säsonger har jag spelat här i hela mitt liv. Det blir väl i en 22-23 år.

I andra halvlek tog gästerna helt över och Jonny Rödlund, som varit dominerande i första halvleken, kom helt bort.

Vi hade alldeles för långa avstånd mellan mittfält och anfall. Det är svårt att spela när det är 60-70 meter emellan, och så sjönk backlinjen alldeles för långt bak, sade Rödlund.

De sista 20 minuterna kom dock hemmalaget igen och hade en hel del bra chanser, främst genom vindsnabbe Brima Koroma på vänsterkanten.

Den historiska första poängen var trots allt rättvis - och Nichlas Norell har fått något att minnas, även om han inte tror det.

Det kanske måste lägga sig lite först. Det var ju ett historiskt mål. Om fem år lär jag känna helt annorlunda, sade han.