Efter gruvrundan - Längberg blickar mot SM

Det var bra fart ute på grusvägarna när Åtvidaberg MK:s årliga rallytävling, Gruvrundan, bjöd på framgångar för två lokala profiler.

26 augusti 2017 20:21

Gruvrundan som var den femte av totalt sju deltävlingar i den Svenska rallycupen drog mycket folk vid framförallt start och målområdet.

– Vi vill att tävlingen ska vara lite av en familjefest för alla åldrar. Förberedelserna har varit stora och vi började planera tävlingen redan för knappt ett år sedan. Den senaste veckan har våra ideella krafter jobbat nästan dygnet runt för att hinna färdigt, konstaterar banchefen Kjell-Åke Nejdeby.

På tävlingsdagen var allt i sin ordning och Albin Nordh från Ydre MK var en av förarna som körde bra längs de fem sträckorna. Inför tävlingen låg Albin tvåa i totalcupen i den trimmade 2-hjulsdrivna klassen för B-förare, och målet med gruvrundan var därför glasklart. Vinna.

– Jag behöver hämta ikapp lite poäng. Det har känts väldigt bra idag så jag hoppas att jag kan behålla mitt försprång, sa ledande Albin, i pausen mellan den tredje och fjärde sträckan.

Blott 19-årige Albin som gör sitt första år som senior körde Gruvrundan även ifjol - men med sämre resultat.

– Då rullade jag bilen och fick avbryta i ungdomsklassen, fortsätter Albin.

Nu skulle han däremot få sin revansch. Ledningen från de tre första sträckorna behöll han och vinsten i klassen gör att han knappar in på ledaren i totalen.

En annan kille det gick bra för var Linköpings MS, Joakim Längberg, med brorsan och tillika kartläsaren Dennis Noren vid sin sida, i den trimmade 4-hjulsdrivna klassen. Paret slutade fyra i loppet men skuttade ändå upp från femte- till en tredjeplats i rallycupen.

– Vi fick lite strul med bilen på den sista och långa sträckan. Dels i starten och dels med bromsarna. Utan det hade vi nog kunnat vara ännu högre upp, men en klart godkänd insats ändå, menade rutinerade Längberg efteråt.

Mot segrande Tobias Johansson hade däremot ingen en chans. Tobias som ledde från start till mål vann med halvminuten efter att ha plockat mycket tid på den sista sträckan.

Om två veckor, 8-9 september, väntar Rally-SM i Linköping med stora delar av den svenska eliten på plats.

– Det kommer att bli en spännande utmaning. Om motståndet var tufft idag lär det bli ännu bättre då, så det gäller att vi lägger in en extra växel, avslutar Längberg.

Lukas Kindgren från hemmaklubben Åtvidabergs MK ledde totalt i A-B Grp F inför tävlingen men fick inte alls till det på sina hemmavägar. Till slut blev det en tredjeplats för Lukas som antagligen inte var särskilt nöjd med att den största konkurrenten, Isac Nordström, gick och vann tävlingen.

Chansen till revansch för Lukas dröjer nu till den 23 september då Gränna MK arrangerar den näst sista tävlingen i Svenska rallycupen.

Resultat

Ungdomsrallyt: 1) Adrian Ring, Linköping MS.

A/B/C-förare 4-hjuls 1) Tobias Johansson, Ludvika MS, 2) Patrik Åkerman, Ljusdal, 3) Jimmy Olsson, Storfors MK, 4) Joakim Längberg, Linköping MS.

B-förare 2-hjuls: 1)Albin Nordh, Ydre MK, 4) Jimmy Ekström, V Östegötlands MK.

A/B grp. F: 1) Isac Nordström, Kullings MS, 2) Andreas Hultström, SMK Nyköping, 3) Lukas Kindgren, ÅMK.

Grupp E: 1) Evert Bäckström, Åtvidabergs MK

VOC/ grp.F: 1) Henrik Johansson, V Östergötlands MK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Eidhammer