"Drömmen är att komma till finrummet"

På Kisa Återvinning hittar man Fredric Nordh som har hållit på med rally ända sedan hans egen juniortid. Nu har han tagit passionen vidare till sin son – supertalangen Albin Nordh.

21 juli 2017 10:06

– Mina systrar hade pojkvänner som höll på med motorsport. Det gjorde att jag kom in i den banan. Samtidigt jobbade min pappa med bilskrot som innehöll bilmotorer och annat som gjorde att jag fick upp intresset. När jag sedan, vid 18 års ålder, började köra rally gick det rätt så bra för mig. Albin har däremot börjat ännu tidigare, säger Fredric Nordh.

Sonen Albin Nordh började motorintresset med folkrace. När han sedan fyllde 16 år fick han köra så kallat utbildningsrally.

– Det är precis som vanlig övningskörning. Man har en handledare bredvid sig och sedan kör man. På sträckorna fick jag såklart köra fullt ut men jag var tvungen att alltid ha en handledare bredvid mig. Så jag hade en övningskörningsskylt på där bak även när jag tävlade, säger Albin Nordh.

Men nu har han fyllt 18 år och får köra utan pappa bredvid sig för klubben Ydre MK.

Fredric Nordh är inte längre aktiv på samma nivå. Men det har varit svårt att hålla sig borta från rallyn helt. Senast var det midnattsrallyt som gällde - där det dock inte gick så bra.

– Det är så pass långa tävlingar så det gäller att ha ordning på grejerna, vilket jag inte hade. Vi åkte av första rundan, fick byta ett framhjul och sedan starta om på nytt under fredagsmorgonen. Då fick vi istället problem med bromsarna och fick starta om igen under lördagen. Då kom vi i alla fall runt men det var fortfarande struligt med bromsarna, säger Nordh.

Nu är det sonens framgångar som ligger i fokus där pappa Fredric är den största sponsorn. Under ungdomstiden har det varit svårt för Albin att mäta sig med andra eftersom klasserna slås ihop - vilket betyder att han har fått tävla mot starkare bilar. De bytte sedan bil och vann båda de första tävlingarna som kördes. Sedan bilbytet har Albin varit sämst tvåa i de tävlingarna han deltagit i.

– Det har gått riktigt bra. Sedan jag bytte bil har jag börjat köra med noter. Jag har även fått en riktigt bra kartläsare, Johan "kröken" Karlsson. Han har lärt mig hur hela systemet med noter fungerar, säger Albin.

Kommande tävlingar för Albin är Mästarmötet som han blivit inbjuden till efter framgångarna i den första grustävlingen. Sedan är det en tävling i Herrljunga i Svenska rallycupen.

Men det han ser fram emot mest är SM nästa år.

– Det ska bli kul att se om jag klarar av det tempot. Sen vill jag såklart bara bli bättre och bättre. Drömmen är att komma till "finrummet". Jag vill utomlands och få fara runt på internationella tävlingar. Man vill ju alltid uppåt - sen gäller det att hitta en väg för att komma dit. Det är en väldigt dyr sport så det gäller att fixa sponsorer, säger Albin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi