"Det handlar om att övervinna smärtan"

Mathilda Flood gick från att träna kettlebell-passen på gymmet till att våga testa på en tävling i Falun. Nu ska hon ställa upp i kettlebell-VM.

13 oktober 2017 08:42

Allting började med kettlebell i gruppträningsform på Campushallen. Där märkte Mathilda Flood att hon var väldigt bra på sporten och utövade träningsformen i några år, men tog sedan en paus. När hon sedan började träna på nytt upptäckte hon att man även kunde tävla med kettlebells.

– Jag märkte att jag var ganska bra på det, och då blev det himla mycket roligare. Sedan har jag utvecklats mer och mer med tiden, säger Mathilda Flood.

Den första tävlingen hon deltog i arrangerades i Falun. Den upptäckte hon genom en barndomsvän som själv tävlar i sporten.

– Det var en bra nybörjartävling. Alla som var där var jätteglada över att man kom eftersom det är en väldigt liten community med människor som tävlar i kettlebell. Vi gick längst med ett vattendrag i Falun med de som deltog och alla babblade konstant för det var så kul. Det var mycket känslor, säger Flood.

Tävlingsformen som Flood tävlar i heter longcycle. Den går ut på att svinga två klot mellan benen vidare upp till bröstet och sedan till raka armar, så många gånger som möjligt under tio minuter.

– Du måste ha bra kondition, vara stark, ha bra teknik, vara rörlig på rätt ställen och ha ett väldigt bra huvud. Det handlar om att övervinna smärtan eftersom det gör väldigt ont. Jag har lite småångest redan nu för att jag vet att dessa tio minuter kommer att vara smärtsamma. Det gäller att träna, träna och träna för att klara av det.

Hon har deltagit i både SM och NM sedan hon var med i den lilla tävlingen i Falun och kommit tre i båda tävlingarna. Men nu är det VM som är nästa utmaning.

– Det största målet är såklart att ha kul och jag hoppas att jag kan njuta av det. Går tävlingen dåligt så är jag ju ändå i Grekland med 20 grader och fint väder, säger Flood och skrattar.

– Nej, men mitt mål är att slå personligt rekord och sedan får vi se vad dagsformen säger. Det är så mycket småsaker som spelar roll. Det kan skilja väldigt mycket på kloten och sedan är det varmt, vilket jag inte är van vid.

Det är första gången tjejer får tävla med dubbla klot i VM, vilket gör det omöjligt att veta hur de andra länderna presterat innan.

– Jag vet bara hur bra svenskorna är men sedan har jag ingen aning. Man får inte heller se några startlistor fören invägningen är avklarad.

Från Campushallen/LSIF kommer även Tiffany Bettembourg finnas som representant för Sverige under VM.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi