Det är en skam för hela SSL

Det är en skam för hela innebandy-Sverige att fallet med Mullsjös Oskar Malmgren gått så långt. Innebandyförbundet måste se över sin byråkrati.

29 december 2018 19:24

LÄS MER: Tung förlust för Libk i rivalmötet

Jag vet inte om ni kan historien, så jag drar den en gång till. Oskar Malmgren, som i dagens match spelade för Mullsjö, har tillhört klubben Jönköpings IK som har en ansträngd ekonomi och går igenom en hård kamp för att klara av elitlicensen. På grund av de ekonomiska problemen har klubben inte kunnat betala ut spelarlöner och därför ville Malmgren lämna Jik för spel i seriekonkurrenten Mullsjö. Eftersom Jik inte hållit sin del av kontraktet bröts det – men kvar låg ändå avtalet för licensen som Jönköping vägrade häva. Därmed fick inte Malmgren spela för en annan klubb och har i tre månader tränat med Mullsjö utan att få spela. Debuten kom i dag mot Linköping.

Ni kanske undrar varför jag tar upp det här.

Jo, för det här är en skam för hela SSL och innebandy-Sverige.

Det här betyder att ett kontrakt i Sveriges högstaliga i innebandy knappt har något värde alls och att en klubb kan kräva ut hundratals kronor för en licens trots att de inte hållit sin del i spelarkontraktet.

Innebandyn växer och går framåt med stormsteg och det har börjat blåsa starka elitvindar över sporten. Då gäller det också att spelarna som utövar sporten vet att det finns en trygghet. Att något sånt här sker hör inte till vanligheterna – men nu när det hänt och det har gått så pass snett till som det gjort måste innebandyförbundet kolla över byråkratin. En klubb som inte gör rätt för sig ska inte kunna kräva ut stora summor för en spelare. De ska inte heller kunna vara en del av något som förstör en hel säsong och kanske till och med en hel karriär för en ung spelare.

Något positivt har ändå kommit av detta: Malmgrens föräldrar gick in med en stor summa pengar och en del sponsorer gick för att betala för licensen. Det fina visar sig i att Mullsjö startat en insamling till föräldrarna på Facebook för att de ska få tillbaka sina pengar. De har kommit upp i runt 40 000 kronor och insamlingen är fortfarande igång. Det är ett bevis på att människorna inom innebandyn går ihop när det väl behövs och visar att tillsammans är man starkast.

Det är en sak jag dock fortfarande är frågande över: Hur tänker Jik i detta när de väljer att smutsa ner sitt varumärke så pass mycket? Jag förstår att de behöver pengar i det kritiska läget klubben befinner sig. Men när ett lag går så pass långt att de sätter en enskild individ i kläm har det gått för långt.

Vill verkligen sponsorer och framför allt spelarna själva vara en del i det?

Jag skulle inte vilja vara det i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi

Ämnen du kan följa