Därför säger även LFC nej till galan

Fortsatt landslagsbojkott – då kommer inte heller Linköpings FC att gå på fotbollsgalan. "Den solidariteten måste vi visa", säger ordföranden Christer Mård.

13 november 2017 18:09

Hotet om att bojkotta fotbollsgalan kvarstår – och nu ställer sig LFC och Christer Mård tydligt på landslagsspelarnas sida i konflikten med förbundet. Som guldlag är förstås LFC inbjudet till Globen, men här kommer klart besked.

Inget nytt avtal och inga landslagsspelare på plats – då tänker inte heller svenska mästaren dyka upp.

– Vi har inte haft frågan uppe i styrelsen, så i grunden är det min personliga uppfattning, men om inte landslagsspelarna kommer till galan så gör inte vi det heller. Den solidariteten måste vi visa, säger Christer Mård.

Han har under många år varit öppet kritisk till damidrottens villkor och applåderar den senaste tidens uppmärksammade debatt.

– Jag tycker att det är jättebra att diskussionen kommit i gång. I Danmark, Norge och nu även här. Det är bra att spelarna tar striden. Någon gång måste man sätta ned foten och det var dags nu, säger Mård.

– Det är fullständigt orimligt att det 2017 är så omodernt att män och kvinnor som arbetar med samma sak fortfarande behandlas så olika. Att det så tydligt ska visas att inte alla är lika mycket värda. På hur många arbetsplatser skulle det accepteras att det var på det sättet?

Han fortsätter:

– Jag såg att förbundets generalsekreterare (Håkan Sjöstrand) uttryckte det i stil med att ”vill man inte representera Sverige, så är man fri att avstå och man behöver inte spela för landslaget om man inte vill." För mig är det jättekonstigt och snudd på skandalöst hur han kan säga så.

– Förbundet kan inte vänta till i december och hoppas på att få till ett avtal. Det borde ha varit klart redan i mars–april. Jag har enormt svårt att tro att det handlar om några orimliga krav. Man har helt enkelt inte lagt den kraft som behövts.

På onsdag avslutas säsongen med Champions league-möte med Sparta Prag. Enligt ordföranden är det klart att höstens Europaäventyr rent ekonomiskt slutar med ett nollresultat för LFC. Ett visst minus för resan till Cypern, ett visst plus för trippen till Prag.

– Man får vara glad att det går ihop sig, säger Mård.

Det andra kvarvarande svenska laget, Rosengård, får ett bidrag på cirka en miljon kronor från Malmö kommun för sitt Champions league-deltagande. LFC väntar fortfarande på besked från Linköpings kommun.

– Vi har inte fått några pengar tidigare, men har ansökt på nytt och väntar på svar.

Hur ser den ekonomiska prognosen ut för året?

– Det finns fortfarande en del osäkerhetsfaktorer, bland annat kommunstödet. Men i princip handlar det om plus minus noll. Så det är en verksamhet med sköra trådar, säger Christer Mård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!