Årets lopp, de små loppen körs 8-9 juni och det stora 14-15 juni, ser redan ut att bli det största sedan pandemin.
– Vi har fler anmälda än vid samma tid förra året och det är framför allt yngre och kvinnor som ökar, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.
Efter pandemin har antalet deltagare i Vätternrundan stadigt ökat. Och trenden ser ut att hålla i sig. Med nästan tre månader kvar är antalet anmälda till årets lopp redan i nivå med förra året. Omkring 15 000 deltagare är just nu anmälda till Vätternrundan 315 kilometer, och en grupp som ökar är kvinnorna.
Just nu är det 3 200 kvinnor anmälda, en ökning med 2,5 procentenheter.
– Vi har i dagsläget en större andel kvinnor anmälda än vi hade i förra årets lopp, säger Oskar Sundblad, och det är väldigt roligt att se. Det är också kul att medelåldern bland deltagarna sjunker. I nuläget är snittåldern bland deltagarna i Vätternrundan 315 km ungefär ett år lägre än förra året, och det är samma trend i både Tjejvättern och Halvvättern. Snittåldern har gått ned från ungefär 43,5 år till 42.
Över 40 procent av de tusentals cyklister som nu inleder sin träning för att starta i Vätternrundan 315 km den 14-15 juni, gör det allra första gången. I år hittills är det lite fler än tidigare.
– Många motionärer har Vätternrundan på sin bucket list, som en upplevelse man vill vara med om åtminstone en gång i livet, säger Oskar Sundblad. Och rundan är inte längre än att en nybörjare klarar av den. Det är det som är så speciellt med just Vätternrundan, att man gör det i sin takt.
– Men för att öka upplevelsen och minska träningsvärken dagen efter kan det vara värt att lägga tid på att förbereda sig och träna före loppet. För ju bättre tränad du är, desto mer kan du njuta av rundan och upplevelsen.
Det finns inga exakta svar på hur långt man behöver cykla inför loppet, men ett bra riktmått brukar vara att man bör ha samlat ihop 100 mil i benen innan man ger sig av runt Vättern.
– När det gäller träningen kan man utgå från två typer av pass; korta och hårdare samt längre och lugnare. Kroppsdelar som rumpa, leder, rygg och nacke måste härdas inför den utmaning som Vätternrundan ändå är.
– Så är man är total nybörjare behöver man ungefär fyra veckors träning med lättare belastning för att leder och muskelfästen ska hinna anpassa sig för lite tuffare träning senare, säger Oskar Sundblad.